Открийте ни и в

България

Бойко Рашков иска МВР да разследва без прокуратурата 

Според силовия министър ще трябва да се направят структурни промени в МВР

публикувано

на

Сн.: БТА

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че иска разследващите органи да получат по-голяма независимост от прокуратурата в работата си. 

Изказването му бе в парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност. 

Той подчерта, че МВР следва да може по всяко време да образува досъдебно производство без произнасяне на държавното обвинение, а не само в неотложни случаи, както е в момента.

Бойко Рашков ще връща кварталните полицаи

“За голямо съжаление състоянието на българската прокуратура и нормативното уреждане на правомощията на прокуратурата е една сериозна пречка за своевременно разследване”, обясни силовият министър.

Рашков подчерта, че законът не дава право на разследващия орган, който извършва оперативната дейност, да поиска от съда прилагане на специални разузнавателни средства, но вместо това е нужно първо да се обърне към наблюдаващия прокурор, който чак след това да сезира съда за прилагане на СРС по делото. 

Според него такова посредничество на прокуратурата е необходимо и при искания на разследващите да извършат претърсвания и изземвания. 

Ще се правят структурни промени в МВР

“По най-бързия начин да се пристъпи към структурни и функционални промени. И те трябва да започнат със звена в МВР, които нямат полицейски функции. Такова е Главна дирекция за пожарна безопасност и защита на населението”, заяви Рашков. 

По думите му това е изключително полезна структура, но трябва да се обособи или като Изпълнителна агенция в МВР, или като самостоятелна държавна агенция. 

“Структурните промени ще се отразят на по-високата ефективност на МВР и ще бъдат премахнати несвойствени за него функции. По думите му отчуждаването на Дирекция “Миграция” е само идея, която се обсъжда, но не е взето подобно решение”, подчерта силовият министър.

Друг проблем, който ще бъде обсъден, са териториалните дирекции в страната – районните управления. 

Рашков заяви, че служители няма да бъдат уволнявани или съкращавани. Целта е реорганизиране и преструктуриране така, че навсякъде да има брой служители, отговарящ на нуждите на района.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА