Открийте ни и в

Наука

Боинг представи пилотиран кораб за кацане на Луната

bgvoice

публикувано

на

сн. NASA

Американската корпорация „Боинг“ представи пред НАСА проект за апарат за пилотирано кацане на повърхността на Луната.

Модулът с работно име „Human Lander System“ (HLS), се състои от две части, едната за кацането на Луната, а другата за издигане в орбита. По замисъла на „Боинг“ и двата елемента ще бъдат изстрелвани с една тежка ракета-носител „Space Launch System“ (SLS), за да се избягват усложнения заради допълнителни изстрелвания и наличие на няколко апарата едновременно на лунна орбита.

Апаратът ще може да се скачва с разработваната по поръчка на НАСА окололунна станция „Гейтуей“ и с космическия кораб „Орион“ на компанията „Локхийд Мартин“. Повечето ключови технологии в него са заети от разработвания от „Боинг“ кораб „Старлайнър“ (CST-100 Starliner).

Според проекта на „Боинг“ мисията за кацане на Луната ще бъде разделена на пет критично важни етапа, вместо на 11.

НАСА обяви през пролетта, че новата лунна програма се нарича Артемида. Тя ще се състои от три етапа. Първият предвижда непилотиран полет с кораба „Орион“ около Луната и връщането му на Земята. Той е планиран за втората половина на 2020 г. Вторият етап е обикаляне на Луната с екипаж на борда през 2022 г. През третия етап НАСА разчита да спусне астронавти на Луната през 2024 г.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Интересно

Космически отломки могат да повредят сателитите

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Nauka.bg

Сателитите в Космоса все по-често се налага да извършват маневри за избягване на евентуални сблъсък и щети с увеличаващите се количества космически отпадъци, предаде ДПА, позовавайки се на астронавта и координатор от Европейската космическа агенция (ЕКА) Томас Райтер.

Ситуацията се е влошила съществено през последните десетилетия и не се очаква да се промени в бъдеще, отбелязва Райтер.

„Наоколо има много остатъци от космически полети. Ние предпочитаме този термин, а не космически отломки“, е заявил астронавтът на форум за предприемачи в Бремен.

От началото на космическата ера са изстреляни около 8000 спътника, 1800 от които все още са активни. Голяма част вече са навлезли отново в земната атмосфера.

През следващите пет до шест години се очаква в космоса да бъдат изстреляни над 50 000 нови сателита.

„Това е многократно повече, отколкото за цялата космическа епоха. Тъй като става въпрос за безопасността на космическата инфраструктура, е необходимо спешно да се предприемат адекватни мерки за справянето с проблема – нещо, към което ЕКА се стреми“, казва Томас Райтер

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Приспиват астронавти в зимен мечи сън за полет до Марс

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Специалисти от Европейската космическа агенция проучават възможностите за поставяне на астронавтите в условия на хибернация при бъдещи продължителни полети до други планети.

Мисии със забавен метаболизъм на екипажите ще смалят значително размерите на космическите кораби. Все още учените обаче не са намерили начин да забавят човешкия метаболизъм до нивата, при които животните изпадат в зимен сън. Но по думите на ръководителката на изследователския екип Дженифър Нго-Ан подобна идея не се разглежда като невъзможна. Тя припомни, че такива методи вече се използват в медицината за спасяване на жертвите на травми.

Едно от предизвикателствата е как да се конструира космически кораб, който да се движи автономно докато екипажът, зареден с допълнителни телесни мазнини преди полета, ще спи в повечето време от 180-дневното пътешествие до Марс.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

НАСА отваря недокосвани лунни проби

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

НАСА отвори една от последните неразпечатвани лунни проби, донесена от „Аполо 17“, за да се подготви за програмата „Артемида“, съобщи сайтът Спейс.

Пробата от 430 гр. скалист материал и прах, е запечатана от астронавтите Джин Сърнан и Харисън Шмит на 12 декември 1972 г. Тя е взета близо до кратера Лара с тръба с диаметър 4 см , която е разпечатана от учени в лунната лаборатория на космическия център „Джонсън“.

Специалистите сега могат да правят изследвания, каквито са били немислими по времето на мисиите „Аполо“, включително и неагресивни 3-D снимки и микротомия със свръхвисока резолюция. Анализът на пробата ще даде възможност на специалистите да усъвършенстват методите си и да подготвят бъдещите изследователи за лунните мисии, планирани за след 2020 г.

През март НАСА избра девет екипа, които да изследват неотваряните проби с новите методи. Мисиите „Аполо“ донесоха на Земята общо 383 кг лунни скали и пръст. Повечето от пробите, събрани при шест кацания на лунната повърхност, са изследвани и се съхраняват в космическия център „Джонсън“.

Отворената проба с номер 73002 е горната част от 0,6-метровата тръба, в която се съхраняват две мостри. Долният сегмент – проба 73001 ще бъде отворен през януари. Пробите са взети на място вертикално с тръбата.

Проби от мисиите „Аполо“ не са отваряни от 70-те години на миналия век. След сегашните изследвания единствените недокосвани мостри ще останат две, донесени с мисиите „Аполо 15“ и „Аполо 16“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada