Открийте ни и в

СВЯТ

“Боко Харам” показа видео със стотици отвлечените ученици, някои от които са избити

Човек, представящ се за Абубакар Шекау, казва: “Това са моите хора, а това са вашите деца”

публикувано

на

Нигерийската джихадистка групировка “Боко Харам” разпространи в четвъртък видеозапис, на който се виждат десетки млади момчета, едно от които обяснява, че е от стотиците ученици, отвлечени в Канкара, в Северна Нигерия.

Младото момче обяснява, че е един от 520-те ученици, отвлечени от “бандата на Шекау”, кръстена на историческия лидер на “Боко Харам”.

Стотици непълнолетни бяха отвлечени миналия петък от въоръжени мъже, действащи от името на джихадистката групировка “Боко Харам”, чиято зона на влияние се намира на стотици километри по на изток.

Точният брой на отвлечените не е ясен, властите първо съобщиха за 333 изчезнали ученици, после – за 400. Във видеото чрез обръщението на младото момче групировката заявява, че е отвлякла 520 ученици, някои от които са убити. Децата изглеждат изтощени, скупчени под дърво в гора.

Видеозаписът, излъчен по традиционните канали на групировката, е с текст отчасти на английски, отчасти на езика хауса, който се говори предимно в северната част на Нигерия. Човек, представящ се за Абубакар Шекау, казва: “Това са моите хора, а това са вашите деца”.

Протестиращи преминаха днес в шествие по улиците на град Кацина, Северозападна Нигерия, с транспарант с надпис “Върнете момчетата ни у дома” (#BringBackOurBoys), предаде Ройтерс. Засилва се общественият натиск върху властите да подобрят ситуацията със сигурността в района и да освободят отвлечените момчета. Родителите се безпокоят, че ако децата им не бъдат скоро освободени, ще бъдат превърнати в джихадистки бойци.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено