Открийте ни и в

СВЯТ

Бомби, ракети, самолети: Светът продава все повече оръжие

публикувано

на

САЩ продължават да са лидер по продажби, България е увеличила износа с 225%

Преди дни излезе информация, че САЩ продължават да са световен лидер по продажба на оръжие, като са продали една трета от продадените по света оръжия за последните 5 години. Данните са от доклад на Стокхолмския международен институт за изследвания на проблемите на мира (СИПРИ). Цифрите показват, че най-малко 98 страни са закупили оръжие от САЩ, най-съществен купувач е Саудитска Арабия. Според данните продажбите на оръжие нарастват – и не само на американско.

Какво показват цифрите за България? Тя продължава да бъде малък играч, що се отнася до търговията с големи оръжия, но въпреки това е увеличила 225% износа си към други държави в сравнение с периода 2009-2013 г.

Изследването на СИПРИ се съсредоточава само върху т.нар. големи оръжия – самолети и вертолети, ракетни установки, бронирани машини, артилерия и ракети – и не засяга леките оръжия като автомати, картечници, пистолети и т.н., в които традиционно България има установени традиции в производството и продажбата.

За периода 2014-2018 г. страната се нарежда на

29-о място по износ на оръжие

което е с 10 позиции по-високо спрямо предходния период.

Така в момента на България се падат около 0,1% от общия пазар на големи оръжия, обяснява за webcafe Сиймън Т. Уеземан, старши изследовател към програмата за проследяване на трансфера на оръжие и разходите за отбрана към СИПРИ.

От изследването става ясно, че между 2014 и 2018 г. България е продала големи оръжия на 11 държави предимно в Близкия изток и Африка. Най-големият клиент на България за този период е Ирак, следван от Саудитска Арабия.

Сред другите държави, които са получили оръжия от България, си личат Ангола, Кот д’Ивоар, Нигерия и Демократична република Конго.

В случая доставките до Саудитска Арабия (противотанкови оръдия и бронирани возила) е доста вероятно да са били пренасочени към различни бунтовнически групи в Сирия, спонсорирани от кралството, и/или за правителството в Йемен, смята Уеземан.

В по-голямата си част изнасяните от България големи оръжия са втора употреба – поне 80% от износа през 2014-2018 г., като според СИПРИ е напълно възможно дори повечето или всички останали 20% да са също втора употреба. Затова изследователите смята, че държавата и/или компаниите, занимаващи се с уреждането на оръжейни сделки, са основният играч на пазара за

големи оръжия от българска страна

Разбира се, България е само капка в морето на оръжейния пазар, доминиран от години от САЩ. В изследването обаче се вижда, че Америка само увеличава тази си доминация с нарастващи доставки към различни държави.

Износът на оръжие от САЩ е нараснал с 29% в периода 2014-2018 г. спрямо предходния изследван период, като за това време американците вече държат 36% от световния пазар – с 6 на сто повече спрямо 2013 г. След САЩ в класацията за най-големи износители се нареждат още Русия, Франция, Германия и Китай.

Същевременно обаче разликата в износа между първия и втория в тази класация също продължава да расте – САЩ са продали със 75% повече големи оръжия на други държави отколкото Русия. За сравнение, в периода 2009-2013 г. тази разлика е едва 12%.

Повече от половината от американските оръжия (52%) са били доставени в Близкия изток през 2014-2018 г. От СИПРИ отбелязват, че САЩ още по-стабилно затвърждават позицията си на водещ световен оръжеен износител. Американците са изнесли оръжия, сред които

бойни самолети, крилати ракети

балистични ракети и голям брой бомби.

Износът на оръжия от Русия е спаднал със 17% между 2009-2013 и 2014-2018 г., което според изследователите предимно се дължи на намаления внос от Индия и Венецуела. За посочения период Франция е увеличила износа с 43%, а Германия с 13%. Общо двете държави държат 27% дял от световния износ на оръжия през 2014-2018 г.

И докато САЩ доминират износа на големи оръжия, най-големият вносител е Саудитска Арабия, измествайки Индия от челното място. За последното десетилетие доставките на оръжия до кралството на Арабския полуостров са се увеличили почти двойно.

Тук заключението на изследователите е категорично – никога досега за региона не е имало толкова мащабни доставки на оръжия.

Като цяло всяко трето оръжие отива към държавите от Близкия и Средния изток. Борбата за надмощие в Близкия изток и Северна Африка между Саудитска Арабия и Иран определено оказва влияние, както и плановете на престолонаследника принц Мохамед бин Салман за превъоръжаване на армията.

Извън собствената си армия обаче, която все още води война в Йемен в подкрепа на правителството срещу хутските милиции (спонсорирани от Иран), кралството също така спонсорира редица

бунтовнически групировки

изпращайки им оръжие и муниции.

Всичко това води до рекордно увеличаване на износа на оръжия за Близкия изток като цяло. Увеличението в Близкия изток само за периода 2009-2013 и 2014-2018 г. е 87%. Общите доставки за региона представляват 35% от световния оръжеен внос през 2014-2018 г. Вносът на оръжие от страна на Египет, третият най-голям вносител в света през 2014-2018 г., се е утроило (206%) между 2009-2013 и 2014-2018 г.

Вносът на оръжие от Израел (354%), Катар (225%) и Ирак (139%) също е нараснал през 2009-2013 и 2014-2018 г., докато Сирия е намалила вноса на оръжия с 87%, което до голяма степен се дължи и на факта, че много държави наложиха оръжейно ембарго върху държавата заради водещата се гражданска война там.

 

Китай и Пакистан – дружба, подпечатана с оръжие

Изследването показва на практика и заздравяването на отношенията между Китай и Пакистан, подпечатани с огромни оръжейни сделки.

Китай регистрира сериозно увеличение в износа на оръжие – 195% като основната държава, в която китайските оръжия се внасят, е Пакистан. Ислямската република продължава да е в изключително обтегнати отношения с Индия по кашмирския въпрос и през последния месец се стигна до множество сблъсъци по границата между двете държави.

Едно е сигурно от доклада на СИПРИ – сегашният период регистрира рекорд по продадени големи оръжия. А това не говори за нищо добро.

Турция и САЩ пред конфликт заради сделка

Напрежение в отношенията между САЩ и Турция заради сделка с оръжие. Изтича срокът, в който Анкара трябва да реши дали да закупи система за противовъздушна отбрана от Русия или от Щатите. Турция възнамерява да закупи от Русия отбранителна система С-400, като част от парите вече са преведени на Москва. Планирано е тя да влезе в употреба през октомври. САЩ не одобряват това. Тяхната оферта към Турция е на стойност 3.5 милиарда долара за противовъздушна система „Пейтриът“. Срокът за решение изтича в края на месеца. От Вашингтон твърдо заявяват, че като партньор в НАТО, Турция не може да купува военна техника и от Русия. Това би направило бъдеща покупка на изтребители F-35 невъзможна. Съществува вероятност да бъдат наложени и санкции на Анкара. Последният по-остър конфликт между САЩ и Турция доведе до срив на цената на лирата.

Казусът със системата за противовъздушна отбрана, освен че може да блокира поръчка за американски изтребители F-35, съществува и риск изтребители F-16 на турската авиация да останат без поддръжка и източник на резервни части.

В изявление за Анадолската агенция турският военен министър Хулуси Акар обясни, че закупуването на руската система за противовъздушна отбрана С-400 е било въпрос на „необходимост, не на избор“. Анкара полага усилия да разреши безизходицата около покупката на F-35, увери Акар.

СВЯТ

Плакати с надписи „Не на Путин“ в Москва

публикувано

на

от

СН: AP/БТА

Над 20 000 души, сред които видни представители на руската опозиция, се събраха в събота в центъра на Москва, за да поискат свободни и справедливи местни избори, съобщи неправителствената организация “Бял брояч”, специализирана в броене на демонстранти.

Опозицията отправи призив за демонстрацията, след като властите отказаха регистрация на около шейсет кандидати за изборите на градски парламент на Москва през септември. Сред тях има съмишленици на опонента на Кремъл и блогър срещу корупцията Алексей Навални.

“По всичко личи, че това е най-големият митинг на опозицията през последните години”, заяви Навални. В реч пред събралите се той призова властите да регистрират всички кандидати до следващата събота, в противен случай той обеща нов протест пред кметството.

“Русия ще бъде свободна!”, скандираха заобиколените от полиция демонстранти на булевард “Академик Сахаров” в центъра на Москва. Някои от тях носеха плакати с надписи “Не на Путин!” и “Имам право да гласувам”, както и руски знамена. Проявата бе разрешена,а по данни на “Бял брояч” събралите се са били 22500 души.

Руското вътрешното министерство, цитирано от ТАСС, съобщи по-рано, че участниците в митинга са около 12 000. В центъра на столицата “започна съгласуван с властите на Москва митинг, в който участват около 12 000 души. Сътрудници на полицията и на Росгвардия осигуряват опазването на обществения ред и сигурност”, гласи съобщение на министерството.

В сряда избирателната комисия на Москва отмени заради формални неточности регистрацията на 57 кандидати, почти всички от опозицията.

На регионалните и местни избори на 8 септември жителите на Москва трябва да изберат 45 депутати в местния парламент с петгодишен мандат. Според закона независимите кандидати трябва да съберат подписи на най-малко 3 процента от потенциалните избиратели във всеки от 45-те района на Москва или между 4500 и 5000 души, за да имат право да се кандидатират.

Но представители на опозицията, които са успели да изпълнят това изискване, изразиха възмущение срещу непрозрачната според тях процедура на проверка на подписите, облагодетелстваща кандидатите на властта.

Опозиционерът Дмитрий Гудков, който не беше допуснат до участие в изборите, обвини властите, че крадат гласовете и бъдещето на избирателите. “Живеем 20 години в окупирана страна”, заяви бившият депутат.

Продължете по-нататък

СВЯТ

Хакери атакуваха Скотланд ярд

публикувано

на

от

Лондонската полиция бе атакувана от компютърни пирати , когато неизвестни хакери получиха достъп до акаунта на Скотланд ярд в Туитър и системата за публикуване на прессъобщения.

Един от постовете в Туитър акаунта на Скотланд ярд призовава за освобождаване на британския рапър Дига Д. 19-годишният младеж беше осъден миналата година заедно с четирима други по обвинение, че са се готвели да нападнат съперническа банда с бейзболни бухалки и мачетета.

Туитър акаунтът на Скотланд ярд има 1,22 милиона последователи. Постовете бързо бяха изтрити. През нощта пресслужбата на Скотланд ярд е изпратила и прессъобщение “F**K THE POLICE”, както и други повече или по-малко разбираеми имейли.

Лондонската полиция “използва онлайн доставчик на име MyNewsDesk, за да публикува прессъобщения и друго съдържание”, се подчертава в комюнике на Скотланд ярд. “Засега смятаме, че нашият единствен проблем със сигурността засяга достъпа до нашия акаунт в MyNewsDesk”, добавят от полицията и уверяват, че хакерите не са получили достъп до информационната й инфраструктура.

Президентът Доналд Тръмп използва случая, за да отправи нови критики срещу кмета на британската столица Садик Хан, който е редовен обект на нападките на милиардера републиканец.

“С толкова некомпетентен кмет на Лондон улиците никога няма да се сигурни”, заяви Тръмп в Туитър.

Продължете по-нататък

СВЯТ

Ултранационалисти атакуваха гей-парад

публикувано

на

от

СН: AP/БТА

Гей парад, организиран за пръв път в полския град Бялисток, бе атакуван от ултранационалисти, съобщава Франс прес.
Според полицията около петнайсет души са били задържани, съобщи полицията.

В момент, когато в католическата страна се води кампания срещу “ЛГБТ идеологията”, една от основните теми на предстоящите парламентарни избори, около 800 души преминаха през центъра на Бялисток.

Демонстрантите развяваха знамена в цветовете на дъгата и издигнаха плакати с надписи “Любовта не е грях”. Футболни фенове, дошли от цяла Полша, обаче прекъснаха няколко пъти шествието, заради което се наложи намесата на полицията. Според очевидци някои от тях са носели ултранационалистически символи, а други са скандирали “Не на содомията в Бялисток!”.

Шествието бе силно критикувано от католическите и националистическите среди, организирали около 40 контрадемонстрации в Бялисток, включително семеен пикник по инициатива на областния управител, член на управляващата консервативна партия “Право и справедливост”. Няколкостотин души се събраха за молитва пред катедралата, докато шествието преминаваше през града.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено