Американската компания Боинг обаяви, че спира производството на модела самолети 737 МАКС, след катастрофи с него в Индонезия и Етиопия, довели до 340 жертви. Производството ще бъде спряно от следващия месец. "През целия период на спирането на полетите на 737 МАКС Боинг продължи да строи нови самолети и в момента има около 400 самолета на склад", се казва в изявлението на компанията. "Вече съобщихме, че ще продължим да правим оценка на производствените си планове, ако спирането на полетите на 737 МАКС продължи по-дълго от очакваното". "В резултат на тази преоценка беше взето решение да се приоритизира доставката на складираните самолети и от следващия месеца да се спре временно производството на 737 МАКС", се подчертава в изявлението на самолетострителя. На този етап не се предвиждат съкращения, се казва още в изявлението. Работниците, които правят 737 МАКС, ще бъдат пренасочени към други проекти, като в момента има около 400 самолета, които се нуждаят от довършване.

От компанията казаха, че спирането на 737 МАКС е най-малко лошия вариант за действие, като за него са допринесли редица фактори, сред които отлагането на новото сертифициране на самолета за 2020 г.

След обявяване на новината акциите на Боинг паднаха с над 4 процента. Акциите на най-големият доставчик на Боинг Спирит Аеро Системс пък се понижиха с 2 на сто.

Най-големият клиент за този модел самолети е американския превозвач Саутуест. Миналата седмица те постигнаха споразумение с Боинг как да ги компенсира за това, че не могат да ползват десетките 737 МАКС, които притежават. Саутуест изчислява, че досега са загубили 830 милиона долара от спирането на модела от употреба.

Щетите, които Боинг понася до тук заради скандала около 737 МАКС се оценяват на 9 милиарда долара, но кризата продължава и сумата ще се увеличи.