Открийте ни и в

България

Божков за фурмите, задържането си в Дубай и Шиши (ВИДЕО)

„Имаше нещо в самолета, което не беше месо. После скриха Караниколов, за да не отговаря на въпроси“, казва Божков

публикувано

на

Васил Божков пусна поредното си видео, на което отговаря на въпроси, поставени му от потребители в социалните мрежи. В интервюто, което се пуска на части, бизнесменът с 18 обвинения обяснява за полета до Дубай на правителствен самолет, с който беше закарано месо, а бяха върнати фурми.

„Не знам защо един министър като Емил Караниколов трябваше да лети с този самолет, за да закара някакво месо. Това работа на министър ли е? Не се знае какво е имало на борда. Шиши (Делян Пеевски) беше дал някакви пари от една банка, две фирми купиха месото и го изпратиха, а друга купи фурмите. След това поставиха Караниколов под карантина, за да не отговаря на въпроси“, разкава Божков.

Вместо медицински консумативи, България получи от ОАЕ цял самолет фурми

Той е бил държан 3 седмици в изолация в затвор в Дубай, докато „намери приятели“, които да му помогнат да се свърже с адвокат. Вижте какво казва още Божков във видеото си.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Водещ от Deutsche Welle притисна Деница Сачева за корупцията. Ето как се оправда

“На площада няма повече от 6000 човека, докато над 1 милион са гласували за това правителство”, каза Сачева, запитана защо правителството не подава оставка

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Скрийншот

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева говори за корупцията и протестите в България по време на интервю за предаването „Conflict Zone“ на Deutsche Welle.

“На площада няма повече от 6000 човека, докато над 1 милион са гласували за това правителство”, каза Сачева, запитана защо правителството не подава оставка, след като социологическите проучвания сочат, че 70% от хората в България няма доверие в управляващите. По данни на “Алфа Рисърч”, “Галъп Интернешънъл” и “Тренд”, над 60% от българите подкрепят протестите, а според проучванията през последните два месеца, доверието в правителството отбелязва сериозен спад.

Според Сачева, президентът е този, който сега трябва да “говори за единство и да стартира диалог”, но той прави обратното и “подклажда насилието”. Социалната министърка е на мнение, че войната между институциите – между правителството и президентството, не се отразява добре на стабилността.

Ръстът на БВП в България през последните десет години е около 50%. За сравнение: в Румъния тази стойност надхвърля 200%. България продължава да има и най-ниската средна заплата в Европейския съюз, изброява водещият на „Conflict Zone“ Тим Себастиан и пита какви са причините. По думите на Сачева, тези показатели не са в резултат от корупция и лош мениджмънт, защото “когато започнахме, минималната заплата в държавата беше 250 лева, а сега е 610 лева”.

Водещият на „Conflict Zone“ контрира, че по данни на Центъра за изследване на демокрацията, 35% от държавните поръчки са свързани с корупционни практики, а “Трансперънси интернешънъл” разглежда страната като най-корумпираната в ЕС. “Защо не цитираме Евробарометър, според който 58% от анкетираните в България казват, че не се сблъскват с корупция в ежедневието си?”. “Не знам кой Евробарометър гледате, но според този от миналата година 80% смятат, че корупцията е широко разпространена”, отговаря Тим Себастиан. И пита защо няма нито един осъден по високите етажи на властта, нито пък сред водещите престъпни босове. Делата са все още в съда, отговаря Сачева. “Но искам да насоча вниманието Ви към това, че части от протестите са финансирани от човек, който се опитва да избяга от българското правосъдие заради неплатени данъци в размер на повече от 700 милиона”, казва още министърката. Сачева все пак отбелязва, че правителството се вслушва в някои от исканията на протеста – в тези на “младите хора, които искат по-добра правосъдна система и по-безкомпромисна борба срещу корупцията”.

Тим Себастиан обръща внимание и на заключенията на комисаря по човешки права към Съвета на Европа Дуня Миятович, която предупреди, че ситуацията с медийната свобода в България се влошава. “Над 60% от медийното отразяване в България е критично към правителството. Не бих казала, че това е недостиг на медийна свобода”, отвръща Сачева. А относно опасенията за независимостта на националната телевизия след избирането на Емил Кошлуков за директор Сачева казва: “Не съм съгласна, защото в едно от най-популярните предавания по БНТ миналия петък гостуваше един от лидерите на опозицията”. Тя е убедена, че “хората могат свободно да изразяват какво мислят за правителството и за медиите в България”.

А признак за уважение към свободните медии ли е премиерът да нарича журналистки “мисирки”? – пита водещият на „Conflict Zone“. Отговорът на министър Сачева: “Нашият премиер си има собствена специфика на говорене”.

Ето целият разговор за Deutsche Welle:

– В Европа не се чува много, но от два месеца в България е разтърсена от демонстрации против корупцията и правителството. Повече от седем години тя се отличава по най-подозрителен начин като най-корумпираната държава в Европейския съюз. Мой гост тази седмица от София е Деница Сачева, Министър на труда и социалната политика. Защо продължава тя да заема поста си в едно правителство, което е несправедливо към своите най-уязвими граждани в нарушение на задълженията си спрямо човешките права. И защо е направило толкова малко за справяне с организираната престъпност и политиците, които се възползват от нея?

Деница Сачева, добре дошла в „Конфликтна зона“! Свидетели сме на повече от два месеца антиправителствени протести, в някои случаи белязани от насилие. Кога правителството ще схване посланието и ще подаде оставка?

От протестите схващаме много различни послания. Но схващаме и посланието на хората, които не са на протестите. Всъщност те започнаха преди два месеца, но съчетават в себе си многообразие от различни послания. Някои послания – тези които са за по-добра съдебна система, за повече справедливост и за борба с корупцията – са послания, които чуваме и искаме да работим по тях в нашата политика.

– Ами, посланията на социологическите проучвания са доста ясни – 70% нямат доверие в правителството, личният рейтинг на доверието в премиера е паднал до само 20% – най-ниското ниво от години насам. Тълпата ви казва, че не ви иска, не ви искат новия проект за конституция, иска незабавни избори. Защо не им ги дадете?

Защото на улицата няма повече от 6000 души, а повече от един милион души са гласували за това правителство. А също така редовните избори са насрочени за след шест месеца от днес.

– Но те не искат да ги дочакат. Нагледали са се на достатъчно корупция, на достатъчно бруталност по улиците сега, насилието се осъжда като прекалено насилие от полицията, включително и от вашия собствен президент Румен Радев. Той обвини правителството ви, че насочва и провокира насилието, нали? Поне в един случай.

Не бих се съгласила със силните Ви думи относно насилието, защото мога да ви кажа, че повече от 80 полицаи сега са в болница. Срещу тях е употребено много насилие от страна на обществото. А когато говорим за ролята на президента, наистина е интересно как човекът, който трябва да говори за единство и да започне диалог, тъкмо обратното, той всъщност подклажда насилието, и придава дух на омраза.

– Това е доста сериозно обвинение към вашия президент. Но то не се споделя от Съвета на Европа и по-конкретно от комисаря по човешките права Дуня Миятович. Тя говори за многобройни сигнали за полицейско насилие срещу журналисти, отразяващи демонстрациите. Твърди се че няколко от тях са били бити и напръскани с лютив спрей при сблъсъци на полицията с демонстрантите. Насилието срещу журналисти, казва тя, особено в присъствието на представители на държавни органи, противоречи на дълга на държавата да защитава свободата на пресата и да защитава безопасността на журналистите. Доста тъжно е това да трябва да ви се напомня, нали?

Доста тъжно е, но едновременно с това, Вие сте човек, отличен като правещ телевизия на фактите, като журналист на фактите, а мога да Ви кажа, че всъщност фактите не са в подкрепа на тези силни думи. Мога да Ви кажа, че понастоящем има повече от 80 полицаи, които са в болница, след като са станали обект на много сериозно насилие. На улицата имаше бесилки, носени от протестиращите, изнесени бяха ковчези, както и редица други актове на ексцесия, на които бяхме свидетели на улицата.

– Значи Съветът на Европа не знае какво говори, и собственият ви президент не знае какво говори. И има открита война между президента….

Не съм кавала подобно нещо.

– …. и министър-председателя

Не съм казвала подобно нещо.

– Това води до задънена улица. Стигнали сте до задънена улица.

Не е задънена улица, но обективността изисква да виждаме всичко, което става на улицата, а не само това, което отговаря на нашата позиция.

– Президентът Радев отдавна обвинява министър-председателя ви в корупция и връзки с организираната престъпност. Призовава го да подаде оставка. „Това правителство“, казва той, „е приключило морално и е изключително важно то да приключи и формално.“ Прав е, нали? Що за система е това, при която министър-председателят е сниман да спи в официалната си резиденция с пистолет до леглото и с чекмедже на нощното шкафче, натъпкано с 500-еврови банкноти? Що за правителство е това?

