"Отношенията ми с Пеевски (Делян Пеевски - бивш депутат от ДПС - б.р.) отдавна съм ги заявил и те са чисто политически. Винаги са били свързани със смесените райони, където сме подпомагали различните от ГЕРБ за кметове на ДПС. Нито имаме фирми, нито общ бизнес, нито каквото и да било. Никога не сме получили стотинка от лицето Васил Божков – никога".

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг във връзка с оповестяването на имената на шестимата българи, срещу които САЩ налагат санкции заради корупция.Борисов подчерта, че с Пеевски са се срещали за последен път преди 7-8 месеца във връзка със средства, които неговото правителство е отпуснало за смесените райони, където ДПС има кметове. "Така както Христо Иванов (съпредседател на "Демократична България" - б.р.) и Йордан Цонев (зам.-председател на ДПС - б.р.) си гукаха, приемете, че и ние сме си говорили", ядоса се той. Винаги като партия ние сме поддържали най-добрите отношения със САЩ, добави той. Единственото съжаляваме за зам. министърът на икономиката Александър Манолев (един от санкционираните - б.р.), добави Борисов.По отношение на заместник-председателят на Бюрото за контрол на Специалните разузнавателни средства Илко Желязков, който също е с наложени санкции Борисов заяви, че Екатерина Захариева го е уволнявала два пъти. "Аз никога не съм го виждал на живо и не съм се срещал с него", допълни той.Според Борисов, ГЕРБ винаги е подкрепяла действията на всички евроатлантически държави по темата борба с корупцията."Винаги като партия сме поддържали възможно най-добрите отношения с колегите от САЩ и затова подкрепяме и мерките на тяхното финансово министерство. Очакваме и нашите правозащитни органи на базата на фактите и доказателствата, които имат, да продължат в тази посока", каза лидерът на ГЕРБ.

ГЕРБ поискаха извинение за началника на НАП и ББР

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че вчера Европейската комисия е обявила три много важни неща, едно от които, че България е една от малкото държави без макроикономически дисбаланс.След което Борисов попита: Това източен бюджет ли е?"Извинете се, това е почтено. Извинете се и за началника на НАП, който сложихте. Извинете се и за ББР", призова той. Според Борисов, БСП държи световен рекорд по фалиране на банки.  Борисов изтъкна и констатация на ЕК, според която България е една от трите държави в ЕС заедно с Дания и Швеция без свръхдефицит. "Това ли наследство не ви хареса?", попита той.Борисов коментира и това, че България е готова за Шенген. "Нали не мислите, че това е станало за последните две седмици. Това правителство, което продължава да прави нечувани смени във всички сектори, не прави единственото, за което Конституцията го е определила – правенето на избори. Искам днес това да го запомните – те ще провалят изборите. Няма как с тези машини, с толкова секции да бъдат проведени изобарите. Ще станат опашки, ще станат скандали", заяви лидерът на ГЕРБ.