Открийте ни и в

Интересно

Божият мост, по който боговете са минавали край Враца (СНИМКИ)

Природната забележителност съперничи на родопските Чудни мостове

публикувано

на

Жабокрек – Божият мост. Намира се в Чиренско-Лиляшкия карстов район, на север от Враца. Наречен е така, защото някога местните хора не били в състояние да си обяснят неговия произход. Входът на тази естествена арка е висок 20 и широк 25 м. По главната си ос тунелът е с дължина около 125 м и в него блещукат 3 езерца. Близо до моста се намират останките на древна крепост. Мостът представлява естествен природен феномен.

Божият мост съперничи на родопските Чудни мостове, природна забележителност е и районът му се оформя в привлекателна зона за отдих и туризъм. Дотам се стига по пътя за Чирен, като на около 2,5 км от разклона за местността Таушаница се завива вляво по удобен път, откъдето алеята отвежда до моста. Има и път от пещерата Понора, който върви по десния бряг на Лиляшкия поток.

Едно невероятно красиво скално творение

това е Божият мост. Легенда разказва, че боговете трябвало да минат през него, за да не газят през реката. Скалните порти от двете му страни се виждат едва в последния момент, преди да бъдат достигнати. Стръмна пътека се вие през невисоки скални прагове и слиза към дъното, където тече потокът. Дори и когато водата му не е голяма, тук се образува езеро. Някъде от него отново част от водата изчезва в земните недра. Впечатлението от по-големия северен отвор на Божия мост е поразително. Дебелината на скалната арка е минимум 10-12 м.

От другата страна входът също е доста внушителен. Местните хора разказват, че някога в Божия мост

гнездели египетски лешояди

Днес в голямата зала се реят птици, които създават доста мистична обстановка с издаваните от тях звуци.

Галерията на целия мост е полутъмна. Във високите й части се виждат входовете на странично разположени пещери. Сред тях най-голяма е Прилепната с дължина 125 м. Наречена е така заради прилепната колония, която живее вътре.

Божият мост е обявен за природна забележителност през 1964 г. От уста на уста се носи тихомълком мълвата за онзи горещ летен ден на 1916 г., когато над Каров дол се изсипал такъв порой, че за миг затрил малката воденичка и двете къщички наоколо на Цеко Бункалски и Анто Радин. Как е могла да направи такава поразия малката рекичка? Такива наводнения са ставали и преди. Когато реката се разбунтувала,

отнасяла всичко по пътя си

Отнасяла всички мостове, които хората били изградили на нея. Оставал само един – извисявал се горд и непоклатим Божият мост.

Затова ли, че не от човешка ръка е сътворен, затова ли, че столетия реката, колкото и да се бунтувала, не могла да го повали, носи името на твореца наш?

Някога цялата околност на Божи мост е била обрасла във вековни гори. Тръгне ли надолу по дефилето, реката се врязва в карстовите скали. Хиляди години са били необходими, докато се създаде този природен феномен. С него се свързват легенди и предания за цар Константин и царица Елена. Иманяри си предават от уста на уста, че Божи мост някога бил

резиденция на царствените Константин и Елена

Според преданието трудолюбивата Елена поръчала да й бъде изработен златен стан, който все още се намирал скрит някъде в пещерата. Живели те някога в този край сред недостъпните скали и пещери – с разкошни зали, сухи и свежи. Не случайно на това място е срещала златния изгрев според легендата царицата…

Каменните сводове на моста и колоните се издигат на стотина метра височина и образуват такива гигантски тавани и слънчеви царски зали, че едва ли случаен посетител или пътник могат да скрият възторга и възхищението си от тази неземна чудатост. И в своето възклицание всеки ще си спомни и разказва приказните легенди и тъй ще се предават от поколение на поколение.

 


Крепостта Градище – стражът на българите

Когато се изкачим над моста, в началото на горичката ни посреща друга природна изненада – голяма крепостна стена. В нея сериозни разкопки не са провеждани, но археолозите я датират като средновековна. Стените й са добре запазени и до днес по тях личат елементи на някогашна реставрация. Но всеки, който е идвал тук, стои онемял от огромните иманярски изкопи на много места наоколо. Защитната стена на крепостта Градище изпълнявала стражеви функции през късноримската епоха и времето на българското средновековие. От крепостта се открива идеална видимост към равнината и Врачанския Балкан на юг. Крепостта се състои от крепостна стена с три квадратни кули и два входа, гледащи на юг. От запад и изток стена няма, тъй като теренът става скалист и трудно проходим.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Интересно

Учени създадоха способна да усеща изкуствена кожа, били вдъхновени от „Междузвездни войни“

„Електронната кожа“ е в състояние да преработва информация по-бързо от човешка нервна система

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Изследователи от Сингапур са разработили „електронна кожа“, способна да пресъздава усещането за допир.