Какви са доказателствата Ви, че тези снимки в действителност са истински? Какви са доказателствата на президента в това отношение? И това ли е върховенство на закона? Разпространяването на снимки, на които министър-председателя не е на една и съща снимка с тези 500-еврови банкноти? Едновременно с това мисля, че ако говорим за демокрация, за върховенство на закона, съдът трябва да каже дали това е вярно, или не.

– Ще стигнем и до съда след минута, но доколко помага на стабилността на България министър-председателят и президентът да са се хванали за гушата, призовавайки се един друг да подадат оставка? Отговорът следва да бъде, че това не е много-добро за стабилността на държавата ви, нали така?

Определено тази война не е много добра за стабилността, но отново искам да ви обърна внимание на фактите. А фактите са много ясни. Най-напред ние сме държава с много малък спад на БВП поради кризата с коронавируса. Той е 8,2 в сравнение с други държави, където той е двуцифрено число. В топ петте страни сме по брой на безработните. Мога да ви посоча, че увеличението на БВП през последните пет години е почти двойно. Това не е възможно в страна с пандемична корупция. Не може да се постигнат такива числа, ако всичко е толкова дълбоко вкоренено и корумпирано, както се опитвате да внушите в разговора сега.

– Аз не съм единственият, който го казва, защото България, и правителството, в което сте и вие, станаха синоними на корупция в международен план, корупция, пленник на мафията, отстъпление на демокрацията и политически манипулирана и почти неработеща правосъдна система. Чудя се защо продължавате да работите за правителство което е толкова окаляно от скандали?

Защото това е правителството, което увеличи двойно заплатите на учителите, това е правителството, което инвестира 2,5 милиарда евро в системата на образованието. Това е правителството, което запази почти 300 хиляди работни места в кризата с COVID. Това е правителството, което увеличи двойно БВП през последните години и също е правителството, което непрекъснато увеличава доходите на хората. Както ви казах, животът вече не е черно и бяло.

– Госпожо Сачева, числата Ви са изключително… ръстът ви на БВП през последните десет години е около 50% за разлика от Румъния, която влезе в ЕС на същия ден като вас, регистрира увеличение от повече от 200%. Можете ли да обясните това? Имате най-ниската средна заплата в ЕС с по-малко от 690 евро на месец – по-малко от Босна и Херцеговина и Черна Гора, които даже не са в ЕС, и Европейският съвет по външни отношения твърди, че това е знак за много лошо използване на европейските кохезионни фондове. Защо е така? Неправилно управление и корупция или двете?

Това не е вярно. Защото минималната заплата в страната, когато дойдохме ние на власт, беше 250 лева. Сега е 610 лв. И когато говорим за влиянието на фондовете на ЕС, всъщност увеличението на заплатите заради инвестициите от фондовете на ЕС е 8,2% за периода от 2014 до 2020 г. Важно е също и че БВП се увеличи със 7,7% благодарение на инвестициите на европейски фондове. Тъй като съм министър на труда и социалната политика, отново искам да спомена нивото на безработица, което би било двуцифрено число, а сега е 7,2%. И заради инвестициите на фондовете на ЕС е по-ниско с 5,6%.

– Госпожо министър, миналата година Държавният департамент на САЩ излезе с позиция, че макар законите ви да предвиждат наказания за корумпирани представители на държавната власт, правителството не прилага тези закони ефективно, твърди се, че служители във всички сфери на държавното управление участват в корупционни практики безнаказано, което означава без последствия. Не може да не се направи заключението, че вие позволявате тази корупция да се случи. Защото членове на вашето правителство и престъпници, свързани с него, печелят от нея всеки ден. Затова Държавният департамент подчерта множество сигнали за корупция на правителството, които включват подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за злоупотреби със средства, нарушения при обществените поръчки и търговия на влияние. Това е пълен каталог на корупция в целия спектър на вашето правителство. Смятахте ли, че светът няма да забележи какво става?

Мога да Ви кажа, че в последните години Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е наложила обезпечителни мерки за над половин милиард лева и е направила повече от 9000 проверки и ревизии на различни представители на държавните власти на различни нива, включително от местните и национални държавни органи.

– Обаче не са повдигнати обвинения за корупция на нито един висш държавен служител и нито един престъпен бос, защо е така?

Все още има съдебни дела, които не са приключили. Но мога да ви посоча, че част от протеста – отново да ви припомня, че част от протеста се финансира от лице, което иска да избяга от правосъдието в България заради неплатени данъци в страната за повече от 700 милиона.

– Непрекъснато ми говорите какво сте направили по въпроса за корупцията, но миналата година Центърът за изследване на демокрацията в собствената ви столица, в София, твърди, че поне 35% от договорите за обществени поръки включват корупционни практики. 35% е повече от една трета. Това е страната, в която превърнахте България, и все още смятате, че трябва да останете на власт? „Трансперънси интернешънъл“ оценява страната ви като най-корумпираната в ЕС, и това е така през всяка от последните седем години.

Защо в това отношение да не цитираме „Евробарометър“ и обявената от тях статистика, че например 58% от анкетираните в България твърдят, че в ежедневния живот в България не са се сблъсквали с корупция? И че всъщност според „Евробарометър“ в страната ни степента на корупция е с 3% по-малко в сравнение с 2017 г.?

– Не знам кой „Евробарометър“ гледате Вие, но този от миналата година, според него 80% смятат, е има широкоразпространена се корупция, 78% – че единствения начин да успееш в бизнеса е, да имаш политически връзки. Това са статистики, които биха засрамили всяка развиваща се нация в света, камо ли държава- членка на ЕС.

Точно същият „Евробарометър“ посочва, че 28% от анкетираните казват, че наблюдават корупция в ежедневието, а 58% – че не са се сблъсквали с корупция в ежедневния си живот и дейност.

– Не знам кои числа използвате. Чудя се дали в действителност се вслушвате в гледната точка на хората навън на улиците. Или само се интересувате да запъвате пети и да стискате правителствената си заплата. Слушате ли какво казват хората за вас?

Да. Правим го. И както вече ви казах – на улицата няма една единна гледна точка. И няма една единна група хора. Оставката може да е общ лозунг за всички, но там има различни хора с различни мотиви. Онези от тях – младите хора, които настояват за по-добра съдебна система и искат по-ожесточена борба с корупцията, са онези гласове, които чуваме и желаем да откликнем на тях.

– Ама не го правите. Според Държавния департамент на САЩ нищо не правите по въпроса. Давате възможност за пълномащабна, повсеместна корупция вътре в самото правителство.

Не бих се съгласила с това.

– Значи и те не знаят какво говорят. Класациите не знаят какво говорят, САЩ не знае какво говори, ЕС не знае какво говори. Изглежда никой не може да ви разбере много добре, така ли?

Нека говорим с факти.

– Вие сте една много недоразбрана държава.

Отново Ви казвам, че в държава, в която доходите растат, в която нивото на безработица е по-ниско, и където БВП се покачва, не може да говорите за пандемична корупция. Защото тези исла не могат да се постигнат, ако има такава огромна пандемична корупция.

– Това го казвате Вие. Госпожо министър, защо вашето правителство има толкова малко респект към свободната преса? Която в крайна сметка е темелът на всяка демократична държава. Комисарят от Съвета на Европа Дуня Миятович цитира миналата година продължаващото подкопаване на свободата на медиите в България. Тя цитира непрозрачна собственост на медиите, натиск върху журналисти, включително използване на уронване на репутацията им, съдебни дела срещу тях. Защо позволявате това да продължава?

Повече от 60% от медийното отразяване в България е критично спрямо правителството. Не бих казала, че това е липса на свобода на пресата.

– „Фрийдъм хаус“ съобщи, че когато проправителствен журналист и политик – Емил Кошлуков, е назначен миналата година за директор на БНТ, всички критични гласове са задушени. Същото и за „Нова Броудкастинг Груп“ – идват нови собственици и разследващи журналисти са уволнени. Ясно е, че нямате интерес от преса, която държи сметка на политиците ви, нали?

И с това не бих се съгласила, защото в едно от най-популярните предавания по Българската национална телевизия този петък например гостуваше един от основните лидери на опозицията и на протестите. Всъщност ежедневно има протести около БНТ и хората могат свободно да изразяват какво мислят за правителството и за медиите в България.

– Да, но не ги разследват, не ги подвеждат под отговорност за корупция. По-рано тази година, „Репортери без граници“ обвини правителството ви, че се опитва да сплаши журналисти, че са били подложени на редица вербални нападки и заплахи от висши представители на държавната власт. От началото на февруари говориха за главния прокурор, за председателя на Народното събрание. Защо го има това постоянно сплашване? Правителството ви страхува ли се от истината?

Изглеждам ли Ви уплашена от истината? Разбираме, че има много проблеми и трябва много да свършим в борбата с корупцията…

– И сте свършили много малко по въпроса, за времето, в което тази партия е била на власт… Много малко…

9000 проверки на висши представители на държавната власт, мислите, че е малко? И мислите, че…

– И колко присъди? Колко души са осъдени? Никой!

И мислите ли, че в борбата срещу корупцията…

– Нито един престъпен бос и нито един висши представители на държавната власт не е осъден.

Не мислите ли, че в борбата срещу корупцията получаваме такива войни, на каквито ставаме свидетели сега? Мислите, че борбата срещу корупцията е само нещо, което увеличава рейтинга на правителството?

– Омаловажавате и обиждате журналистите. На пресконференция в София на 4 февруари Вашият министър-председател оприличава журналистите, особено жените такива, на мисирки. След което гротескно се опитва да им се подиграе, издавайки звуци, имитиращи начинът, по който мисирките крякат. Така ли уважавате свободните медии в страната Ви?

Министър-председателят ни има своите особености в езика и не е искал да обиди журналистите. В това отношение не смятам, че това е сериозно обвинение за липса на свобода на медиите.

– Тази година, държавата Ви е класирана на 111-то място в Световния индекс за свобода на пресата, най-ниското класиране на държава-членка на ЕС и много по-ниско от страни като Етиопия, Кения и Ангола. Не се срамувате, че сте получили толкова слаба оценка по ключови показатели на демокрацията като свободни медии?

Много съжалявам, че в много чуждестранни медии продължава да се пише негативно а България, но вярвам, че ако сме истински обективни, ще видим, че животът, както Ви казах преди, не е черно-бял. 60% от медийното отразяване в България е негативно спрямо правителството. Всеки журналист трябва свободно да говори за правителството. Употребата на социални мрежи в държавата наистина е огромна, включително употребата на интернет медии, а интернет медиите са много критични спрямо правителството.

– Госпожо министър, особено притеснителни са данните за правата на човека в България и впечатлението, че липсват основни правни способи за защита на гражданите. В края на 2017-та година, Комитета на ООН срещу изтезанията докладва, че властите често не уведомяват задържаните лица за правата им при наказателни процеси и че активно биват обезсърчени да се ползват от тези права чрез манипулации, заплахи и малтретиране. Още повече, над 70 % от задържаните нямат достъп до адвокат, когато започнат тези наказателни производства, а някои дори нямат адвокат в който и да било етап от тези наказателни производства. Нещо от това да Ви звучи справедливо и каква държава ръководите, в която позволявате такива неща да продължават?

Министерството на правосъдието в България и другите институции, които трябва да работят по тези проблеми, работят усърдно по въпроса. Като министър на труда и социалната политика съм отговорна за хора с увреждания, хора с умствени увреждания и възрастни хора. Например в кризата с Ковид-19, България е успяла да опази живота на повечето от хората, които в момента са в дневни центрове, в центрове за хора с увреждания, за хора с деменция. От 16 000 души, които са били в такива центрове, едва 354…

– Но Вие не отговаряте на въпроса ми изобщо. Въпросът ми беше относно липсата на правно представителство на хората в правната Ви система. Доста шокиращи данни – 70 % от задържаните нямат достъп до адвокат, когато започнат тези наказателни производства.

Не знам за тези цифри, но мога да ви кажа, че тази цифра…

– Не прочетохте ли големия международен доклад, критикуващ държавата Ви?

…е силно преувеличена, защото има много адвокати в България, които също се занимават с тези дела.

– Комитетът срещу изтезанията твърди, че един от трима, задържани в полицейските ви управления, е подложен на насилие там, което може да бъде, казват, толкова жестоко, че да е равно на изтезание и може да включва побой, закопчаване с белезници към недвижими предмети и употреба на палки. Мислех, че тези неща е трябвало да приключат с отиването на комунистите. Изглежда не е престанало изобщо, изглежда увековечавате такова отношение. Чудя се защо.

Все още смятам, че това е силно преувеличено и не е съвсем вярно. Също така може да видите, че по време на…

– Значи сега ООН лъже за Вас, сега ООН не знае какво говори. Съветът по правата на човека, Комитета срещу изтезанията не знаят какво говорят? Не говорят с хора, не провеждат проучване, просто си измислят всичко това. Така ли?

Не смятате ли, че понякога има геополитически интереси, когато говорим за България и международния имидж на България?

– ООН няма никакъв интерес да си измисля истории за Вас. Точка. Изобщо никакъв интерес.

Съжалявам, но винаги може да се изваждат факти от отделни случаи и да се заключава, че това е системата, но системата не е това. И мога да Ви го кажа като човек, който вече 47 години живее в България и който е бил на 16 годишна възраст, когато паднаха комунистите. Мога да Ви кажа, че има невероятно подобрение от 1998 година насам.

– Понеже отговаряте за социалните грижи и хората с умствени увреждания, позволете да насоча вниманието Ви към друг доклад, който дойде от Комитета на ООН срещу изтезанията, който е особено шокиращ, защото засяга прекалената употреба на медикаменти и химически упойващи средства при хора, въдворени в такива заведения, и насилствено прилагане на увреждаща и необратима психиатрична терапия, като например с невролептици, без какъвто и да било опит да се получи съгласието на подложените на такава терапия. Това се случва във вашите психиатрични заведения. Честно казано, това е нечовешко, нали? Как допускате такова нещо?

Запозната съм с този доклад конкретно. Той се отнася за три конкретни заведения. Те ще бъдат закрити и всички хора от тях ще бъдат разпределени в дневни центрове.

– Кога ще бъдат закрити?

Ще бъдат закрити до края на този месец. Вече работим по въпроса. Съвместно с Главния прокурор започнахме проверки на всички заведения за хора с умствени увреждания. И ако установим, че има други подобни практики, всички други заведения ще бъдат закрити.

– Колко ще са, защото знаете, че няма независим мониторинг? Още един факт, установен от Комитета срещу изтезанията – че няма независим механизъм за проверка и мониторинг на заведенията за хора с умствени увреждания.

Работим в много тясно сътрудничество с неправителствени организации. От 1 септември създадохме Агенция за качеството на социалните услуги. Бих желала да посоча, че благодарение на европейската солидарност и на нашите политики, в момента в България няма заведения за деца с умствени увреждания. И току-що започнахме също процес на деинституционализиране на всички хора с умствени увреждания.

– Госпожо министър, доста шокиращо е, че сте в Европейския съюз от десет години, а все още имате такива заведения, които прилагат насила увреждаща и необратима психиатрична терапия като такава с невролептици. Още един трик, който комунистическата власт прилагаше върху хора, върху дисиденти и хора, които не бяха съгласни с тях. Това продължава десет години. А вие ми казвате, че чак сега сте сколасали да направите нещо по въпроса. Защо? Защо допуснахте това да продължава толкова дълго? Вече три мандата изкара сегашният министър-председател и партията, която сега е на власт, и нищо не е направено по въпроса.

Когато аз започнах работа в Министерството на труда и социалната политика беше преди 25 години. Тогава имахме повече от 50 хиляди деца в домове. Сега са не повече от 2500 деца които…

– Не говоря за деца, говоря за всички.

Да но Ви казвам колко време ни беше нужно за процеса на деинституционализиране. И да кажем днес, че вече нямаме домове за деца. Сега започваме процеса за възрастните хора. И за хората с умствени увреждания. И съм сигурна, че в рамките на между 5 и 7 години ще прекратим тези практики.

– Между 5 и 7 години. В момента на присъединяването ви вие поехте обещание да управлявате и спазвате ценностите на Европейския съюз. Те включват човешко достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона, и спазване правата на човека. Те все още не се зачитат и спазват в най-различните ви заведения. Като затворите, в които хората се малтретират и тези заведения за хора с умствени увреждания, където и Вие самата се съгласихте, че хората продължават да бъдат малтретирани.

Не бих се съгласила с Вас, че не зачитаме тези ценности, защото не виждам това да е проблем на системата като цяло. Да, има отделни случаи, в които тези ценности не се зачитат. В такива случаи ние действаме незабавно и безкомпромисно.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Член на „Наглите“ излиза предсрочно от затвора

Ивайло Ефтимов-Йожи излиза от затворническото общежитие „Казичене“ 2 години и 5 месеца по-рано

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Апелативният съд в София освободи предсрочно от затвора един от осъдените членове на групата на „Наглите”. Ивайло Ефтимов-Йожи излиза от затворническото общежитие „Казичене“ 2 години и 5 месеца по-рано. Той трябваше да изтърпи наказание от 18 години лишаване от свобода.

Мотивите за решението на съда са, че Йожи е излежал повече от 2/3 от присъдата си – 15 години и 6 месеца, както и, че се е поправил.

„Данните по делото еднозначно сочат, че към настоящия момент, с примерното си и позитивно поведение, както и с отговорното си и честно отношение към труда, Ивайло Ефтимов е дал достатъчни по обем и съдържание доказателства за своето поправяне”, посочват съдиите.

За това пред съда становища дали от затворническото общежитие „Казичене“, както и Замфир Драганов – началник на ЗО „Казичене“. Той отбелязал, че процесът на превъзпитание при Ефтимов е завършил и корекционната работа с него е приключила.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

123 артисти, художници, писатели: Борисов, Гешев, Караянчева, ходете си

Сред подписалите откритото писмо са Александър Морфов, Албена Колева, Александрина Пендачанска, Васил Василев-Зуека, Деян Донков, Захари Карабашлиев, Стефания Колева и др.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

123 интелектуалци и хора на изкуството излязоха с открито писмо, с което поискаха незабавна оставка на премиера Бойко Борисов и правителството, на главния прокурор Иван Гешев, на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, на председателя на Комисията по култура в парламента Вежди Рашидов, както и на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

В позицията си артистите, художниците, писателите и музикантите, сред които имена като Албена Колева, Александрина Пендачанска, Васил Василев-Зуека, Деян Донков, Захари Карабашлиев, Георги Господинов, Стефания Колева, Стоян Алексиев и др. се обявяват против модела „Борисов-Пеевски-Доган“, многото корупционни скандали, небалансираната политика в сектора на културата и др. 

Ето пълният текст на писмото и хората, които са го подписали. 

Ние долуподписаните, като подкрепяме свободно протестиращите граждани, а не определени политически формации, заставаме срещу:

• модела „Борисов-Доган-Пеевски“ и свързаната с него корупция, довела до разграбването на ценен обществен ресурс и до тежка криза на доверието в обществото;

• многобройните корупционни скандали, в които са замесени висши държавни служители, станали причина уважавани световни медии да определят страната ни като „Държава на мафията“;

• задкулисното манипулиране на достъпа до европейски фондове при потъпкване на състезателното начало;

• продължаващата с години подигравка с парламентаризма, превърнала Народното събрание в придатък на премиера;

• отклоняващата вниманието инициатива за свикване на Велико народно събрание и заиграването с въпроса за конституцията с цел спечелване на време и манипулация на общественото мнение;

• спешните промени в Изборния кодекс в края на мандата като индикация за контрол над бъдещия вот;

• отказа от реформа на прокуратурата въпреки гражданската воля и солидарния с нея международен натиск;

• използването на прокуратурата като средство за произволна саморазправа на властта с нейни опоненти;

• опитите за завладяване на съда и поставяне под пълна зависимост на правосъдната система;

• двойния стандарт и показните операции вместо системни и ефективни действия в борбата с корупцията;

• полицейския произвол срещу мирно протестиращи граждани и журналисти и липсата на безпристрастно разследване на ексцесиите от протестите на 2-ри септември 2020;

• манипулативното огласяване на фактите за антиправителствения протест, продължаващ вече повече от 80 дни;

• влошаването на медийната среда в България, довела до достигане на дъното в EC пo критерий „свобода на словото“ и трайното задържане на България за трета поредна година на 111-тo място в света в класацията на „Репортери без граници“;

• липсата на ефективна реформа в здравната система;

• неефективните действия за подобряване на образователната система при наличието на катастрофален спад във функционалната грамотност на българските ученици, отреждащ ни последното място в ЕС и по този критерий;

• безогледното разграбване на публични природни ресурси: гори, води, плажове, биоразнообразие, резервати;

• бетонирането на Черноморското крайбрежие и недалновидната политика в областта на туризма;

• поразяването на автентичността на българското културно наследство чрез „доизграждане“ на бутафорни исторически „паметници“ с цел усвояване на европейски фондове за сметка на упадъка на реални културни ценности и деградация на исторически центрове;

• небалансираната държавна политика в областта на културата, водеща до фаворизиране на кича и посредствеността на всички нива за сметка на задълбочените творчески търсения.

Настояваме за незабавна оставка на премиера Бойко Борисов и оглавяваното от него правителство, на главния прокурор Иван Гешев, на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, на председателя на комисията по култура към Народното събрание Вежди Рашидов и на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

1. Албена Колева, актриса
2. Александрина Пендачанска, оперна певица
3. Александър Алексиев, актьор
4. Александър Морфов, режисьор
5. Александър Станишев, оператор, фотограф
6. доц. Александър Христов, преподавател
7. Ангел Дюлгеров, музикант, композитор
8. Ангел Игов, писател, преводач, преподавател
9. Андрей Гетов, режисьор
10. Андрей Паунов, режисьор
11. доц. Антоанета Дончева, историк на културата
12. Антоанета Колева, издател и преводач
13. Асен Асенов, културен мениджър
14. Боряна Пунчева, режисьор
15. Валентин Ганев, актьор
16. Валери Йорданов, актьор, режисьор
17. доц. Васил Георгиев, писател
18. Васил Василев-Зуека, актьор
19. Васил Германов, фотограф
20. Васил Гюров, музикант
21. Васил Живков, режисьор
22. Веселина Седларска, журналистка
23. Владимир Андреев, продуцент
24. Владимир Тодоров, аниматор
25. Владимир Явашев, продуцент
26. Владислав Петров, актьор, художник
27. Галин Стоев, режисьор
28. Георги Господинов, писател
29. Георги Иванов, сценарист
30. проф. Георги Каприев, философ
31. Георги Петров, хорист
32. Гергана Димитрова, режисьор
33. Гергана Димитрова, издател
34. Дамян Дамянов, художник
35. Дарина Такова, оперна певица
36. Деян Донков, актьор
37. Деян Енев, писател
38. Димана Йорданова, писател
39. Димитър Кенаров, журналист
40. Димитър Коцев-Шошо, режисьор
41. Димитър Кърнев, музикант, композитор
42. Досьо Досев, актьор
43. Драгомир Шолев, режисьор
44. Ева Вентова, сценограф
45. Ева Тепавичарова, актриса
46. Елена Телбис, актриса
47. Елена Кръстева, илюстратор
48. Емил Емилов, актьор
49. Захари Карабашлиев, писател
50. Златин Радев, режисьор
51. Златко Ангелов, писател
52. Зорница Христова, преводач
53. Ивайло Петров, фотограф, визуален артист
54. проф. Иван Добчев, режисьор
55. Иван Ланджев, поет
56. Иван Пантелеев, режисьор
57. Ивелин Иванов, продуцент
58. Иглика Трифонова, режисьор
59. Илия Троянов, писател
60. Ина Кънчева, оперна певица
61. Йордан Жечев, творчески директор
62. Йордан Ликов, архитект
63. Ирини Жамбонас, актриса
64. Проф. Калин Янакиев, философ
65. Калин Серапионов, художник
66. Камен Калев, режисьор
67. Кирил Златков, художник
68. Копринка Червенкова, журналист
69. Кристина Грозева, режисьор
70. Лъчезар Бояджиев, художник
71. Манол Пейков, издател, преводач
72. проф. Маргарита Младенова, режисьор
73. Марин Бодаков, поет
74. Марио Гаврилов, журналист
75. Мария Касимова, журналист, писател
76. Мартин Димитров, публицист
77. Мартина Троанска, актриса
78. Милена Маркова, актриса
79. Милица Гладнишка, певица, актриса
80. Мира Сталева, продуцент
81. Невена Кертова, сценарист
82. Неда Морфова, режисьор
83. Недко Солаков, художник
84. Никола Груев-Котарашки, музикант
85. Никола Тороманов, сценограф, художник
86. Николай Воденичаров Никеца, музикант
87. Николай Йорданов-Гилъна, музикант, продуцент
88. Павел Веснаков, режисьор
89. Палми Ранчев, писател
90. Петър Вълчанов, режисьор
91. Петър Дундаков, композитор
92. Петър Крумов, режисьор
93. Правдолюб Иванов, художник
94. Радина Кърджилова, актриса
95. Радослав Бимбалов, публицист
96. Рени Врангова, актриса
97. Росица Вълканова, продуцент
98. Ружа Лазарова, писател
99. Рут Колева, певица
100. Самуел Финци, актьор
101. Светлана Янчева, актриса
102. Силвия Недкова, публицист
103. Силвия Петкова, актриса
104. Силвия Чолева, поет
105. Станка Калчева, актриса
106. Стефан Командарев, режисьор
107. Стефания Колева, актриса
108. Стоян Алексиев, актьор
109. Теодора Маркова, сценарист
110. Тео Ушев, режисьор
111. проф. Тодор Кръстев, архитект
112. Тони Николов, философ
113. Филип Тодоров, продуцент
114. Христо Гърбов, актьор
115. Христо Узунов, актьор
116. Цветелина Цветкова, писател
117. Чавдар Гюзелев, сценограф
118. Юлиан Жилиев, преводач
119. Юлиян Атанасов, оператор
120. Юлия Спиридонова, писател
121. Явор Гърдев, режисьор
122. Яна Генова, културен мениджър
123. Яна Титова, режисьор, актриса

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в featured, Васил Божков, Дубай
“Доган сарай бийч фестивал” се провежда на Росенец

Събитието е под наслов “Искаме Доган да уволни Борисов”

Затвори