Открийте ни и в

България

Бойко Борисов: Дълговете ще станат толкова големи, че еврозоната въобще няма де е приоритет (ВИДЕО)

От ГЕРБ са притеснени, че дългът за годината ще е над 7,3 млрд. лева, като над 3 млрд. лева ще се ползват за покриване на стари заеми

публикувано

на

Сн: FB/Boyko Borissov

Опозицията с остри критики към проекта за държавен бюджет. От ГЕРБ възразиха срещу поемането на нов дълг и заложения дефицит. Според бившите управляващи план-сметката за тази година отдалечава България от членство в Еврозоната.

Кирил Ананиев предупреди, че дефицитът в бюджетът се предвижда да е 4,1 %, но това не е истинската цифра. В края на годината 2,9 млрд са прехвърлени в набирателни сметки и разходите ще се извършват през 2022 г.  Така дефицитът ще стигне над 6 % и то преди очакваната актуализация през юли.

От ГЕРБ са притеснени, че дългът за годината ще е над 7,3 млрд. лева, като над 3 млрд. лева ще се ползват за покриване на стари заеми, които падежи се очакват тази година. Неговото обслужване ще стане или чрез вдигане на данъците или във влизане в една дългова спирала.

ГЕРБ-СДС: Румен Радев да свика незабавно КСНС заради неприемливия руски ултиматум към НАТО

“Имам 30-годишен стаж в Министерството на финансите и нямам спомен бюджет да се прави по този начин. Като изключим 1997 г., знаете какво се случи тогава. Не бих искал да се връщаме към тази практика” каза още Ананиев.

Делян Добрев пък предупреди, че ще бъдем свидетели на безразборно харчене, което ще наруши критериите и ще ни отдалечи от еврозоната и може би няма да бъде спазим срока за 2024 г.  Добрев показа графики, според които през 2024 г. ние ще достигнем дълг от 47,1 млрд. лв. или над 29% съотношение дълг/БВП.

“Дефицитът означава, че се харчат много повече пари, отколкото държавата събира и то в период на огромна инфлация, каквато не помним от далечната 2008 г. която инфлация пълни бюджета”, заяви Делян Добрев.

Томислав Дончев пък изтъкна, че магистрала “Хемус” продължава да се строи по старите договори, въпреки критиките към инхаус процедурите.

Тепърва ще правят анализ на предложението за бюджет за 2022 година и притеснението е, че ще се замести еврофинансирането с дългово такова. През 2021 година не сме получили нито цент от парите от Европа. Дончев разкритикува властта и каза, че сме пропуснали възможността да получим аванс по плана за възстановяване в края на годината.

“Съмнявам се, че това ще стане и през тази година и така България ще ползва остатъчни средства от стария програмен период”, добави Дончев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък коментира, че е длъжен да предупреди българите.

“Когато се усетите след тези възторжени тържества, ще разберете, че сте отишли на 50 млрд. лева дълги и всеки следващ ще ви предлага постни пици докато не си оправим бюджетния  дефицит на 3 %”, каза той. Добави, че милиарди се трупат в дългове. Борисв цитира думи на Кирил Петков, че докато не спрат течовете няма да пипат данъците и ще трябва да спрат кражбата на 8 млрд, лева. Така минават два месеца и януари заявява вече, че са се крали по 4 млрд.лева на година.

“За два месеца ви изчезнаха от сметките. Откраднахте 4 млрд лева.ли?”, попита Борисов и изрази съмнение, че и първата сума от 8 млрд. също е било лъжа. Попита защо се взимат нови дългове.

Борисов цитира Петков, който каза че 630 млн. за язовирите са изчезнали. Добави, че държавата е вложила в ДКК 500 млн, лева и разликата от 130 млн. лева явно е открадната. Предупреди, че се дават пари на калпак без политики. Чуждите инвестиции пък спаднали с 50 %.

“Дълговете ще станат толкова големи, че еврозоната въобще няма де е приоритет”, каза Борисов и предупреди, че само лихвите по заемите ни ще бъдат над 1 млрд.лева. А когато българите се усетят, ще бъде късно. Гладът е по-силен от COVID, каза той и предупреди, че сметките са чудовищни, горивата стигат 3 лева, а някои общини вече започнали да спират уличното осветление.

По думите на Борисов схемата е ясна – дългове, раздаване на калпак и докато издържим.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА