Открийте ни и в

Америка избира 2020

Блумбърг: Байдън да поведе САЩ в битка с климатичните промени

публикувано

на

По време на кандидат-президентската кампания в САЩ голяма част от дебатите около изменението на климата се съсредоточиха върху това какво трябва да направи Конгресът. Това е важен въпрос, но ако историята е някакъв ориентир, ще отнеме време на Конгреса да се споразумее за такъв законопроект – и няма гаранция за успех, дори ако демократите победят и в крайна сметка получат контрол над Сената, пише в коментар за Bloomberg собственикът на информационната агенция, участник в последната кандидат-президентска кампания и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.

През 2008 г. демократите спечелиха и двете камари на Конгреса и прекараха близо две години в разработването и обсъждането на законопроекта за ограничаване на емисиите на парникови газове, който в крайна сметка се провали – оставяйки градовете, щатите и бизнеса да действат до голяма степен самостоятелно.

Този път е наложително избраният президент Джо Байдън да предприеме цялостен правителствен подход към климатичните действия още от самото начало на мандата си. Амбициозният му климатичен план признава, че има много неща, които може да постигне без подкрепата на Конгреса – и някои от най-важните стъпки, които може да предприеме, нямат нищо общо с Агенцията за опазване на околната среда (EPA), изтъква Блумбърг.

Не се съмнявам, пише той, че Джо Байдън ще назначи талантлив администратор на EPA, който ще започне да възстановява част от щетите, нанесени през последните четири години, но това трябва да е само началото. От съществено значение е той да назначи лидери, ангажирани с борбата срещу климатичните промени, които да ръководят други ключови агенции, включително Федералната комисия за енергийно регулиране – която контролира междущатския пренос на енергия, включително петролопроводите и газопроводите – както и министерствата за енергетика и транспорт, пише още бившият кмет.

Според него новоизбраният президент трябва да очаква от всеки член на кабинета да приоритизира действията по отношение на климата и да ги интегрира в съответната агенция.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено