Открийте ни и в

България

Борисов отряза ДПС за данъците, няма да се пипат

bg-voice

публикувано

на

СН: БТА

Правителството няма да променя данъците, това обяви премиерът Бойко Борисов по време на годишния бал на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Обсъждането на темата за намаляване на данъците започна миналата седмица, когато появилият се за трети път в парламента Делян Пеевски обяви, че ДПС обмисля да внесе проект за свалянето на ДДС на хляба, лекарствата, книгите, а също и да се помисли за безплатни детски градини.

Колегата на Пеевски от ДПС Йордан Цонев пък заяви, че реализирането на тази програма била и причината Пеевски да вземе участие в две поредни заседания на Народното събрание, което иначе е нетипично за него.

„Дори либерална партия като ДПС говори за безплатни неща. Безплатни неща няма. Безплатното за едни води до по-високи данъци. Къде ще излезе сметката? Ние ги държим тези данъци и ще ги държим до края. Данъците няма да ги пипаме“, каза Борисов по време на речта си.

Относно идеята на Пеевски за намаляване на ДДС върху хляба Борисов попита: „А защо не е и на млякото, и на месото? Но тогава данъкът ще стане 20% на другите стоки. А ако и те поискат намаление“.

Според Борисов България е в Шенген, но „чисто егоистично не искат да влезем официално“. По думите му страната се справя изключително добре с миграцията и това е изцяло негова заслуга. „Забравихме какво е да има хиляди мигранти по улиците. Това не е даденост“, подчерта Борисов.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

България

Отстраниха шефове на BG болници заради починалото 3-годишно дете

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

„Трябва да има възмездие по случая с починалото 3-годишно дете, искам да се отстранят всички, замесени в смъртта му. Искам Ананиев да отстрани всички директори на болници, замесени в процеса със смъртта на момчето. Говорете с прокуратурата да ползват ВМА за експертизите, трябва да има възмездие. От наша страна това, което трябва да се направи, ще се направи днес. Незабавно да се махат оттам, докато свършват проверките и се намерят виновните“, заяви премиерът Бойко Борисов при откриване на сутрешното заседание на Министерски съвет.

Министър Кирил Ананиев получил предварителен доклад в сряда от извършваната проверка на дейността на трите лечебни заведения – Специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев“, УБ „Лозенец“ и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, имащи отношение към случая с починалото в края на миналата седмица 3-годишно дете.

В хода на проверката е изискана и обработена цялата налична медицинска документация както от болниците, така и от личния лекар на детето, взети са предвид и становищата на лекарите, участвали в диагностично-лечебния процес.

На база на извършената аутопсия причината за смъртта е изяснена – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове). Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения – тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези.

Към момента не са готови всички резултати от хистологичните изследвания, които се очакват до седмица. С цел пълно проучване на случая е възложено провеждането на три независими експертизи – от специалист по инфекциозни заболявания, детски пулмолог и вирусолог. На база резултатите от проверката, заключенията на експертите и аутопсията, ще бъдат изготвени 4 констативни протокола и окончателен доклад.

Докладът ще бъде изпратен на министъра на здравеопазването до края на следващата седмица.

По-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев проведе среща с директорите на трите лечебни заведения – СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УБ „Лозенец“ и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

Към момента и тримата директори са временно отстранени от длъжност до приключване на процесуално-следствените действия по случая.

По разпореждане на министър Ананиев временно отстранена е и приелата детето в Педиатрията д-р Елена Георгиева.

Сезирана е и Комисията по професионална етика към съответната Районна колегия, която следи за спазване на професионалните медицински и морално-етични въпроси, свързани с упражняването на професията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Екатерина Захариева: Не си представям България без НАТО

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Трябва да говорим повече за нещата, които ни обединяват, отколкото за нещата, които ни разделят. Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева преди началото на днешната среща на външните министри от НАТО в Брюксел.

Не считам, че НАТО е в мозъчна смърт, ако беше в такава, нямаше да сме тук. Всички сме тук. Това не означава, че нямаме някои различия. Важното послание е да бъдем обединени – това е моето желание и желанието на България, добави вицепремиерът.

Тя отбеляза, че тази година България достига отбранителни разходи от три процента от БВП. Изпълняваме си плана за увеличаване на средствата за отбрана до 2024 г. така, както сме поели ангажимент през 2014 г., всеки трябва да носи своята отговорност, добави Захариева.

Вицепремиерът допълни, че българските отбранителни разходи не включват само купуването на нови изтребители, а и проекти за пехотата и военноморските сили.

Сигурността на Европа е пряко свързана с НАТО и САЩ, и това никой не отрича. Надявам се в края на срещата да успеем да излезем единни, както и досега сме успявали да бъдем, заяви вицепремиерът.

По нейните думи съюзниците трябва да покажат, че въпреки различията, са обединени от общи ценности. „Не си представям отбраната и сигурността на България без съюзничество в НАТО – политически съюз на споделени ценности“, допълни Захариева

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Парите говорят: Русия, а не САЩ и Западът приоритет за Външно

Ясен Дараков

публикувано

на

Виж цялата статия
Тези две карти са изготвени на база данните за служителите във всяко консулство, региона, за който отговарят, и приблизителното разпределение на българите в чужбина. Графика: yurukov.net

Колко пари струва издръжката на българските посолства и консулства по света? Колко са техните приходи от консулски услуги и колко души работят в тях? И показват ли парите приоритетите на външната политика на България и отношението на администрацията към нейните граждани, живеещи в чужбина. Това дълго време беше грижливо пазена тайна от Външното ни министерство. След години усилия и разходи за адвокати, блогърът Боян Юруков, който живее в Германия, успя да осъди МВнР по закона за достъп до обществена информация след упорита съпротива на властта и сега цифрите са публично достояние. Той предостави данните на BG VOICE. От тях може да се направи логичният извод, че приоритетите на външната политика на България са там, където се харчат най-много пари. И понеже цифрите не лъжат, изводът е един –

Русия остава с предимство 30 години след 10 ноември пред Запада.

Посолството в Москва има повече служители от това във Вашингтон и още няколко консулски служби в САЩ

Там има повече дипломати, отколкото във всяка друга страна, и българското правителство харчи повече пари за тяхната издръжка от всяка друга държава, включително и САЩ.

Тези две карти са изготвени на база данните за служителите във всяко консулство, региона, за който отговарят, и приблизителното разпределение на българите в чужбина. Графика: yurukov.net

 

Според данните на МВнР, предоставени на Юруков, посолството ни във Вашингтон и трите консулства в Чикаго, Ню Йорк и Лос Анджелис харчат общо около 4 милиона лева на година. Сумата е сходна за 2014, 2015 и 2016 година. Отделно държавата издържа Постоянното ни представителство към ООН, което се намира в Ню Йорк, за още около 1,7 милиона лева на година, и две икономически представителства (СТИВ) – в Чикаго и Вашингтон – за още близо 350 хиляди лева на година.

Посолството във Вашингтон

За сравнение – издръжката на трите български дипломатически представителства в Русия възлиза на около 4,5 милиона лева. Ако към тях добавим и тези в бившите съветски републики, сумата се удвоява до над 9,1 милиона лева. За бившия СССР Външно издържа и 5 икономически представителства (СТИВ) за още около 750 хиляди лева на година (за 2017 г.). През 2015 г. те са били 8 с обща издръжка от над 1 милион лева. Тук трябва да отбележим, че САЩ и ЕС са в пъти по-голям търговски партньор на България от Русия и бившите съветски републики.

Повече от половината разходи за дипломатическите мисии в чужбина са за командировки, тъй като служителите там са де факто дългосрочно командировани зад граница служители на МВнР.

Диспропорцията Русия-Запад се потвърждава и от разпределението не само на финансовия, но и на личния ресурс на Външното ни министерство.

През 2016-та България има 77 консулства и консулски служби. Общо служителите, обслужващи граждани, са 191 души

В Чикаго работят 4 консулски служители, в Москва – 24

Най-голямото консулство с 14 постоянни служители е това в Москва. Там през лятото командироват още 10 души. На второ място е Истанбул с 6. В 65% от консулствата работят по един или двама служителя – така е и в САЩ и Канада.

В цяла Западна Европа, САЩ и Канада има 26 консулски служби с общо 70 служители – или по-малко от два пъти повече от тези в бившия Съветски съюз.

„Поне 85% от българите в чужбина учат или работят в Западна Европа и Северна Америка. Това са между 800 хиляди и 1.6 милиона души. За тях Външно е определило 70 души. Това би било аналогично на кметство в малко градче да поеме управлението на град като София“, коментира в своя блог Боян Юруков.

В Чикаго работят 4 консулски служители, отговарящи за около 200 хиляди българи. Едни от тях са на половин работен ден. Ню Йорк, Лос Анджелис, Вашингтон и Торонто имат по трима, а Отава – един. Тези представителства покриват всички българи, живеещи в цяла Северна Америка.

Анализът на данните показва още, че Външно командироват служители в по-натоварените консулства. Тук обаче интересът отново си остава Русия, а не страните в Западна Европа, където за подмяна на паспорт се чака със седмици, ако не и с месеци.

Българите в чужбина не са приоритет

През 2015 г. от Външно са командировали 10 души в Москва за 3 месеца през лятото. По четирима в Минск и Истанбул и по един в Грузия, Иран и Ливан. Нямало е нито един командирован в държава с голяма концентрация на български граждани. За последните 10 години са изключение случаите, когато е изпращан човек в Западна Европа да помага. Дъблин, Мадрид и Валенсия са били удостоени с това внимание през 2007-ма и 2009-та с по един човек, показва още анализът на Юруков.

В Москва се издават туристически визи за руските граждани и държавата събира приходи от това. Цифрите варират – от малко над 1,2 млн. лв. през 2014 г. до близо 614 хил. лв. през 2016 г. Въпреки намаляващите приходи обаче издръжката на дипломатическите представителства се увеличава – от 2,340 млн. лв. през 2014 г. до 2,663 млн. лв. през 2016 г.

Не става ясно колко от приходите в Москва идват от консулски услуги за български граждани и колко от визи, но общността в Русия не е голяма. Според данните от официалното преброяване живеещите там българи са 24 хиляди души през 2010 г., т.е. повечето приходи в Москва действително са от визи за руски граждани. Бързото обслужване на руските граждани изглежда приоритет за Външно пред това на българските.

Най-шокиращо е сравнението между Москва и Лондон – посолството в столицата на Великобритания всяка година изпреварва значително това в руската по приходи от консулски услуги (2,5 пъти през 2016 г., например) и то основно за български граждани. Въпреки това издръжката на посолството там е два пъти по-малко от това в Москва, както и броят на обслужващите служители.

„Фокусирането върху Русия и бившите съветски републики по този начин обаче е странен. Според туристическата статистика на НСИ, руските туристи са приблизително 5% от всички посетили страната ни. За Външно обаче визите и таксите от тях са важен източник на приходи. Изглежда това натежава“, коментира още Юруков.


ГК Чикаго

2014 г. 2015 г. 2016 г.
1.Приходи от такси за КУ 133,004 217,155 218,435
2.Общо разходи за издръжка 619,228 689,906 729,559
2.1. в т.ч. разходи за командировъчни 229,921 277,635 254,374
2.2. в т.ч. разходи за представителни 6,183 8,224 5,584

 

Посолство Вашингтон

2014 г. 2015 г. 2016 г.
1.Приходи от такси за КУ 112,247 114,750 100,866
2.Общо разходи за издръжка 1,799,56 2,169,523 2,087,920
2.1. в т.ч. разходи за командировъчни 941,117 1,108,319 1,121,959
2.2. в т.ч. разходи за представителни 14,958 14,518 15,356

 

ГК Лос Анджелис

2014 г. 2015 г. 2016 г.
1.Приходи от такси за КУ 144,688 189,798 174,649
2.Общо разходи за издръжка 463,088 527,216 564,736
2.1. в т.ч. разходи за командировъчни 170,826 204,068 204,265
2.2. в т.ч. разходи за представителни 2,769 2,127 1,203

 

ГК Ню Йорк

2014 г. 2015 г. 2016 г.*
1.Приходи от такси за КУ 168,075 249,746 16,200
2.Общо разходи за издръжка 593,734 678,102 92,995
2.1. в т.ч. разходи за командировъчни 319,928 358,775 36,015
2.2. в т.ч. разходи за представителни 5,745 4,798 1,086

*Данните на МВнР за 2016 г. изглеждат грешни или непълни

 

ГК Торонто

2014 г. 2015 г. 2016 г.
1.Приходи от такси за КУ 170,924 188,385 168,703
2.Общо разходи за издръжка 343,440 335,567 407,379
2.1. в т.ч. разходи за командировъчни 151,047 143,936 178,794
2.2. в т.ч. разходи за представителни 1,893 1,798 1,819

 

Посолство Отава

2014 г. 2015 г. 2016 г.
1.Приходи от такси за КУ 109,985 115,623 101,473
2.Общо разходи за издръжка 512,976 482,936 547,576
2.1. в т.ч. разходи за командировъчни 300,142 278,407 290,705
2.2. в т.ч. разходи за представителни 3,752 3,403 3,316

 

Посолство Лондон

2014 г. 2015 г. 2016 г.
1.Приходи от такси за КУ 910,481 1,176,258 1,402,076
2.Общо разходи за издръжка 1,543,259 1,595,075 1,433,132
2.1. в т.ч. разходи за командировъчни 908,591 961,957 884,884
2.2. в т.ч. разходи за представителни 19,246 19,678 17,467

 

Посолство Москва

2014 г. 2015 г. 2016 г.
1.Приходи от такси за КУ 1,235,310 913,946 613,797
2.Общо разходи за издръжка 2,339,233 2,488,169 2,662,964
2.1. в т.ч. разходи за командировъчни 1,521,749 1,624,183 1,597,947
2.2. в т.ч. разходи за представителни 17,514 11,357 15,752

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada