Открийте ни и в

СВЯТ

Борис Джонсън за недостига стоки и работници: Нали това искахме

Той оприличи дефицитите като родилните мъки на новата икономика, от която се нуждае страната.

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

По лавиците в супермаркетите във Великобритания все още зеят празнини. Допитване показва, че според 43 от британците през последните две седмици предлагането на стоки е намаляло. Британското правителство първоначално отричаше, че има криза в снабдяването, но междувременно премиерът Джонсън смени тактиката. Той вече твърди, че проблемите всъщност са добър знак, пише Дойче Веле.

“Понякога може да е трудно, но през 2016 година хората гласуваха тъкмо за тази промяна”, заяви Джонсън, препращайки към референдума за излизане от ЕС. Премиерът твърди, че липсата на работна ръка във всички сектори – от селското стопанство, през социалните грижи, та чак до ресторантьорството и логистиката – всъщност било нещо като родилните мъки на новата икономика, от която се нуждае страната.

Високи заплати, висока квалификация, висока производителност – така трябва да изглежда тази нова икономика. И всичко това само с местни кадри и с целенасочен внос на определени професионалисти от чужбина, казва Борис Джонсън. “Не бива да се връщаме към старите механизми и да позволяваме неконтролирана имиграция, която снижава равнището на заплатите. Имаме нужда от контролиран прилив на високо квалифицирани кадри. Евтината работна ръка не бива да води до отлагане на най-важното: спешно необходимите инвестиции.”

Британските власти пращат писма на български тираджии: Молят ги да се върнат

Според Джонсън, британският трудов пазар се е пристрастил към евтината работна ръка, а бизнесът все е гледал как да прави колкото е възможно по-малко инвестиции. Но числата показват обратното: от края на финансовата криза до 2016 година инвестициите нарастват. И едва несигурността, възникнала от Брекзита, спря устрема им, а началото на пандемията окончателно ги събори на дъното. Икономистът Хауърд Дейвис, директор на престижното Лондонско училище по икономика, казва, че за последните 5 години, след решението за Брекзита, Великобритания има най-ниския обем инвестиции в Европа, ако не броим Гърция.

Великобритания има проблем с производителността, която стагнира от 2008 година насам. В резултат от това стагнира и заплащането. Но дали причината наистина бяха евтините чуждестранни работници? Франция и Германия, където също важи свободата на придвижване и пристигат работници от чужбина, имат по-висока производителност на труда от Великобритания. В групата на Г7 Япония се намира на последно място по производителност, а там на практика няма никаква евтина работна ръка от чужбина.

Ето защо да повишаваш заплатите без да повишиш производителността е опасен план, предупреждава Дейвис. “Това води да висока инфлация, каквато вече наблюдаваме.” А тя удря портмонетата на потребителите.

На сходно мнение е и Ричард Уокър, шеф на веригата супермаркети “Айсланд”: “Споделям дългосрочната визия на премиера. Но да плащаш по-високи заплати без да повишаваш производителността, и то в условията на растящи енергийни цени – това ще оскъпи хранителните продукти”. Самият Уокър през 2016 година гласувал за Брекзит, защото искал повече контрол над миграцията и по-изгодни търговски споразумения с цял свят. Нито за миг обаче не си представял, че Брекзит толкова сериозно ще разтресе икономиката.

"Не намирам работници" - Ефектът "Брекзит"

Предприемачът Саймън Уолфсън също гласувал за Брекзит. Лорд Уолфсън е член на горната камара на британския парламент, консерватор и собственик на верига за конфекция. Той смята, че в сектори като хотелиерството, ресторантьорството и социалните грижи Великобритания и занапред ще има нужда от чуждестранна работна ръка. Нещо повече, според него в тези браншове в момента цари паника и отчаяние. В същото време обаче лордът иска такова законодателство, което да насърчава наемането на местни кадри.

Британските консерватори открай време са партията на бизнеса. Днес обаче предприемачите имат чувството, че премиерът им е обърнал гръб. “В момента положението е доста обезкуражаващо”, признава Уокър. Според него политиката не си правела дори труда да проучи какво бреме носи в момента бизнесът и пред какви огромни предизвикателства е изправен.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА