Открийте ни и в

Твоят глас 2021

Божеството на възмездието

bgvoice

публикувано

на

Гласуване Чикаго парламентарни избори 2021 - Малинчо
МАРИЯ СПИРОВА

Понеже адреналинът ми не спада в прилични темпове и не мога да заспя, макар че след 30 часа на крак може би това би било най-мъдро, реших да ви споделя кратки впечатления от изборната вакханалия, която преживяхме.

Да, ИТН помете вота в чужбина, хеле пък във Великобритания. Ако има изненадани, не мога да им помогна. Да се огледат, където са, и ще видят, че не са на екзотичен остров, залят от цунамито на „простолюдието“ и „чалгарите“ зад граница. Слави Трифонов е идол навсякъде – според ЦИК в момента партията му е втора сила изобщо на изборите. Изобщо. На изборите. Та, успокойте топката с българите в чужбина, да не си мешаме шапките.

За тези от нас, които наблюдаваха динамиката на изборната активност във Великобритания с години, стана ясно, че Слави Трифонов ще успее отвъд най-смелите си предвиждания в политиката – неговият референдум изкара пред урните на Острова хора, които по принцип не гласуват. Сега стана същото, в увеличен обем. А каквото става в диаспората във Великобритания, това става и вътре в България – пъпната връв е здрава.

Ако се чудите защо така стана, можете да мислите за носталгичен патриотизъм или за нуждата на емигрантите да се завърнат в безгрижното си минало в Родината. Но можете и да мислите за нещо друго – че в България политиката е мъртва.

Няма и как да не е. Когато от десетки години политика в България правят БСП, ДПС и ГЕРБ, то понятието се изпразва от всякакво принципно, морално или дори утилитарно за мнозинството съдържание. Гражданите се оттеглят от общественото пространство в идеологии, които обещават спасение от цялата тази разкапана, трупна гнилоч.

Идеологии на очистването и възмездието. Месиански култове.

Електорално богомилство, ако щете.

И за да си стоя в паничката, няма да спекулирам как и защо хората в България гласуваха за ИТН. Но мога да кажа, че на опашката в Оксфорд и по сцените, които видях от Лондон, ние не виждахме хора, които гласуват от казионен интерес към политиката. Виждахме хора, готови да чакат по пет часа и да се бият, ако трябва, за да жертвопринесат на своето божество на възмездието. Възмездието изобщо срещу политиката в България, която провали живота на тези хора и ги запрати в чужбина (не е случайно, че поддръжниците на ИТН са обсебени от идеята за мажоритарна избирателна система – приемат я като единствен начин да пресекат изборните машинации на статуквото и да „очистят“ системата).

Тези хора не искат да живеят зад граница. Те искат да си бъдат у дома. Феодалната държава ги смля и изплю и те сега се завръщат – по единствения начин, който разпознават като автентичен. С очите си видях, че това, че могат да гласуват за Слави Трифонов, ги направи щастливи. Защото им даде за миг поне усещането, което всеки гражданин иска – усещането за сила. За убеденост, че може нещо да промени с гласа си.

И това е тяхно право.

Както беше право на хората, които в екстаз гласуваха за царя, а после за Борисов – пак и пак, и пак. Както е мое право да чувствам, че променям нещо, че наистина увеличавам шансовете ни да се докопаме до работеща държавност, като гласувам за „Демократична България“. И за хора като мен съм чувала да казват, че имаме култ към личността, та няма лесно за никого в нашия мътен гьол.

В края на краищата, каквото посееш, това ще пожънеш. Затова би било добре да почнем да сеем нещо в тези урни – вчера беше само началото на дългото разораване на една отдавна занемарена нива.

Нивата на политическия живот у нас. Защото Слави Трифонов може и да спечели този път, понеже не е политик, но този бонус е еднократен. Оттук нататък той е политик, колкото е и Христо Иванов. Ще видим дали си дава сметка за това.

Инак, българите ще гласуват с отчаяна страст за всеки следващ отмъстител, докато държавата продължава да е техен враг и на битово, и на морално ниво. (Борисов изгря със същата аура – на каратист, тръшкащ лошите мафиоти. Шоуто на Слави помогна много за изграждането на този негов имидж.)

Кой има акъла, опита и образованието да поправи счупената държава е въпрос, на който отговаряме различно, защото разпознаваме себе си в различни кандидати. В битката на разпознавания, която представляват изборите у нас (и, да, тук включвам нас в пустата чужбина, колкото и да ви докривее), победителите днес са ясни.

И не, не е само Слави Трифонов.

Гледайте си резултатите, не ги изопачавайте, за да уйдисате на предразсъдъците и страховете си, препасвайте коланите за вдигане на тежко и давайте да къртим, чистим и извозваме. Ще е голям зор, но това, по дяволите, е положението.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Твоят глас 2021

ЦИК определи избраните народни представители

От „Има такъв народ“ са първенци по резултат в чужбина, както и в 19-ти МИР Русе, но най-много депутати ще имат от 3-ти МИР Варна

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

ЦИК определи избраните народни представители в 45-ото Народно събрание. Това се случи на заседание на специализирания орган, което се излъчва онлайн.

Окончателният списък на новите 240 лица се очаква да бъде готов в неделя, защото водачите на две листи трябва да изберат от кой район да станат депутати и имат срок от един ден да заявят пред ЦИК от коя листа желаят да останат избрани. Срокът започва да тече от второто поред публикуване на решението на ЦИК на страницата на специализирания орган. Заявлението трябва да е писмено и да постъпи в ЦИК.

В 45-ия парламент ГЕРБ – СДС ще имат 75 народни представители, „Има такъв народ“ – 51, а БСП – 43. ДПС са получили 30 мандата, „Демократична България“ – 27, а „Изправи се! Мутри вън!“ – 14.

Близо 7000 бяха кандидатите за народни представители, които се състезаваха за 240 места в 45-ото Народно събрание. За сравнение с предходните парламентарни избори през 2017 г. кандидатите бяха 4 732, или с 2 264 по-малко.

Коалиция ГЕРБ-СДС води в 24-и района на страната. Първенци по резултат са от ГЕРБ – Хасково, но най-голям брой депутати ГЕРБ ще имат във Варна.

От „Има такъв народ“ са първенци по резултат в чужбина, както и в 19-ти МИР Русе, но най-много депутати ще имат от 3-ти МИР Варна.

БСП печели по проценти в 31-ви МИР Ямбол, но там получава 1 депутатско място. Социалистите ще бъдат представени с най-много депутати от Пловдив област, които за разлика от останалите места в страната са на второ място по проценти след ГЕРБ.

ДПС е първа политическа сила в Кърджали, Разград и Търговище, а най-много депутати ще имат от Кърджали.

„Демократична България“ печелят вота в 23-ти МИР и в 24-ти МИР София град. Най-голям брой депутати ще имат от 23-ти МИР София град.

„Изправи се! Мутри вън!“ не са първа политическа сила в нито един район. Те ще имат най-голям брой депутати от коалицията в Бургас и 25-ти МИР София град.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Твоят глас 2021

Расте броят на кандидат-депутатите, които се отказват от парламента

От Народното събрание се отказват кандидатите от две партии – ДПС и ГЕРБ

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Расте броят на кандидат-депутатите, които се отказват от парламента. Те вече са 11.

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви официалната информация за мандатите, които получава всяка партия.

От Народното събрание се отказват кандидатите от две партии – ДПС и ГЕРБ.

Следизборни размествания - кой от къде ще е депутат

От движението са общо 9 души, сред които кметът на Кърджали Хасан Азис. От ГЕРБ са двама, единият е лидерът на партията Бойко Борисов, който заяви отказа си с аргумент, че имунитет не му е необходим.

Ето и окончателното разпределение на депутатските кресла:

ГЕРБ-СДС – 75

Втори са „Има такъв народ“ – 51

БСП с 43

„Демократична България“ – 27

„Изправи се. Мутри вън!“ – 14

В урните са били подадени над 2,544 млн. бюлетини.

Почти всеки четвърти е дал вота си, използвайки машина. Или общо – 790 хил. са гласували машинно
Недействителните бюлетини са над 86 хиляди.

Депутатите, избрани от 2 района, имат 24 часа, за да посочат откъде ще влязат в Народното събрание.

„ЦИК ще изпрати съобщение на тези кандидати, които са в два изборни района. Ако не заявят своето желание, Изборният кодекс разпорежда че ЦИК служебно заличава втората по време регистрация на съответния кандидат“, уточни говорителят на комисията Таня Цанева.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Твоят глас 2021

Следизборни размествания – кой от къде ще е депутат

В неделя ЦИК трябва да обяви поименният списък на новите 240 народни представители

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Здравният министър проф. Костадин Ангелов ще е депутат от Велико Търново. Така той освобождава място в листата на ГЕРБ във Варна, съобщи „24 часа“.

Желание в ЦИК да бъде избран за депутат от 24-и МИР в София е изразил транспортният министър Росен Желязков. Така той освобождава място в листата на ГЕРБ в Благоевград.

Настоящият спортен министър Красен Кралев е заявил желание да бъде депутат от Русе. Така той освобождава място в листата на ГЕРБ във Варна.

ЦИК съобщи мандатите: колко депутата и в кой район има от всяка партия

Сегашният министър на образованието Красимир Вълчев е заявил желание да е депутат от Шумен. Той освобождава място в Стара Загора от листата на ГЕРБ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова очаквано е избрала да е депутат от 25-и МИР  в София. Така тя освобождава място в Пловдив. В четвъртък третият в листата на БСП в Пловдив Иван Петков – Бебето благодари за подкрепата във Facebook, след като стана ясно, че става депутат.

По-рано в петъй стана ясно и, че Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ ще е депутат от 25-и МИР в София. Той отстъпва мястото си в Пловдив на председателя на Единна Народна партия Мария Капон.

Избраните от два избирателни района имат срок до един ден от узнаването да заявят пред ЦИК от къде искат да са депутати. В неделя ЦИК трябва да обяви поименният списък на новите 240 народни представители.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Калифорния ще отвори напълно на 15 юни, ако всичко върви по план

Властите ще следят броя на заразените, хоспитализираните и ваксинираните

Затвори