Открийте ни и в

България

Борисов обяснява сложните неща с „Данче ле“

Форумът на ГЕРБ мина „със скоростта на F-16“ и под светлината на „червена и синя лампичка“

публикувано

на

Борисов върви щастлив към трибуната, сн. БТА

„Все едно да ти трябва автобус, Данче, а да си купиш такси.“ Така премиерът Бойко Борисов коментира процедурата за избор на нов многоцелеви изтребител пред 2,000 активисти на ГЕРБ в зала 3 на НДК, които бяха събрани в неделя за национална предизборна среща. Премиерът направи сравнението, обръщайки се към кмета на София Йорданка Фандъкова. Той обясни, че е взето решение да се купи най-доброто за Българската армия. „Такава машина, която може да се сбие и да победи, а не само да кръжи за еър полисинг“, обясни г-н Борисов и добави, че когато приключат преговорите, „ще кажем за колко пари може да се вземе“. „Ако не можем да си го позволим, ще вземем такси“, завърши Борисов.

Миналата сряда парламентът даде мандат на правителството да започне преговори с правителството на САЩ за покупка на нови изтребители F-16 блок 70, произвеждани от „Локхийд Мартин“. До финалната права в процедурата за избор на изтребител стигна и офертата на Швеция и „Сааб“ за JAS-39 C/D Gripen. Шведското предложение получи най-висока оценка по критерия с най-голяма тежест в схемата на обобщената оценка – „оперативна ефективност“, от междуведомствената комисия. Офертата на САЩ за самолет F-16V Block 70 получава

най-висока оценка по критерий

„срок на експлоатация“. От комисията препоръчаха да се продължат преговорите със САЩ, защото US офертата, макар и за доста по-голяма сума, предполага, че самолетите ще бъдат оборудвани с всичко необходимо за многоцелеви изтребител. Офертата за „Грипен“ включва радар с много по-ниски възможности, а голяма част от въоръжението ще се наложи да бъде купувано отделно, за да може да изпълнява самолетът други мисии освен еър полисинг.

„Разбираш ли, Данче ле?“, сн. БТА

Изборът на F-16 бе критикуван от президента Румен Радев, който нарече заключението на комисията „триумф на лобизма“. „Явно летището в Равнец дава своите изменения“, каза в неделя Борисов, въпреки че президентът Румен Радев не е служил на авиобазата в Равнец.

Американските самолети бяха постоянната нишка на срещата в НДК. „Със скоростта на F-16 към нова победа“, каза и кметът на Бургас Димитър Николов, който е зам.-председател на партията, като пожелание за успех на ГЕРБ на европейските избори. „Обичам ви, но не е даденост това. Факт е, че БСП с тези провалени политици ни доближават. Ако не ви светне червена лампичка, аз ще ви светна синя. С тези думи премиерът Бойко Борисов пък завърши изказването си на Националната предизборна среща на ГЕРБ. Критиката на Борисов беше насочена към министри, депутати, кметове и активисти заради „липса на съпротивителна сила“ срещу нападките на политически противници. „Всеки един трябва да се замисли

защо ни избраха преди 10 години

защо ни връщаха толкова пъти и къде е грешката. Трябва да си я поправим на мига“, каза премиерът. „Най-корумпираните хора говорят за корупция в момента“, допълни многозначително Борисов. „Само като ги чуете, трябва до след час да имате реакция, защото знам, че сте по презумпция невинни. Ако има грешка, веднага да се поправи. Излизате, казвате – да, мислихме го едно, излезе друго, ще го поправим“, добави премиерът.

Той говори, сн. БТА

Според него хората искат справедливост и затова посъветва актива си – „ако някой се появи с лъскава кола, ако се качи в облаците – махайте го веднага“. Освен това съпартийците му трябвало да се наблюдават помежду си „и да се обработват всички сигнали, за да няма корупция в партията“.

„Те ви избиват зъбите с фалшива новина и вие си мълчите, каза още Борисов за бавните реакции на министри, депутати и кметове на нападки от политическите противници. Търсим, търсим депутати тук-там, накрая гледам винаги Тома Биков или Цветан Цветанов. Да не кажа същото и за министрите. Томислав Дончев, Владислав Горанов и още двама-трима има, с които работя всекидневно. Другите трябва да ги търся, за да излязат и да си защитят темата. Да не говорим за случаите, когато министри, кметове и депутати си прехвърляте вина едни на други – кой печели от това?

Министрите недоглеждат това, което вкарват в парламента, защото мислят, че Народното събрание ще го поправи. Само че точно там влизаме в гнездото на осите. То трудно се поправя, Цветан Цветанов трябва да полага висш пилотаж, много обича с пилоти да се разговаря, за да ни поправи, когато сме пуснали откровени глупости. Да не говорим за кметовете, направиха ви активна кампания за санирането. Показаха, че 2-3 блока протекли по време на строеж. Ако не е вярно, защо си мълчите – защо не се съпротивите? Къде ни е съпротивителната сила, или първата дама излиза, нахейтва ви и трябва да излиза Тома Биков като дежурен и да отговаря. Задавам си за мен въпроса защо все още сме и първа политическа сила. Защо обаче подкрепата ни намалява?

Ако не си почистите къщичките по места, това ще избие. Дали в суджук или в нещо друго, това ще падне върху партията и върху нас.“ Това каза Борисов на предизборната среща. С думите за „суджука“ премиерът на България припомни случая на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, който е обвиняем за упражняван натиск над търговец за предоставяне на 4 тона суджук като рушвет.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

България

Шефът на НСО за снимките на Борисов: Не проверяваме близките лица

Мисля, че ви казах за кръга от хора, в които, според мен, той е имал много силно доверие и не са проверявани по надлежния ред както трябва. Всъщност – така, според мен, се е случило, допълни шефът на НСО

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БНР

Всяко вето почти се отхвърля винаги. Нашето отношение не беше потърсено по никакъв начин. Не беше потърсено мнението ни за това как ще бъдат структурирани тези служби. Не е здравословен този климат за хората.

Това заяви шефът на НСО ген. Красимир Станчев пред bTV относно отхвърленото президентско вето върху поправките в Закона за МВР, които позволяват във вътрешното министерство да се създаде структура със сходни функции на НСО.

Скандални снимки на Борисов - спи гол и с пачки евро

Нямам идея докъде ще стигнат сблъсъците между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2. Проверката за изтеклите снимки на премиера все още тече. По никакъв начин не се съмнявам в това, че нашите служители са извършили някакво нарушение. Има един определен кръг лица, които се чувстват близки на охраняваното лице. За тях допускът до жилището му или работното място е по-облекчен.

В този случай ние не ги проверяваме за съдържанието на мобилни устройства или фотоапарати. Явно от този кръг някого е направил тези снимки. Мое мнение е, че кадрите не са направени с помощта на някого от личната охрана, каза той относно изтеклите кадри от спалнята на премиера Бойко Борисов.

Мисля, че ви казах за кръга от хора, в които, според мен, той е имал много силно доверие и не са проверявани по надлежния ред както трябва. Всъщност – така, според мен, се е случило, допълни шефът на НСО.

Проверяват служители на НСО заради снимките на Борисов

За закриване на службата няма как да се говори. Да, могат да я закрият, но тя ще бъде сложена в някое друго звено, обясни Станчев.

От думите му стана ясно, че ще предложи промени в закона за Службата, които допълнително да гарантират лоялността на гардовете.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Последните думи на починалия д-р Стамов: Колеги отказаха да ми пратят линейка

„Отказаха ми колегите ми, линейка да ме закара до там с температура и с всякаква симптоматика. Предложих им и 20 лева“, казва д-р Стамов, който почина, заразен от пациент с COVID-19

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Смъртта на 49-годишния лекар от столичната Спешна помощ, който загуби живота си от инфекция с коронавирус повдига много въпроси. Негови колеги отказали да го закарат до болница. Той дори предложил 20 лева, отказали му. Така д-р Стамов издъхнал.

Негов близък приятел и лекар – д-р Робърт Михов, разказа в „120 минути“, че д-р Стамов е откликнал на случая без информация, че отива при инфектиран и без нужната защитна екипировка.

Според д-р Михов неговият приятел и колега му се обадил на 21 юни и му споделил за тревожни симптоми. „Питаше ме сериозно ли е това“, спомня си българският медик, който работи в Лийдс.

„Това, което д-р Стамов ми сподели ден или два, след като е бил при тежко болен пациент, който почива в същия ден. Той е бил пациент с много бързо развил се коронавирус, 55-годишен човек. Той не е бил информиран и е изпратен без никакво защитно облекло, никакви защитни средства“, разказа Михов.

По неговите думи 55-годишният пациент е бил преглеждан в „Пирогов“ предишния ден и е бил изписан за домашно лечение. Д-р Стамов го е прегледал в среда с висока концентрация на вируса. „Той е дишал, кашлял е в това пространство, ние знаем, че коронавирусът остава във въздуха до 3 часа“, каза Михов.

В един от записите на техните разговори се чува как д-р Стамов казва: „Чакам колегата да ме закара. Ще му дам 20 лева. Отказаха ми колегите ми, линейка да ме закара до там с температура и с всякаква симптоматика“.

„Помолил е колегите да го закарат да бъде тестван. на следващия ден тестът излиза положителен. Беше сам, нямаше кой да го закара, затова е помолил колегите да го тестват. И доколкото знам е отказано. 1450 Негови колеги са се изказвали, че това е обикновена настинка. Не знам защо така са отказали“, каза д-р Михов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Влизането в Гърция ще е само през „Кулата“ още от днес

Всички туристи ще се пропускат на влизане в България на работещите гранични пунктове без ограничения

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Всички граждани, пътуващи с туристическа цел към Гърция, могат да преминават само през ГКПП „Кулата-Промахон“, съобщиха от „Гранична полиция“.

От 14 ч. и на ГКПП „Маказа“ ще бъде преустановено пропускането на туристи. През граничния пункт ще преминават собственици на имоти в Гърция с документ за собственост. Първоначално бе съобщено, че пунктът ще остане отворен до понеделник, 6 юли.

Всички туристи ще се пропускат на влизане в България на работещите гранични пунктове без ограничения.

На ГКПП „Капитан Петко войвода“ и ГКПП „Ивайловград“ не се пропускат пътници с туристическа цел към Гърция.

На ГКПП „Илинден“ и ГКПП „Капитан Петко войвода“ към Гърция се пропускат товарни автомобили и сезонни работници със съответните документи, на ГКПП „Ивайловград“ – само сезонни работници.

Не се извършва преминаване през ГКПП „Златоград“ и в двете посоки.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено