Открийте ни и в

Коронавирусът

Болницата в Кремона – мястото, от което почти никой не излиза жив

25 лекари вече са болни, останалите са на прага на смъртта от изтощение

публикувано

на

Лекарите в болницата в Кремона всеки ден виждат смъртта. Снимка: Paolo Miranda/Instagram

„Моля, оставете вещите си тук. Ние ще ги предадем на вашите близки“, казва с изнемощял глас медицински работник с вече измачкан и мръсен защитен костюм. Зад предпазните му очила се вижда празен поглед. Дълбок, но изтощен. Вече 30 часа той приема пациенти в болницата в италианския град Кремона. Лечебно заведение, построено, за да обслужва 70-хиляден град, а сега е изправено пред война със световна напаст. В първите дни от разпространението на заразата се твърди, че 70% от настанените си тръгват излекувани. Това обаче не продължава дълго.

Хората, които са в съзнание и днес оставят вещите си, едва ли ще си ги получат обратно. Защото едва ли ще излезнат живи. От тази болница почти никой не излиза жив вече, казват хората от малкото градче. Опасението е, че същата участ очаква и лекарите. От 90 души редовен персонал, 25 вече са болни. Останалите все още не са дали положителни проби.

Изтощението обаче ще ги убие

Изнемогнала сестра след поредната смяна. Снимка: Francesca Mangiatordi/@france_exa/via Reuters

В болницата в Кремона, където се настаняват едни от най-тежко пострадалите от COVID-19, се трансформира и преоборудва почти всеки ден. Бройката на пристигналите постоянно се увеличава. Само преди дни те са били 600. 30 от тях са в интензивно отделение, а лекарите не спират да се борят за живота им. Молят се и се надяват да ги изпишат здрави, правят и всичко възможно. А възможното изглежда страшно.

„Те са зад това стъкло, имат човешки форми, но с вече неестествени оттенъци между зелено и синкаво. Това са живи мъртъвци, които се полюшкват от ужасяващото ехо на електрокардиограмите. Дъхът им се задавя от притока на кислород към белите дробове. Хора, които са вече без лица, на които виждаш само стъпалата – те стърчат изпод скъсани чаршафи, сложени между бедрата и оплетените кабели и тръби. Петите им гледат нагоре. Така описва журналистът от в. „Джорнале“ Джан Микалесин тежкоболните от коронавирус в реанимацията на болницата в Кремона.

Странната гледа на лежащите по корем пациенти, които са между живота и смъртта, има своето обяснение. В тази поза белите дробове се възстановявали по-бързо и се подобрявало съотношението вентилация-перфузия.

Най-сериозно заболелите пациенти се поставят легнали по корем. Снимка: Reuters/Flavio Lo Scalzo

„Това е единствената процедура, с която разполагаме, и резултатите й не са гарантирани“, казва пък шефът на реанимацията Антонио Калучело пред „Джорнале“, цитирани от „24 часа“.

Сестра Карла Маестрини споделя страданията на болните вече две седмици. Тя почти не се е прибирала в дома си, както и останалите й колеги. Спасяват се само заразените лекари и сестри. Това е единствената причина да напуснат поста си и да оставят натоварените си до краен предел колеги сами.

„Тук съм от 20 февруари и продължавам да

не виждам никаква светлина

Петък и събота бяха ужасни дни, имаше много, твърде много починали“, разказва пред „Джорнале“ сестрата.

В болницата може да се чуе само звукът от апаратите за обдишване. Снимка: Reuters/Flavio Lo Scalzo

„Полека-лека всички тези мъртъвци убиват всички нас. Колкото повече дни минават, толкова повече се питам дали все още съм в състояние да лекувам хора и дали присъствието ми има все още някакъв смисъл. Питам се през целия ден, а после нощем умирам на дивана. Потъвам в един унес, който не е сън. На всеки час се събуждам от кошмари. Мисля си за колегите и лекарите, които са се разболели, и ме е страх. Привиждат ми се непрекъснато двама пациенти и се ужасявам, че и аз мога да свърша като тях“, казва Карла.

„Най-лошото е, че не виждаш никой от тях да се събужда. Тези, които малко се подобрят, ги пращат по други болници, а при нас пристигат само най-тежките случаи. Повече обаче не издържаме. Имаме нужда и ние да махнем някоя тръба и да видим някой пациент, който се събужда. Докато това не стане, няма да имаме отново съзнанието, че правим нещо полезно.“

Обезверява ги и

случай с 31-годишно момиче

 В продължение на два дни тя влиза и излиза от Бърза помощ. Първата й проба е отрицателна и тя е отпратена. Няколко дни по-късно обаче тя пристига в тежко състояние. Тестът е положителен. Изходът – летален.

С последните си сили лекарите, които са последната надежда на заразените, се опитват да ги върнат обратно към живота. Те са изгубили вече бройката на починали, излекувани и все още болни. За тях хората с тръби в гърлата нямат имена. Не искат обаче и да стават част от страховитата статистика в Италия, която надмина Китай по брой починали.

За последните дни черната статистика показва – петък – 627, в събота – 793, в неделя – 651. Общо от началото на пандемията – над 6000. Заразените са близо 30 000.


Италия проследи началото на коронавируса в страната

COVID-19 е проникнал на територията на Северна Италия в периода между втората половина на януари и началото на февруари 2020 г. Снимка: БТА/Синхуа

Италиански молекулярни биолози са на мнение, че първите случаи на зараза с новия коронавирус в Италия са се случили още в края на януари, съобщи ТАСС.

„Събраните от нас данни показват, че вирусът SARS-CoV-2 е проникнал на територията на Северна Италия в периода между втората половина на януари и началото на февруари 2020 г., доста преди да бъдат предприети каквито и да е мерки за възспиране на разпространението му. Не може да се изключи още, че вирусът е проникнал в Италия едновременно по няколко маршрута“, пишат учените в статия, публикувана в електронната библиотека medRxiv.

Молекулярни биолози от университета в Милано и лекари от болница „Луиджи Сако“ са стигнали до тези изводи, след като са дешифрирали генома на образци от вируса от телата на първите три жертви на COVID-19 в Ломбардия и са ги сравнили включително и с други образци на коронавируса от различни региони на Европа.

Те установили също, че всички италиански образци на коронавируса са много близки един с друг и приличат на щамовете на коронавируса, изолирани от телата на първите жертви на COVID-19 в Германия в края на януари.


Ледена пързалка в Мадрид става морга

Труповете ще бъдат съхранявани на затворената ледена пързалка.
Снимка: mirror.co.uk

Ледена пързалка в Мадрид ще се използва като морга за съхраняване на тленните останки на починали от коронавируса в испанската столица, предаде Франс прес.

В Испания има общо 2182 смъртни случая от коронавируса, от които 1263 са в Мадрид.

Областните власти на Мадрид съобщиха, че пързалката ще започне да се ползва като морга в близките часове.

Ръководството на пързалката, която е с площ 1800 кв. метра, е предложило на общинските власти да я ползват за съхранение на починали от вируса, отбелязва Ройтерс.

Кметството на Мадрид отбеляза, че погребалните служби на града не могат да вземат телата на починали от коронавирус по липса на защитни облекла за служителите си.

Панаирното градче в Мадрид вече е превърнато в полева болница от 1500 легла и при нужда може да приеме до 5500.

Испански военни са открили изоставени, а понякога и мъртви стари хора в старчески домове, засегнати от епидемията с коронавируса, съобщи министерството на отбраната.

„Ще бъдем изключително строги към отношението, което са получили старите хора в тези домове“, заяви министърката на отбраната Маргарита Роблес.

„При някои посещения военните са открили напълно изоставени стари хора, и дори такива, които са умрели по леглата“, каза тя.

От армията беше поискано да се намеси в старческите домове след десетки сигнали за починали хора в редица такива места, по-специално в Мадрид и в централната област Кастилия-Ла Манча.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Коронавирусът

Чернокожите и азиатците са по-застрашени от смърт заради COVID-19

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Чернокожите и азиатците в Англия са с 50 процента по-висока вероятност да починат след заразяване с COVID-19, сочи официално изследване, което затвърждава предишни данни, според етническите малцинства са по-застрашени от вируса, предаде Ройтерс.

Изследването на изпълнителната агенция „Обществено здравеопазване Англия“ (Public Health England) към британското здравно министерство показва съществена диспропорция при въздействието на новия коронавирус на етнически малцинства и потвърждава далеч по-големия брой смъртни случаи сред хората от третата възраст.

„Процентите на смъртност от COVID-19 са по-високи при чернокожите и азиатските етноси в сравнение с белите етноси“, се казва в изследването.

В него се отбелязва, че хората от бангладешки произход са с около двойно по-висок риск от смъртен изход спрямо белите британци.

Хората от китайски, индийски, пакистански или друг азиатски етнос, както и тези от карибски или друг чернокож етнос, са с 10 до 50 процента по-висок риск да починат от коронавируса в сравнение с белите британци.

Тези данни потвърждават резултати от публикуван миналия месец доклад на британската национална статистическа служба, както и изследвания в редица други държави от Финландия до САЩ.

Най-голямата диспропорция при смъртните случаи е по възрастов признак, като при хората на възраст над 80 години има 70 пъти по-висока вероятност от смъртен изход, отколкото при хората на възраст под 40 години. Също така рискът от смъртен изход е по-висок при мъжете, отколкото при жените.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Токио под тревога, очаква втора вълна на коронавируса

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Губернаторът на Токио разпореди въвеждане на състояние на тревога за японската столица на фона на безпокойство от активизиране на заразата с коронавирус, само седмица след края на извънредното положение, предаде Асошиейтед прес.

Губернаторката Юрико Коике издаде днес разпореждането днес след установяването на нови 34 случая в града, където в края на май потвърдените случаи на зараза спаднаха до няколко дневно. Г-жа Коике каза, че състоянието на тревога цели прецизното информиране на хората за състоянието на заразата и е препоръка към тях да останат предпазливи.

Тръмп обяви: няма да затваря отново страната при втора вълна на коронавируса

Като знак за състоянието на тревога, осветлението на токийския Мост на дъгата ще бъде променено от цветовете на дъгата в изцяло червено. Състоянието на тревога обаче не означава, че ограниченията, които тъкмо бяха облекчени, ще бъдат възстановени незабавно.

Експерти казват, че увеличаването на новите случаи отразява засиленото движение на хора от средата на месец май и може да продължи.

СЗО: Европа да се подготви за смъртоносна втора вълна на COVID-19

По време на втората част от състоящия се от три етапа план за възстановяване на бизнеса бяха отворени, театрите, фитнес залите и други търговски обекти. Нощните клубове, караоке баровете и други високо рискови обекти обаче остават затворени.
Град Китакюшу в Южна Япония също очаква втора вълна на заразата. Новите случаи там надхвърлят 110 през последните 10 дни, след тридесетседмична пауза.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Тестваха цялото население на Ухан за COVID-19, няма нови случаи

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

След тестването на огромна част от 11-те милиона жители на китайския град Ухан не са били открити нови случаи с COVID-19, като са били регистрирани 300 носители на вируса без симптоми на заболяването. Това съобщиха във вторник властите в града, откъдето се разпространи пандемията, предаде Ройтерс.

Поради опасенията от втора вълна на инфекции местните власти предприеха амбициозна програма за тестване.

От 14 май до 1 юни бяха взети проби от 9,9 милиона жители на Ухан. Според собщението в хода на кампанията не са били открити нови случай с респираторното заболяване, причинено от новия коронавирус.

Властите твърдят, че установените 300 асимптоматични носители на вируса не разпространяват заразата, защото нямало следи от вируса по техни лични вещи като маски, четки за зъби или телефони, нито по докоснати от тях дръжки на врати или бутони в асансьори.

В Китай не се отчитат като потвърдени случаи т.нар. асимтоматични носители, тоест хора, които са заразени с вируса, но не проявяват симптоми, отбеляза Ройтерс.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada