Открийте ни и в

България

Бойко Рашков: Материалите свързани с ГЕРБ потъват в прокуратурата

Не е тайна за никого, че ГЕРБ имат информатори в МВР, заяви Бойко Рашков

публикувано

на

Сн: БТА

„Мисля, че  нещата се развиват по реда на закона – каквото покажат фактите, с които се разполага, такова ще бъде и решението, което ще бъде взето. Материалите, които изпращаме към прокуратурата, в много случаи, десетки, дори стотици, потъват в тази прокуратура. Особено в случаите, в които те касаят известни политически дейци от ГЕРБ”, коментира Рашков за задържането на експремиера Бойко Борисов.

Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков в ефира на Нова телевизия.

“Когато обвинението прочете в един материал, който й е изпратен от МВР, известни имена, като например Борисов, Горанов и Арнаудова, това заостря вниманието на прокуратурата и се проявява изключително старание нещата да се поставят така, че МВР е извършило една незаконосъобразна дейност”, категоричен е Рашков.

Контраатака: Адвокатите на Борисов дават Кирил Петков на прокурор

„Изповядвам философията, че който го е страх от битки, трябва да си намери по-спокойно поприще. Убедихме се, че прокуратурата бди над интересите на бившите управляващи”.

На въпроса беше ли необходим арест и какво е очаквало МВР да намери при обиските в жилищата на Борисов, Горанов и Арнаудова, Рашков отговори така:

„Един известен човек, който тези дни взе отношение по въпроса – Осман Октай каза, че арестът на Бойко Борисов е закъснял с две години. Много хора смятат, че арестът на Борисов трябва да се състои всеки петък заради онова, което те знаят че е вършил в нашата страна”.

За разпита на премиера Кирил Петков като свидетел силовият министър заяви, че лица от висок ранг, поради тяхната заетост, могат да бъдат разпитвани в техните кабинети или на други места.

„Това е практика. Това е законово установено положение. Не е тайна за никого, че ГЕРБ имат информатори в МВР”.

Той посочи, че националната прокуратура е поставена под политическо ръководство, след като главният прокурор Иван Гешев се обръща към бившия политически ръководител Борисов с обръщението „шефе”.

“Така се срива цялата принципна позиция на нашия законодател за независимостта на българската прокуратура”.

Рашков допълни, че очаква в близките дни Европейската прокуратура да даде официално информация, но посочи, че не може да гадае каква ще бъде тя. На уточняващ въпрос допълни, че тя ще е свързана с необходимостта да бъдат снети процесуално годни показания от Васил Божков, който се намира в Дубай.

„Силно се надявам Божков да бъде разпитан по производството, което ние образувахме в четвъртък, тъй като прокуратурата нямаше да го образува никога”, категоричен е Рашков.

Той обобщи, че до четвъртък, когато вечерта бяха арестувани Борисов, Горанов и Арнаудова, по същество истинско разследване не е имало.

“А щом няма, няма и същински доказателствен материал с изключение на едно – докладът на държавната финансова инспекция”, посочи той.

Инспекцията с одит установи, че държавата е пропуснала да събере 550 млн. лв. приходи от хазарт, тъй като на Васил Божков е било позволено да плаща по по-ниската тарифа. Тя бе въведена в Закона за хазарта с предложени текстове от дългогодишния председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Първоначално МВР обяви, че и тя е сред арестуваните, което се оказа невярно. Днес министърът обясни, че не е бил планиран нейният арест, а може би да бъде призована отново на разпит. Увери, че грешката не е била умишлена и затова не смята да разследва кой я е допуснал.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено