Открийте ни и в

СВЯТ

Борбата със СПИН е възпрепятствана от COVID-19

Най-застрашените групи са хората, които си инжектират наркотици, проституиращите и хомосексуалните мъже

публикувано

на

Борбата със СПИН е възпрепятствана от COVID-19

Пандемията от COVID-19, която наруши достъпа до лечение и превенция, забави напредъка на борбата срещу СПИН, предупреди в годишния си доклад Обединената програма на ООН за борба с ХИВ/СПИН (UNAIDS), съобщиха световните информационни агенции.

“През последните две години многобройни и едновременни кризи по света оказаха опустошително въздействие върху заразените с ХИВ и забавиха световната реакция на пандемията от СПИН”, предупреждава докладът, публикуван в деня на откриването на Международната конференция по СПИН в Монреал.

Въпреки че през миналата година броят на заразените с ХИВ в световен мащаб продължи да намалява (с 3,6% спрямо 2020 г.), това е най-малкият спад от 2016 г.

През 2021 г. са регистрирани около 1,5 милиона нови случая на заразяване с ХИВ, или повече от 4000 души на ден.

През миналата година от СПИН са починали 650 000 души, или по един на минута.

Броят на ХИВ-позитивните лица, които имат достъп до лечение, също продължава да се увеличава през 2021 г., но само с 1,47 милиона в сравнение с 2 милиона през предишните години. Това е най-малкото увеличение от 2009 г.

В доклада се посочва, че най-уязвимите групи от населението, особено най-бедните, са най-засегнати. Разликата в достъпа до лечение между децата и възрастните се задълбочава, вместо да намалява. През 2021 г., докато 70 процента от възрастните, живеещи с ХИВ, са получавали антиретровирусно лечение, само 41 процента от децата са получавали такова. Така около 800 000 ХИВ-позитивни деца не получават никакво лечение.

През 2021 г. децата представляват четири процента от населението, живеещо с ХИВ, но на тях се дължат не по-малко от 15 процента от смъртните случаи, свързани с ХИВ.

Най-застрашените групи все още са хората, които си инжектират наркотици, проституиращите и хомосексуалните мъже.

За да бъде постигната целта за прекратяване на епидемията от СПИН до 2030 г., трябва да се отделят допълнителни средства, заявиха от Обединената програма на ООН за борба с ХИВ/СПИН .

През 2021 г. наличните международни ресурси за борба с ХИВ са с шест процента  по-малко, отколкото през 2010 г.

“Лидерите не бива да възприемат тази огромна червена тревога като знак за спиране”, пише изпълнителният директор на програмата Уини Бянима. “Този доклад не е признание за провал. Това е призив за действие.”

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено