Открийте ни и в

България

БНБ понижи прогнозата си за ръст на икономиката през 2021 г.

Годишната инфлация, измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени, се предвижда да се ускори до 3.8%

публикувано

на

Сн. БТА

Българската народна банка с управител Димитър Радев прогнозира икономиката на страната да нарасне с  3.9% за тази година, предаде БНР. Догодина растежът се очаква да достигне 4.7%, след което ще се забави до 3.8% през 2023 г.

Годишната инфлация, измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени, се предвижда да се ускори до 3.8% в края на годината, смятат експертите от централната банка, след което да се забави рязко до 1.5% през 2022 г. и до 1.6% през 2023 г. Теглото на отделните компоненти в този индекс е по методологията на Евростат, а не по тази на Националния статистически институт, където важността на енергийните продукти и хранителните стоки е по-голяма за бюджета на българските домакинства.

В предишния си анализ през юни БНБ прогнозира малко по-добър икономически растеж от 4.1% и по-ниска инфлация от 3.5% през 2021 г.

Техническите допускания за съществено забавяне в темпа на растеж на международните цени в евро през 2022 г. и тяхното понижение през 2023 г. ще бъдат предпоставка за забавяне на общата инфлация, докато базисната инфлация ще продължи да следва тенденция към ускоряване, прогнозира БНБ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА