Открийте ни и в

България

Божков за рекета: „Слагаш в джобовете, влизаш – даваш ги на Влади, пушим по пура и довиждане“

„При управлението на Костов, Сакскобурготски и Станишев законите се спазвали много повече, не давахме подкупи“, заяви той

bgvoice

публикувано

на

„Слагаш в джобовете, влизаш – даваш ги на Влади, пушим по една пура, говорим си общи приказки, довиждане-довиждане и другия месец пак. Просто и ясно. Като отивам, охраната не ме спира, викат „Здрасти“, направо се качвам горе. Това всичко е проверимо.“

Така обвиняемият бизнесмен Васил Божков твърди, че е ставало предаването на пари към бившия финансов министър Владислав Горанов, за да не бъде отменен текстът в Закона за хазарта за втория вид такса, по която фирмите му за лотарийни билети са заплащали. Той не за първи път обяснява как са го рекетирали управляващите (досега в интервю, комикс, сигнал до прокуратурата и чужди институции и статуси в социалните мрежи) и как е плащал, но в ново интервю дава още подробности за отношенията си с премиера Бойко Борисов, депутата и бизнесмен Делян Пеевски, коментира и други политици и част от своята история, както и отново обясни, че влизането в политиката било новата му мисия.

Това казва бизнесменът в 45-минутно видео интервю пред авторския проект на бившия водещ от телевизия „Атака“ Станислав Цанов – „Цанов Напред и Нагоре“, който официално се реализира в YouTube.

Взеха 1418 картини на Васил Божков, сред тях има и шедьоври на Майстора (СНИМКИ)

Божков, който се укрива в Дубай от година, повтори част от нещата, които вече е разказвал през последните месеци, но добави нови детайли в разговора.

Божков за първи път коментира повече за отношенията си с Пеевски

Божков твърди, че „ударът“ срещу него не е можел да бъде осъществен без участието на депутата от ДПС. „Главният прокурор е служител на Пеевски“, каза той и на коментар, че това са тежки думи, заяви „аз си стоя зад думите“.

Купуваме си „Нова“, ще си изберем главен прокурор, никой не може да ни пипне 10 години. Цитирам Пеевски.

Обвиняемият бизнесмен обясни, че никога не е имал общ бизнес с Пеевски, но че са били в добри отношения до 26 януари 2020 г., в следващ отговор определи, че е бил близък с него.

По непотвъдена информация на 25 януари миналата година Божков напуска България. През седмицата вече бяха започнали проверки в комисията по хазарта, привържениците на „Левски“ не реагираха в защита на евентуално закриване на частните лотарии, което след това беше направено с бързи промени в закона, а институциите показаха, че започват да действат по сигналите, подадени от вече бившите му сътрудници – братята Боян и Цветомир Найденови. Седмица по-късно се разбра, че Божков е задържан в Дубай. Той твърди, че пътуването му е било планирано, самолетът му е имал заявки за летене и че е отишъл там по работа, а след това е щял да замине на семейна почивка. Божков твърди в това интервю, че не е бил предупреден, че готвят ареста му.

Васил Божков: Не си искам парите от "Левски", съдбата на отбора зависи от Шиши и Борисов

Той не беше питан защо точно до 26 януари е бил в добри отношения с Пеевски, разговарял ли е след това с него, срещали ли са се в Дубай и други детайли за ролята на депутата бизнесмен.

Божков обаче разказа как се е запознал с него – „царят ми ги прати“. Делян бил със сина на личната секретарка на Сакскобургготски и „гледаха уплашено, младежкото НДСВ“ (Росен Дичев и Пеевски наистина са в тази структура на партията – бел.ред.). Божков твърди, че те са правели ИТ продукти и той е трябвало да ги финансира. „Ставаше въпрос за джобни пари, известно време ги финансирах, после видях, че са безперспективни и че нищо не става от тях, и казах прекратявам, оправяйте се сами.“

Според него след това „Делян отиде при Илия Павлов, там не знам как се разви, но навлезе рязко в политиката. Сигурно Илия го е запознал и с Доган. Не знам как е станало, но започна – шеф на резерва, зам.-министър“. Божков смята, че Пеевски е избухнал, когато купил „Булгартабак“ – „видя се с пари и реши да заграби инфраструктурни проекти“.

От отговори на други въпроси се разбра, че Божков е бил масон и че „Шиши също е масон“. Според него обаче принципите и на това общество в България са изкривени от оригиналните.

Какво ще правят Борисов и Пеевски, като вземат всичко

Божков отново повтори, че е трябвало да вземе „Левски“, защото „Бойко и Шиши“ не са искали да дават пари. „Левски е ескалация на рекета“ каза той и обясни, че според него преди това процент от определени обществени поръчки (той не даде конкретни примери) са давани за издръжка на футболния клуб, а другите отивали към Борисов.

Той се пошегува, че не разбира защо премиерът държи евро и кюлчета в нощното си шкафче, но каза отново, че и той им е носил такива евра (бел. ред. – банкноти по 500 евро). Защо някой не разследва, попита Божков. Прокуратурата всъщност спря тази проверка в края на декември миналата година, защото не е открила кой е авторът на снимките, а много въпроси как точно е проверявала са без отговор.

Молдова разследва Васил Божков за монополизиране на лотарийния бизнес

„Бойко и Шиши – целта им е никой да няма нищо и всичко да е у тях. И като вземат всичко, какво ще правят те двамата – единият трябва да изяде другия“, коментира още Божков.

Той отново припомни неговата версия какво се е случило покрай закона за хазарта и че са поискали да дава 20% от печалбата. „Започва полуприятелски. Внасят закон. Бойко вика „Ела да се видим“ – той така говори. После казва „ше оправим нещата, ама ще помагаш. Ходи при Менда“. Отивам. Оправяме се. После ходи при Влади – той ще ти каже к’во… Заплахата е, че ще се отмени вторият начин на облагане, а не че е незаконен.“

Божков твърди, че е давал тези 20% от печалбата, а за него са оставали 30%, защото притежавал 50% от бизнеса и че последните три години е дал около 67 млн. лева, а предишните – не знае колко точно са били.

Заяви, че при министър Горанов е ходил всеки месец

Докато ПР-ът на премиера Севделина Арнаудова е ходила в офиса му също всеки месец. Заради нейната реакция (определила се като „Шехерезада“), с която тя и после Борисов намекнаха за някакви лични отношения между нея и Божков, бизнесменът реагира с усмивка: „Тя пък един път не ми отказа. Взема го и тръгва. Все се надявах да откаже един път, все се надявах да каже – приключваме.“

В отговор на въпрос обясни, че няма съмнения къде са отивали предаваните пари – „ако не са отивали където трябва – при премиера, той е шефът, както си мисли самия той, капо ди тути капи. Ако не отиват там – щеше да се обади, значи са отивали по предназначение.“

Той не беше питан и не обясни защо е предавал по думите му пари и на двамата и кои за кого са били.

Според него такива пари се носят и сега, особено при обществените поръчки

Обвиняемият бизнесмен твърди, че вече съди държавата заради затваряне на бизнеса му и заради колекцията си. И че исковете му са за по милиард евро. Не е ясно какви точно претенции е предявил и как, тъй като в България той има обвинения, но все още няма започнали дела. Той посъветва спечелилите от „Национална лотария“, които не са получили печалбите си, да ги потърсят от държавата, тъй като тя е затворила бизнеса им за един ден и дори Путин в Русия дал няколко години след забрана на хазарта за пренастройване.

В разговора Божков обяснява, че Борисов го е запознавал и с финансовия министър в първия си кабинет Симеон Дянков, който не знаел кой е Васил Божков. Той само спомена това, без да коментира имало ли е друга причина.

Костов първо проверяваше, после обвиняваше

Божков отново атакува управлението на Борисов и самия него, като ги определя като „мутренско правителство“. Твърди, че познава сегашния премиер от времето му в „Ипон“.

В сравнение с предишните правителства той направи следните коментари: „Костов първо проверяваше, после обвиняваше. При Борисов е обратно. Царят не тормозеше никого. При Станишев беше нормално.“ При управлението на Костов, Сакскобурготски и Станишев законите се спазвали много повече, не давахме подкупи, заяви той.

Божков трябваше да коментира накратко и други хора от прехода. От отговорите му се разбра, че „бегло“ познава почетния председател на ДПС Ахмед Доган и не може да каже нищо за него. По повод на изказване на Доган преди години за обръчите и че без негово намигване нищо не става в държавата, обвиняемият заяви, че на него не му е намигвал.

За ген. Любен Гоцев (починал през миналата година и свързван със задкулисно влияние в управлението на държавата през годините) каза „познавам го, никакви отношения, силно преувеличено е влиянието му“. За застреляния шеф на бившата силова групировка ВИС Георги Илиев коментира „или добро, или нищо… Познавахме се приятелски даже“. Убития шеф на „Мултигруп“ Илия Павлов определи като „сериозен, може би също част от елита, питайте близкото обкръжение за убийството“ (двамата са имали и общ бизнес – бел.ред.). Божков твърди, че е бил част от световния елит, но не се разбра какво има предвид. На друго място спомена, че е водил лекции в чужбина през 90-те и е представял България. За убития банкер Емил Кюлев каза „сериозен, но локален, креация на чужди интереси“, а за избягалия в Сърбия собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев – „не съм запознат, унищожиха го, но той явно има по-малко съпротивителни сили от мен“.

Божков определи нещата, които казва в интервюто, като такива, които хората са чували, но никой не ги е казвал публично

За отношенията си с групировките през 90-те твърди, че са били нормални – „аз не им пречех и те не ми пречеха“, и казва, че било „по-цивилизовано от сега“. „Държавата е частна, на няколко човека.“ За обвиненията към него по времето, когато Борисов е главен секретар на МВР, че имал „фабрика за убийства“, твърди, че това било ПР и „трофей“ за Борисов и тогава двамата се срещнали при главния редактор по това време на „Труд“ – Тошо Тошев.

Божков обясни, че е останал жив, защото се е опитвал да не си създава врагове и е отстъпвал. Заяви, че не е имал „финансов шут“ в началото, а спрял да ходи на Магурата и започнал бизнес с търгуване, обмяна на валута и левове.

При Костов, Царя и Станишев законите се спазваха доста повече, отколкото сега. Главният прокурор е служител на Пеевски. Купуваме си Нова телевизия, избираме си главен прокурор, никой не може да ни пипне следващите 10 години.

„Нямаше такива мутренски правителства. Какво можеше да направи Костов. Той не владееше прокуратурата“, добави той.

Може ли да си наредиш в чекмеджето евра и кюлчета. Как ще каже, че не са негови – призна си. Защо някой не разследва негови ли са, откъде са. Аз такива евра съм им носил също – по 500, заявява още бизнесменът.

Според него той винаги е давал парите за хората.

„Бойко и Шиши – целта им е никой да няма нищо и всичко да е под тях. И като вземат всичко от всички какво ще правят те двамата? Единият ще трябва да изяде другия“, добави той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Ето фирмите, взели близо милиард от ББР

Сред най-крупните кредитополучатели са фирми, свързвани в миналото или днес, с Делян Пеевски, Румен Гайтански – Вълка, братя Домусчиеви и Георги Самуилов

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Ето фирмите, взели близо милиард от ББР

Министерството на икономиката публикува списък с фирмите, които са взели близо един милиард лева от Българската банка за развитие. Служебният министър на икономиката Кирил Петков съобщи в неделя пред bTV, че четири от фирмите са били свързани с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски.

„Може би някой е подвел министър Петков по отношение на структурата на портфейла на Българска банка за развитие и за останалите неща, които бяха споделени в неделя“.

Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ бившият министър на икономиката и бивш член на надзора на ББР Лъчезар Борисов по повод изнесената информация за банката от служебния министър Кирил Петков.

Министър Петков: ББР е дала 500 млн. на фирми, свързани с Пеевски

„Една банка с пълен банков лиценз, каквато е ББР, предоставя кредити на микро, макро, средни и големи фирми. Това не са субсидии, това не са кеш грантове, това са кредити с много сериозни обезпечения, които се обслужват. Лихвите са добри за ББР на фона на лихвите в останалия банков сектро – доста по-високи са“, коментира бившият икономически министър.

Сред най-крупните кредитополучатели са фирми, свързвани в миналото или днес в журналистически разследвяния, с Делян Пеевски, Румен Гайтански – Вълка, братя Домусчиеви и Георги Самуилов, твърди Mediapool.bg.

Ето и списъка, разпространен от Министерството на икономиката:

Кредити с размер над 140 млн. лв.:

„Слънчев ден“ АД

„Благоевград-  БТ“ АД

„Роудуей кънстракшън“ АД

Кредити с размер над 115 млн. лв.:

„Маркет инвестмънт“ АД (Техномаркет)

„Интернешънъл инвестмънтс“ ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лв.:

„Параходство БМФ“ АД

„Транспект“ АД

„Инса Ойл“ ЕООД

До края на седмицата ще започне работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в Българска банка за развитие (ББР). Тя е създадена с цел проверка на съответствието на процедурите по отпускане на кредити от „Българска банка за развитие“ АД в съответствие със Закона за Българската банка за развитие и Устава на Банката. Комисията ще провери отпускането на всички кредити над 1 млн. лв. Това съобщиха от Министерство на икономиката.

Проверката стана възможна след като министърът на икономиката Кирил Петков сключи договор за дарение с търговската банка, притежавала до момента 8 броя безналични акции, всяка с номинална стойност 100 лева, (000055% от капитала на ББР), по силата на който търговската банка прехвърли на държавата правото на собственост върху акциите. Така министърът на икономиката, в качеството си на упражняващ правата на държавата  като едноличен собственик на капитала в общото събрание на акционерите на ББР, може да предприеме всякакви допълнителни, необходими корпоративни действия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Служебният кабинет реши: България ще получава ваксини на Pfizer през следващите 2 г.

Личните лекари ще получават ваксини срещу COVID-19 от логистични пунктове, а не от РЗИ-ата, както досега

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

България ще продължи да получава ваксини срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech през следващите две години, съобщи служебният здравен министър Стойчо Кацаров след заседание на кабинета.

„Служебното правителство взе решение България да се присъедини към договора на Европейската комисия с Pfizer/BioNTech, с който се осигуряват препарати за 2022 г. и 2023 г.“, докладва той.

Промени във ваксинационния план

Личните лекари ще получават ваксини срещу COVID-19 от логистични пунктове, а не от Регионалните здравни инспекции, както досега, за да се избегне напрежение, добави Кацаров.

Той съобщи, че от понеделник до четвъртък общопрактикуващите лекари и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 г., като хора с предварително записани часове няма да се връщат.

В дните от петък до неделя, включително, ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи лица по реда на тяхното записване, добави здравният министър. 

По думите му ще се организират мобилни групи за хората, които живеят далеч и до този момент не са били ваксинирани. 

„Предвиждаме промяна в реда на ваксиниране поради това, че огромният брой от починалите хора са над 60-годишна възраст. „Зелените коридори“ не се затварят, но този начин за ваксиниране важи и за тях“, уточни служебният министър. 

Той посочи, че решението дали Националният оперативен щаб ще продължи да функционира зависи от премиера Стефан Янев. Според него обаче това не е необходимо на този етап от пандемията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

57,1 млн. лв. ще струват предсрочните парламентарни избори

Одобрени са и допълнителни средства в размер на 11,1 млн. лева в случай, че епидемиологичната обстановка продължи по време на изборите, заяви Асен Василев

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

57,1 млн. лева ще струват предсрочните парламентарни избори. Това включва и обезпечението на над 500 допълнителни секции в чужбина, обяви служебният финансов министър Асен Василев на брифинг в Министерския съвет.  

„Одобрени са и допълнителни средства в размер на 11,1 млн. лева в случай, че епидемиологичната обстановка продължи по време на изборите. Ако епидемиологичната обстановка не продължи, тези пари няма да бъдат необходими“, уточни той.

По думите му след провеждане на обществената поръчка за доставка на допълнителните машини и когато се разбере какъв брой точно е необходим, Министерството на финансите ще обезпечи средствата за тях.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
СЗО: Коронавирусът е циркулирал свободно в Ухан още преди декември 2019

От СЗО поискаха достъп до стотици хиляди кръвни проби, взимани в периода преди декември 2019 г., но за момента китайските...

Затвори