Специалистите се надяват, че новаторската им разработка ще позволи на хора с протезирани крайници да откриват предмети, да разпознават текстури и дори да усещат температура и болка.
Устройството, наречено ACES (Asynchronous Coded Electronic Skin), се състои от 100 малки сензора и е с размер около 1 квадратен сантиметър.

Изследователите от Националния университет на Сингапур казват, че „електронната кожа“ е в състояние да преработва информация по-бързо от човешка нервна система, да разпознава между 20 и 30 различни текстури и да разчита Брайлова азбука с точност над 90 процента.

„Хората трябва да плъзнат пръсти, за да разпознаят дадена текстура, докато за кожата е необходимо само едно докосване“, казва ръководителят на изследователския екип Бенджамин Тий.
Специалистът допълва, че с колегите му са почерпили идеята за разработката от сцена от „Междузвездни войни“, в която Люк Скайуокър, след като губи дясната си ръка, получава нова, привидно способна отново да усеща допир.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Днес е Световен ден на динята

Диненият сок облекчава мускулно напрежение, не съдържа „лоши“ мазнини и холестерол

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

По случай днешния Световен ден на динята сайтът Whataboutwatermelon предлага няколко любопитни факта за растението, класифицирано като плодов зеленчук:

– Дивите дини произхождат от Южна Африка
– Според най-ранните свидетелства дини са отглеждани за първи път в Египет преди около 5000 години
– В Древен Египет в гробниците са поставяни дини за храна на душите
– В Китай дини се отглеждат от десети век, а в Европа – от 13-и
– Научното наименование на динята е Citrullus Lanatus
– Динята съдържа 92 процента вода
– Близки „сродници“ на динята са тиквите и краставиците
– Съществуват над 1200 динени разновидности
– Дини се отглеждат в 96 страни по света
– Водещият производител на дини е Китай
– Идеята да се отглеждат квадратни дини се заражда в Япония
– В Египет и Израел е обичайна практика динята да се поднася със сирене фета
– В Китай и Япония гостите често носят диня като дар за домакинята
– Динята е по-богат източник на ликопен от доматите
– Всички части на плодовия зеленчук са ядливи, в това число семките и кората
– Диненият сок облекчава мускулно напрежение
– Динята е богата на витамини А и С и калий
– Захарното съдържание в динята е едва шест процента
– Заради съдържанието на цитрулин динята е считана за естествена виагра
– Дините без семки не са генномодифицирани, те са „стерилни“ хибриди
– Рекордът на Гинес за диня с най-голямо тегло, поставен през 2013 г., е 159 килограма.
– В САЩ има цял месец, посветен на дините
– Някои разновидности се нуждаят от 130 топли дни, за да узреят. Зреенето на повечето дини продължава между 85 и 100 дни
– Месото на динята невинаги е червено. Срещат се дини с оранжева, зелена, жълта и бяла „плът“
– Динята е нискокалорична и не съдържа „лоши“ мазнини и холестерол
– Сладостта на дините се измерва по скалата на Брикс. Повечето дини се оценяват с 9 или 10 по въпросната скала. Най-сладките получават оценка 11 или 12
– Видният писател и хуморист Марк Твен е бил поклонник на дините и ги е наричал „ангелска храна“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Бананови влакна да се използват в производството на автомобили, предлагат учени

Банановите влакна могат да се използват за направата на различни части за коли.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
The Hamilton Spectator

Учени от университета на Йоханесбург са стигнали до извода, че влакна от бананови листа могат да бъдат вложени в евтин и издръжлив материал с потенциално приложение в автомобилната индустрия.

Специалистите са изследвали плантани (големи зеленчукови банани), които растат в Африка, Азия и Южна Америка, и са установили, че те могат да бъдат използвани за направата на автомобилни части. Този материал, получен от естествени влакна, не ръждясва, за разлика от металите, издръжлив е и има способността да потиска шума и вибрациите.

Банановите влакна трябва да се комбинират с въглеродни нанотръби и епоксидна смола, за да се образува траен нанокомпозитен екологичен материал. Той може да се използва за производството на различни автомобилни части, както и за шумоизолация, и освен това може да намали теглото на автомобила. Материалът обаче има и своите недостатъци – абсорбира вода и има ниска термоустойчивост.

Въпреки това според учените наноматериалът има голям потенциал, тъй като частите от банановите растения, които се използват за направата му, се изхвърлят след прибиране на реколтата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Най-четено