ГЕРБ е дясноцентристка партия и ако сме първи ще предложим само премиер. Ще търсим подкрепата за редовен кабинет от "Да, България" и партията на Кирил и Асен ("Продължаваме промяната" - б.р.), заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред NOVA.„Ако погледнем кой е най-подготвен в такива кризи - това съм аз. Но за мое голямо съжаление и Румен Радев, и аз - едната част от българите не искат да изчегъртат нас, а друга - него. Можеше двама силни и опитни в кризата да се справят по-добре”, каза Борисов.

Лозан Панов предложението на ГЕРБ за премиер? 

„Ако ние сме първи вече за трети път, не можем да държим стотици хиляди хора, гласували за нас, без да им дадем перспектива. Ако съм аз, това, което искат нашите избиратели - ще раздели държавата, ако е партиен, след мен бих сложил Томислав Дончев - но и него няма да го възприемат, защото е обвързан с нас. Затова ще заложим на подобни хора от типа на Лозан Панов. Имам името в главата си - говорил съм с него и имам съгласието му, но има значение дали ще е той, или подобен на Лозан Панов човек. На този кандидат за премиер ще му дадем 100% правото да избере министри и да ги договори с другите политически партии”, каза Борисов по повод модела, по който ще подходят от ГЕРБ, ако получат мандат за съставяне на кабинет. „Христо Иванов и компания се договориха с ДПС в предишния парламент, за да си изберат комисиите и ръководството на парламента. На ДПС дадоха двете най-големи комисии”, посочи още лидерът на ГЕРБ.

При Борисов са идвали и Карадайъ, и Пеевски

„Когато съм имал работа с ДПС е идвал Карадайъ (Мустафа Карадайъ - лидер на ДПС - б.р.), идвал е и Пеевски (Делян Пеевски, кандидат-депутат от ДПС - б.р.) с него - и сме договаряли за тези райони, където имат кметове, какво трябва да се построи или направи”, каза Борисов. Той подчерта, че когато е трябвала подкрепа за бюджета, ДПС са го подкрепили.  Когато трябваше да купим F-16 нито „Атака”, нито БСП щяха да ни подкрепят и ни трябваха ДПС. Така, че когато има нужда или ако ни трябват, или ако те искат разговор с нас - ще се отзовем. За спекулациите - с ДПС бяха Христо Иванов, Слави Трифонов, Мая (Мая Манолова - лидер на ИБГНИ - б.р.), Дончева (Татяна Дончева - кандидат-депутат от ИБГНИ - б.р.) и всички останали в предишния парламент срещу ГЕРБ”, каза още той.

ГЕРБ с условия, ако трябва да подкрепят мандат  

Бойко Борисов коментира и ситуацията, при която се стига до втори мандат. “Тогава аз ще им поставям условия. Сега аз ще дам само премиер и няма да поставям условия. После, когато не са се съгласили на този 100% чист вариант, да преговаряш с мен е трудно. Затова ние не искаме да разделяме. Но тогава те ще дойдат и ГЕРБ ще им разкажем, защото имаме повече опит, знания”, заяви той. Борисов допълни, че едно от условията ще бъде да се постигне 70% ваксинация. 

Борисов не се кандидатирал за президент, защото има по-добри

Лидерът на ГЕРБ обясни, че не се е изправил срещу Румен Радев, защото „имало по-добри кандидати”. „Лозан Панов, професорът Герджиков. Тук трябва обединител - аз съм работник, аз съм практически човек и затова народът ме е избират три пъти”, уточни той. "Никога не ме е теглил постът на президент - нито резиденция Калина с купоните му", каза Борисов.  "Вчера беше Плевнелиев при мене и вика "Помниш ли кога идваха за летището в Пловдив". Аз съм ги забравил тези работи", заяви Борисов за отправената му покана за дебат с Асен Василев.