Открийте ни и в

Твоят глас 2021

Боряна Димитрова: През последните години вотът от чужбина започва да придобива сериозни размери (ВИДЕО)

„Ситуацията е не само патова, но е истинска буря“, каза Димитрова

bgvoice

публикувано

на

С идването на гласовете от чужбина е много вероятно партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ да стане втора политическа сила и за първи път в новата история на България БСП да остане трета.

Това коментира пред BG VOICE собственикът на агенция „Алфа Рисърч“, с която BG VOICE работи на тези избори, Боряна Димитрова.

„Напълно вероятно е партията на Слави Трифонов да е втора политическа сила, особено като се има предвид, че се чакат гласовете от чужбина“, каза тя.

По думите й е малко вероятно ДПС да подобри съществено резултата си спрямо сега.

„През последните години вотът от чужбина започва да придобива сериозни размери. „Демократична България“ получава значителен процент от чужбина и си струва да изчакаме вота от там“.

„Ситуацията е не само патова, но е истинска буря“, каза Димитрова.

Тя заяви, че няма да може да се сформира правителство от партии с близки позиции и „някой ще трябва да прескочи червените линии“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Твоят глас 2021

ЦИК прави платформа в помощ на доброволците в чужбина

Секциите с машинно гласуване извън България ще са около 200

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

ЦИК разработва платформа, която да подобри комуникацията в изборната нощ с изборните доброволци в чужбина и да съкрати времето за приемане да документи от секционните комисии. Това обяви говорителят на комисията Цветозар Томов.

Цветозар Томов

При провеждането на изборите за депутати на 11 юли бяха отчетени организационни проблеми, заради които много от доброволците в различните държави заплашиха, че няма да участват в правенето на следващия вот.

„Въпросът с платформата още не е финализиран, затова не мога да говоря по-конкретно публично, но продължаваме да търсим решения на тези проблеми, които не са никак прости“, каза Томов пред „Дневник“. Той припомни, че един от най-големите проблеми е този, че хората са принудени да чакат часове, след като е приключил изборният ден. Според него това донякъде е свързано с обстоятелството, че в изборното законодателство е предвидено създаването на 32-ри район „Чужбина“, където има повече секции от който и да е район в България, но няма Районна избирателна комисия (РИК), а ролята на РИК трябва да изпълнява ЦИК.

Томов направи уговорката, че все още няма яснота дали това, което се обсъжда в момента като начин за решаване на проблема, ще бъде готово за изборите. „Отнасяме се с огромна сериозност и към този проблем, и към

ролята на изборните доброволци

за организирането на изборите в чужбина. Без тяхното съдействие и подкрепа изборите в чужбина биха срещнали много повече проблеми“, каза още говорителят на ЦИК.

Томов съобщи, че секциите, в които ще има машинно гласуване извън страната, ще са по-малко от 200. Според проучванията за момента в не повече от една трета от тях ще има нужда от втора машина. „За точните бройки ще трябва да изчакате решението за разкриване на автоматичните секции в чужбина и тогава ще се оформи картината“, каза още той.

Избирателна секция в Германия след изборите на 11 юли.

Говорителят на ЦИК разказа, че в комисията е обсъждано по две устройства да бъдат поставени в секциите, които са били по-натоварени по време на изборите на 11 юли. „Тогава имаше по две машини в секциите с над 450 избиратели, а сега това число ще бъде намалено, затова ни трябват и повече устройства. Вероятно във всички секции, в които има 300 или повече избиратели, ще може да поставим второ устройство за гласуване“, каза още той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Твоят глас 2021

Българите зад граница казват до 19 октомври къде ще гласуват

Имената на кандидатите за президент и депутати трябва да са ясни до 12 октомври

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българите зад граница могат да кажат къде ще гласуват за президент и депутати до 19 октомври. Това стана ясно от решение на ЦИК, в което са описани сроковете за образуване на секции зад граница и за попълване на съставите на комисиите.

Изборите за президент и вицепрезидент, както и предсрочният вот за народни представители в България, ще се проведат на 14 ноември. Евентуалният втори тур за държавен глава ще бъде на 21 ноември.

Българите в чужбина традиционно подават заявления за гласуване преди всички избори. Това обаче не е задължително условие, тъй като според изборните правила избирател, който не е заявил предварително къде иска да гласува, може да пусне бюлетина във всяка една секция зад граница, като на място попълни декларация по образец, че няма да гласува другаде.

Както и на предишните избори, заявлението може да е подписано и подадено лично в посолството или консулството в съответната страна, може да е изпратено по пощата или чрез куриер до мисиите ни или подадено електронно през сайта на ЦИК. Възможността за онлайн подаване ще бъде отворена като опция от 26 септември.

В заявлението ще трябва да бъдат вписани на кирилица имената по паспорт на избирателя, ЕГН и постоянен адрес в България, както и мястото извън страната, в което избирателят желае да гласува. Трябва да се посочи и електронен адрес или телефон за контакт.

На 23 октомври ще станат ясни

местата и броят на секциите

в чужбина.

И на тези избори секциите извън страната ще се образуват от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства. Българските общности ще могат да правят предложения за мястото им до дипломатическите и консулските представителства не по-късно от 25 дни преди изборния ден (19 октомври 2021 г.). Секциите трябва да са образувани до 26 октомври.

Имената на всички кандидати за президент и вицепрезидент, както и за народни представители, трябва да станат известни най-късно до 12 октомври, тъй като тогава изтича срокът за регистрацията им в Централната избирателна комисия. Това е записано в хронограмата за двата вида избори, която ЦИК одобри.

Партиите и коалициите ще имат малко повече от три седмици, за да подредят отново кандидат-депутатските си листи, както и да решат дали да излъчат свои представители за битката за президентския вот. До този момент има две официални кандидатури – Румен Радев и Илияна Йотова и кандидатите на партията „Българска социалдемокрация – Евролевица“ Александър Томов и проф. Лъчезар Аврамов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Твоят глас 2021

Българите в САЩ искат нови изборни промени

Сред доброволците, организирали вота в Щатите, има ентусиазъм, но и недоволство

Цветелин Пенев

публикувано

на

Виж цялата статия
Ню Йорк (11 юли 2021) Българската общност в Ню Йорк гласува на изборите за 46-то Народно събрание. Пресфото-БТА снимка: Бисера Виденова (ЕД)

Противоречиви реакции след изборите на 11 юли сред българите в САЩ, които участваха в организирането на вота. Много от тях изразиха задоволството си от процеса, но не са малко и онези, според които е имало пропуски в закона и в работата на ЦИК. Има и такива, които са категорични, че ако сегашните условия за провеждане на избори в чужбина се запазят, повече няма да участват в организирането на вота. За да не се случи това, те имат свои предложения за законодателни промени.

За първи път в чикагското предградие Дес Плейнс 2 и конкретно Център „Малката България“ на 11 юли бяха отворени 3 секции. Това се случи, след като измененията в Изборния кодекс позволиха допълнителни секции извън дипломатическо представителство при събиране на минимум 40 заявления.

Председателят на Борда на директорите на „Малко българско училище“ Георги Петров, който е организатор на секциите в Център „Малката България“, предупреди, че няма да участва в организиране на избори, ако не настъпят някои промени. Той отправи критики за отварянето на три секции, защото не е имало нужда от толкова много.

„Всичко премина нормално с изключение на неуредиците в Централната избирателна комисия /ЦИК/. Не беше толкова добре това, че при нас трябваше да има три секции, защото нямаше нужда от тези три секции. Но по закон трябваше да ги имаме. Ако ме помолят наесен за президентските избори да имаме три секции

ще откажа да ги организирам

защото е абсолютно ненужно“, обясни той пред BG VOICE.

Според Петров най-добрият начин е сформиране на една секция със 7-членна комисия и четири машини за гласуване.

В Дес Плейнс бяха отворени общо 4 секции, в които гласуваха общо около 1000 български избиратели. В една от секциите са подадени едва 19 гласа. Като цяло най-голяма подкрепа получава партия „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, а зад нея се нареждат „Демократична България“ и ГЕРБ.

„Понеже имаше много хора в България, аз очаквах да гласуват около 200 души, а те дойдоха да гласуват около 400. Броят надмина моите лични очаквания. Но за тези 400 души бе нужна половин, а не три секции. Толкова бързо и толкова лесно ставаше. Ако имах власт, бих направил една 7-членна комисия с четири машини“, разясни Петров.

При следващи избори той е склонен да организира най-много две секции. „Машините остават в консулството, те ще бъдат използвани за бъдещи избори. Четирите машини, ако не могат да бъдат в една комисия, тогава бих се съгласил да бъдат в две секции с по две машини, но в никакъв случай не бих се съгласил на 3 секции, защото е абсолютно безсмислено“, вярва той.

Петров е категоричен, че никога не трябва да се правят избори през лятото. Той изрази мнение, че това е някакъв политически ход.

Като друг проблем Петров посочи липсата на обратна връзка с българското правителство. Той намекна за необходимостта от откриване на МИР – Чужбина, което на практика все още не е прието от Народното събрание.

„Ако съм на мястото на българския законодател, ще сформирам група, която ще отговаря само за чужбина, тъй като имат друг тип организация, имат съвсем различни неща. Има някакво счупване в тази организация.

В ЦИК да има едно отделно звено

 от 10-15 души, което да се занимава само със секциите в чужбина. Много ме боли, че няма обратна връзка“, предложи той.

Ню Йорк (11 юли 2021) Българската общност в Ню Йорк гласува на изборите за 46-то Народно събрание. Пресфото-БТА снимка: Бисера Виденова (ЕД)

Председателят на Борда на директорите на „Малко българско училище“ съобщи, че през следващите седмици заедно с други организатори на секции ще потърсят по официален път генералния консул в Чикаго Светослав Станков, за да може да придвижи нагоре техните предложения.

Петров иначе сподели като цяло, че гласуването е преминало невероятно успешно, всички са много доволни и консулството е създало много добри условия.

Анна Тодорова, организатор на секция за първи път в Нашвил, Тенеси, също изрази задоволство от организацията на изборите, която е преминала плавно.

„50 души гласуваха тук, като над 20 бяха новодобавени в списъка. Аз смятам, че това бе добра избирателна активност, като се има предвид, че много хора са в България по това време на годината или не бяха готови с документи. Ако продължим да организираме избори в Нашвил, надяваме се тя да се повиши“, разказа Тодорова и добави, че са поддържали много добра комуникация с консула, а също така са били подпомогнати и от представител на Министерство на външните работи.

Протоколът от вота в Нашвил показва, че „Демократична България“ е получила с 1 глас (общо 17 гласа) повече от партията на Слави, а на трета позиция са ГЕРБ.

Като единствен проблем Тодорова посочи бавните действия на ЦИК и това, че е трябвало да чакат с часове, за да получат потвърждение за протоколите. От думите й стана ясно, че това забавяне се е случило и в други комисии.

„Нямаше смисъл просто да чакаме. Това бе единственото неудобство, ние си го решихме на местно ниво. Но надявам се това

 да го приемат като правило

Да не е необходимо секционните избирателни комисии да седят и да чакат по цяла нощ, тъй като в комисиите участват доброволци, които са на работа в понеделник“, обясни Анна Тодорова.

Тя каза още, че не са очаквали да съберат 100 гласа за автоматично отваряне на секция на следващи избори, но се надяват лесно да постигнат 40 регистрации за следващия вот.

Според нея ще е безсмислено организирането на трети тур, ако партиите не успеят да съставят коалиция.

„Аз, като говоря за следващия път, силно се надявам за президентски избори, а не за трети тур – парламентарни избори. Ако се стигне до трети тур, не знам какво ще е желанието на хората да гласуват, защото малко безсмислено става. Нещо сериозно трябва да се промени“, заключи тя.

Умора от гласуването се усеща и в Бъфало, макар че българите там ентусиазирано организираха първата секция. Йордан Димов смята, че като цяло има отлив и българите в САЩ не проявяват особен интерес към политиката в България и бюрократщината.

„Много хора са с изтекли документи, други българи са отчаяни от българската политика и българските политици. Хората са отчаяни и не искат да гласуват“, подчерта той.

Въпреки това Димов изтъкна, че са много ентусиазирани и планират да организират секция и за следващи избори, като целта е да достигнат 100 заявления за автоматично отваряне на секция, което обаче може да се окаже трудна задача, тъй като българската общност е от около 300-350 души.

„66 души гласуваха на предсрочните парламентарни избори.

Организацията бе перфектна

 За първи път откриваме секция. Консулският отдел в Ню Йорк ни помогна. Много сме им благодарни, много ни помогнаха. Много от регистриралите се за изборите не успяха да гласуват, защото отидоха на почивка. Но в същото време пристигащи от България като баби и дядовци получиха възможност да гласуват. 7-8 българи на възраст над 70 г. гласуваха с децата си в секцията в Бъфало. От 54 регистрирани, 15 заминаха за България, но набрахме 66 гласоподаватели“, разказа той.

В Бъфало най-много гласове получи „Има такъв народ“, която е следвана от „Демократична България“ и ГЕРБ.

Друг проблем пред организаторите на секции бе липсата на възможности за осведомяване на българи, които не знаят, че близо до тях има възможност да упражнят правото си на глас. Такъв бе казусът в Милуоки, където за първи път организираха секция.

„Как да промотираме секцията беше голям проблем. Много българи, които не им се пътува до Чикаго, вероятно не са знаели, че се отваря нова секция. В Чикаго е по-лесно, защото има цели български общности. Ако сложиш една табелка в „Малинчо“, много хора ще я видят. Докато тук хората са много разпръснати. Нямаме българска диаспора на едно място, няма български културен център и български магазин. Промотирането беше проблем до известна степен“, сподели Георги Райков, организатор на секцията в Милоуки.

Въпреки че в последния момент са започнали процеса по организиране на секцията, Райков го определи като успешен, тъй като са имали 48-49 заявления, а близо 60 души са гласували.

„При нови избори възнамеряваме да се опитаме отново да отворим секция. Имаше голям интерес, но много хора бяха ваканция. Мисля, че не е реалистично да се стремим да постигнем 100 гласа, тогава секцията се отваря автоматично. По принцип активността бе ниска за цялата страна, така че имаме потенциал освен тези близо 60 гласа“, разказа той.

Райков сподели още, че е имало българи, които са гласували за първи път от 10-20 г.

„Много добри отзиви, просто хората идваха и ни благодаряха. Повече българи ни знаят, дойдоха българи да гласуват, които с години не бяха гласували. Гласуваха за първи път от 10-20 г.“, каза още той.

„Демократична България“ е първа сила в Милуоки, следвана от ГЕРБ и „Има такъв народ“.

Георги Райков предложи българите в чужбина да получат възможност да гласуват по пощата.

„Много повече българи ще могат да гласуват и ще се спестят пари за тези секции. Ако законът не позволява гласуване по пощата, смятаме отново да отворим секция“, заяви той.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
На снимка на 121-годишна църква се появи „призрак“ на дете

Църквата "Виктория Хол" е легендарна сред местните жители

Затвори