Открийте ни и в

Интересно

Божият мост, по който боговете са минавали край Враца (СНИМКИ)

Природната забележителност съперничи на родопските Чудни мостове

публикувано

на

Жабокрек – Божият мост. Намира се в Чиренско-Лиляшкия карстов район, на север от Враца. Наречен е така, защото някога местните хора не били в състояние да си обяснят неговия произход. Входът на тази естествена арка е висок 20 и широк 25 м. По главната си ос тунелът е с дължина около 125 м и в него блещукат 3 езерца. Близо до моста се намират останките на древна крепост. Мостът представлява естествен природен феномен.

Божият мост съперничи на родопските Чудни мостове, природна забележителност е и районът му се оформя в привлекателна зона за отдих и туризъм. Дотам се стига по пътя за Чирен, като на около 2,5 км от разклона за местността Таушаница се завива вляво по удобен път, откъдето алеята отвежда до моста. Има и път от пещерата Понора, който върви по десния бряг на Лиляшкия поток.

Едно невероятно красиво скално творение

това е Божият мост. Легенда разказва, че боговете трябвало да минат през него, за да не газят през реката. Скалните порти от двете му страни се виждат едва в последния момент, преди да бъдат достигнати. Стръмна пътека се вие през невисоки скални прагове и слиза към дъното, където тече потокът. Дори и когато водата му не е голяма, тук се образува езеро. Някъде от него отново част от водата изчезва в земните недра. Впечатлението от по-големия северен отвор на Божия мост е поразително. Дебелината на скалната арка е минимум 10-12 м.

От другата страна входът също е доста внушителен. Местните хора разказват, че някога в Божия мост

гнездели египетски лешояди

Днес в голямата зала се реят птици, които създават доста мистична обстановка с издаваните от тях звуци.

Галерията на целия мост е полутъмна. Във високите й части се виждат входовете на странично разположени пещери. Сред тях най-голяма е Прилепната с дължина 125 м. Наречена е така заради прилепната колония, която живее вътре.

Божият мост е обявен за природна забележителност през 1964 г. От уста на уста се носи тихомълком мълвата за онзи горещ летен ден на 1916 г., когато над Каров дол се изсипал такъв порой, че за миг затрил малката воденичка и двете къщички наоколо на Цеко Бункалски и Анто Радин. Как е могла да направи такава поразия малката рекичка? Такива наводнения са ставали и преди. Когато реката се разбунтувала,

отнасяла всичко по пътя си

Отнасяла всички мостове, които хората били изградили на нея. Оставал само един – извисявал се горд и непоклатим Божият мост.

Затова ли, че не от човешка ръка е сътворен, затова ли, че столетия реката, колкото и да се бунтувала, не могла да го повали, носи името на твореца наш?

Някога цялата околност на Божи мост е била обрасла във вековни гори. Тръгне ли надолу по дефилето, реката се врязва в карстовите скали. Хиляди години са били необходими, докато се създаде този природен феномен. С него се свързват легенди и предания за цар Константин и царица Елена. Иманяри си предават от уста на уста, че Божи мост някога бил

резиденция на царствените Константин и Елена

Според преданието трудолюбивата Елена поръчала да й бъде изработен златен стан, който все още се намирал скрит някъде в пещерата. Живели те някога в този край сред недостъпните скали и пещери – с разкошни зали, сухи и свежи. Не случайно на това място е срещала златния изгрев според легендата царицата…

Каменните сводове на моста и колоните се издигат на стотина метра височина и образуват такива гигантски тавани и слънчеви царски зали, че едва ли случаен посетител или пътник могат да скрият възторга и възхищението си от тази неземна чудатост. И в своето възклицание всеки ще си спомни и разказва приказните легенди и тъй ще се предават от поколение на поколение.

 


Крепостта Градище – стражът на българите

Когато се изкачим над моста, в началото на горичката ни посреща друга природна изненада – голяма крепостна стена. В нея сериозни разкопки не са провеждани, но археолозите я датират като средновековна. Стените й са добре запазени и до днес по тях личат елементи на някогашна реставрация. Но всеки, който е идвал тук, стои онемял от огромните иманярски изкопи на много места наоколо. Защитната стена на крепостта Градище изпълнявала стражеви функции през късноримската епоха и времето на българското средновековие. От крепостта се открива идеална видимост към равнината и Врачанския Балкан на юг. Крепостта се състои от крепостна стена с три квадратни кули и два входа, гледащи на юг. От запад и изток стена няма, тъй като теренът става скалист и трудно проходим.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Майкъл Джордан дари 2 милиона долара на хранителни банки

Легендата на НБА а обеща да дари 100 милиона долара на организации, посветени на борбата за расово неравенство.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Майкъл Джордан дари 2 милиона долара от последния си документален филм „Последният танц“ за местните банки за храна в Северна Каролина, Южна Каролина и Чикаго. Съобщава се, че Джордан е изкарал между 3-4 милиона долара за участието си в спечелилия „Еми“ документален сериал от 10 части на ESPN, в който се разказва за последния му сезон с Chicago Bulls.

„В тези предизвикателни времена и в година на невъобразими трудности поради коронавируса, е по-важно от всякога да правим паузи и да благодарим“, каза Джордан в изявление в сряда.

„Горд съм, че дарявам част от приходите от „Последния танц“ на Feeding America и членовете на хранителните банки в Северна Каролина, Южна Каролина и Чикаго, за да помогна за изхранването на гладните американци.“

Dow Jones удари 30 000 за първи път в историята след оптимизъм за Байдън и ваксините

Джорджан по-рано обяви, че ще дари всичките си приходи от хитовия сериал на „Friends of the Children“, наставническа организация с нестопанска цел, посветена на прекъсването на цикъла на бедност между поколенията.

„Невероятен подарък, за който да бъдем благодарни – легендата на НБА Майкъл Джордан дарява 2 милиона долара за помощ на нашите съседи, които са застрашени от глад. Всяко действие има значение. Присъединете се към Майкъл и посетете http://FeedingAmerica.org/COVID19, за да научите как може да дарите или да участвате като доброволци през този празничен сезон“, пише Feeding America в отговор на подаръка.

Легендата на НБА също така обеща да дари 100 милиона долара през следващите 10 години на организации, посветени на борбата за расово неравенство.

Български програмист подари приложение за свободни COVID легла

Неговото дарение дойде пет дни, след като той публикува изявление, осъждащо смъртта на Джордж Флойд от страна на полицията в Минеаполис през май, в което пише:

„Черните животи имат значение. Това не е противоречиво твърдение. Докато вкорененият расизъм, който позволява институциите на страната ни да се провалят, бъде напълно изкоренен, ние ще останем ангажирани да защитаваме и подобряваме живота на чернокожите.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Какво вижда пациент с COVID-19 в последния миг от живота си? (ВИДЕО)

Лекар отправи нетрадиционен призив към хората

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: Скрийншот

Лекар от интензивното отделение в болница в Сейнт Луис сподели видео в Twitter, в което показва какво виждат пациентите, заразени с COVID-19, в последните си секунди живот. Видеото цели да накара хората да приемат коронавируса и мерките на сериозно, за да се спасят повече човешки животи.

Във видеото Кенет Реми, доктор в интензивното отделение в Медицинския център на Университета във Вашингтон се взира в камера, докато държи ларингоскоп и ендотрахеална тръба – инструменти, използвани в процеса на интубация.

„Надявам се, че последните моменти от живота ви не изглеждат така, защото това ще видите в края на живота си, ако не започнете да носите маски, когато излизате на публични места. Ако не спазвате социална дистанция. Ако не си миете ръцете“, казва той.

Какво се крие в имунитета на безсимптомните преносители на коронавируса?

„Защото ви обещавам, че това ще видите. Обещавам ви, че в края на живота си това ще види майка ви, баща ви, детето ви, когато се заразят с коронавируса. Това е сериозно“.

Реми каза, че е имал над 1000 пациенти с COVID-19 и е видял „твърде много от тях да умират“ от болестта.

Публикува видеото, след като в болницата, в която работи, случаите рязко са се увеличили.

„През последната седмица, в която бях в интензивното отделение, имахме редица смъртни случаи,“ каза той в телефонно интервю за NBC News.

„Бях принуден да се обадя на 11 непознати в средата на нощта, за да им съобщя, че техният близък току-що е починал.“

101-годишна италианка успя да пребори три пъти коронавируса

Видеото му е гледано над 226 000 пъти откакто е публикувано.

Лекарят каза, че се надява, че той може да помогне хората сериозно да спазват мерките, особено с наближаването на празниците.

„Разбирам, че носенето на маска навсякъде, когато сте на публично място, може да създава неудобство. Но то не е по-неприятно от това да сте в интензивно отделение, да се мъчите да дишате“.

„В края на деня просто искам хората, които обичам, да са живи“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

„Майка ми е проститутка. Искам да съм като нея, защото помага на хората в нужда“

„Ако хората я съдят, това си е за тях. Аз съм много щастлива, че съм себе си, обичам майка си и индустрията, в която работи“, казва щастливата дъщеря

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Instagram

Когато Мери Роуз била само на 5 години, намерила голи снимки на майка си, публикувани в списание. Седем години по-късно майка ѝ Шарлот си признала цялата истина и дъщеря ѝ била шокирана.

Мери вече е 20-годишна студентка в Лондон и твърди, че никога не се е срамувала от професията на майка си – компаньонка. Мери смята, че това е начин, по който да помагаш на хората.

„Когато бях на 5 намерих едно списание, в което имаше снимки на гола жена. Показах го на брат ми и се чудехме това мама ли е. След това не сме го споменавали. Говорихме с нея почти десет години по-късно. И тя потвърди, че снимките са нейни. Винаги съм знаела какво работи. Тя често отсъстваше през почивните дни и вечерите, но не сме говорили за това“.

Странната смърт на една секс терапевтка в Холивуд

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Charlotte Rose (@1stladyofsex)

„Когато ми призна с какво се занимава, бях облекчена, че не е някоя скучна работа в офис“.

Шарлот е самотна майка, която работи в секс индустрията, откакто е на 17 години.

Мери познава баща си, но не поддържат много контакти. Голяма част от детството ѝ е преминало в извънкласни дейности или с бавачки.

Шарлот опазила работата си в тайна, докато Мери станала на 12 години. Тогава била принудена да каже истината, защото била изнудвана и заплашвана.

Секс робът – свещеник, откраднал 1 милион от дарения, умрял от прекомерно пиене

 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Charlotte Rose (@1stladyofsex)

„Мама и аз не бяхме близки, когато растях. Тя е самотна майка и се е грижила за нас страхотно, макар че често отсъстваше“.

„Мама никога не си е водила клиент у дома. Никога не съм се запознавала с някой от клиентите й и не искам. Мисля, че няма да ми стане приятно, ако срещнем на улицата нейн клиент.“

Заради неприличната си професия, Шарлот и децата често са били гонени от квартирите си.

„Ако хората я съдят, това си е за тях. Аз съм много щастлива, че съм себе си, обичам майка си и индустрията, в която работи.“

Никол Шерцингер: По-секси и по-влюбена от всякога (СНИМКИ)

„Майка ми е вдъхновение за мен. Трябва да има повече жени като нея, които подкрепят хората, които се нуждаят от това.“

Когато се преместила в Лондон, Мери споделила на приятелите си с какво се занимава майка ѝ.

„Един приятел ме попита за името ѝ. Когато му го казах, той възкликна „Онази Шарлот Рос?“ Казах „да“, това е моята майка. Много се гордея, че тя е оказала влияние върху хора, които дори не са ѝ клиенти.“

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в BG туризъм, newsletter, Божият мост, Враца
Арестуван в Чикаго българин търсил секс с момченца на 8, 10, 12 г. – харесвал четни числа

Арестуваният в Чикаго за детска порнография българин Филип Филипов търсел секс с малки момченца и искал те да бъдат на...

Затвори