Открийте ни и в

България

Богдан Милчев: Пътищата ни не отговарят на минималните изисквания за безопасност

Според него е погрешно да се разследва катастрофата само в направленията човека грешка

публикувано

на

„Пътните условия в България не отговарят на минималните изисквания за сигурност и безопасност“, категоричен е Богдан Милчев от Института по пътна безопасност.

По думите му най-голям проблем е хоризонталната маркировка, която на 50% в страната или липсва, или не отговаря на изискванията за светлоотразителност.

Според Милчев е погрешно да се разследва катастрофата само в направленията човека грешка и техническа неизправност, тъй като така се отменя версията за състоянието на пътя.

Зоран Заев: Имало е експлозия в катастрофиралия автобус (ВИДЕО)

„Основната причина вероятно ще бъде човешката грешка. Въпросът е, че когато имаме толкова много дефицити – и маркировката, и бордюра“, каза Милчев.

По думите му МВР води едва 52 места в страната ни като концентрация на ПТП-та, а Институтът по пътна безопасност е установил над 1500 опасни места.


На кадрите от катастрофата се вижда, че скъсаната мантинела вече се изрязва и се премахва. „Това означава, че независимото разследване ще бъде изключително затруднено“, смята Милчев.

Той каза също, че у нас е единственото място в ЕС с толкова висока скорост по магистралите и в същото време – с най-лошите пътища.

Първи версии за катастрофата: човешка грешка или техническа неизправност (ВИДЕО)

Според проф. Георги Рачев, който има туристическа агенция, средната скорост на автобуса е била доста висока, за да стигне до това място по това време на деня, пътувайки от Истанбул. „Не вярвам да е имало лед, мокро е, влажно е, но доколкото видях на нощните снимки, не е намалена видимостта“, каза Рачев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено