Открийте ни и в

СВЯТ

Бразилските престъпни полиции – банди, облечени във власт

Те служат едновременно на държавата и на организираната престъпност

публикувано

на

Los Zetos / МGN
АНАБЕЛ ЕРНАНДЕС

Водещата криминална групировка на Бразилия, Primeiro Comando da Capital (PCC), играе важна роля и в международната търговия с наркотици. Бразилското правителство обаче смята, че има друга сила, която е далеч по-опасна за стабилността и сигурността на страната – става дума за полувоенизираните групировки, наричани „милиции“.

Те се състоят от държавни служители от сферата на сигурността, т.е. говорим за представители на полицията, военната полиция или на пожарната, които извършват престъпления. „Тези хора служат едновременно и на държавата, и на организираната престъпност“, казва висш полицейски служител по този повод.

 Рекет, хазарт, търговия с дрога и оръжия

Милициите изнудват, събират рекет, контролират различни сфери на обществения живот, например транспорта, достъпа до кабелна телевизия и до пазара на жилищата под наем, организират нелегални хазартни игри, контролират търговията с наркотици и оръжие и дори нелегалния минодобив. По данни на федералната полиция, само в Рио де Жанейро те въртят оборот от 100 милиона долара годишно.

В Бразилия сравняват тези милиции с мексиканския наркокартел „Лос Зетас“, съставен от бойци на бивше елитно военно формирование, изпратено в края на 90-те години в мексиканския щат Тамаулипас, за да се бори с наркотрафика. Основната част от този отряд впоследствие преминава на страната на организираната престъпност. „Зетас“ са отговорни за множество брутални насилия, включително за убийството на 72-ма мигранти в Сан Фернандо през 2010 г. И макар много от основателите на групировката да бяха арестувани или ликвидирани, тя все още си съществува в Мексико.

В Бразилия са обезпокоени от това, че милициите са съставени от професионално обучени и добре оборудвани държавни служители, които са готови на всякакво насилие. Има множество подобни милиции, пръснати из цялата страна. Никой не знае точния им брой, нито тяхната численост.

 Престъпници с политическа власт

Според бразилския социолог Жозе Клаудио Соуза, повечето от милициите възникват по времето на военната диктатура през 60-те години, когато военната полиция разполага с почти неограничена власт и създава свои „ескадрони на смъртта“. Някои от тези убийци впоследствие получават и политическа власт чрез избори. Соуза твърди, че това са хора, направили политическа кариера чрез „всяването на страх и парични отчисления“. Те сеели терор, но правели и дарения за най-бедните. По този начин убийците се сдобиват и с обществени постове.

През 70-те и 80-те години насилието в периферията на Рио достига невиждани размери, а самият град се сдобива с печалната слава на място, където насилието не познава никакви граници. Тогава светът научава ужасяващи истории за престъпленията в бедняшките гета на Рио.

Третата голяма престъпна групировка в Бразилия е „Comando Vermelho“ (Червената команда), която от 1969 г. е много активна и в Рио де Жанейро. В нея влизат обикновени криминални престъпници, както и политически затворници на военната диктатура. С цел да ги пазят от рекет и отвличания, частни лица започват да наемат полицаи и военни. А тези полицейски служители на свой ред също започват да вършат насилия.

 Фамилия Болсонаро

Социологът Соуза посочва, че днешният бразилски президент Жаир Болсонаро споделя политическите убеждения на бившия депутат Жозе Гилерме Годиньо Сивука, който е бил свързан с наказателните отряди на милициите и е обичал да казва: „Само мъртвият престъпник е добър престъпник“. Според Соуза, Болсонаро издига в култ военната полиция и готви закон, който да ѝ осигури безнаказаност.

Най-големият син на президента, бившият конгресмен Флавио Болсонаро, бе избран за сенатор в един контролиран от милициите регион на Рио де Жанейро. Преди баща му да стане президент на страната, той беше разследван по обвинение за злоупотреба с обществени средства и пране на пари. В хода на следствието се разбра, че двама от сътрудниците му са поддържали тесни контакти с Адриано Магалес да Нобрега – шефа на местната милиция. Миналия юли Върховният съд на Бразилия обаче нареди да бъде спряно следствието срещу Флавио Болсонаро.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

СВЯТ

5 години без капка дъжд: Как живеят хората в Аделаида

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: Pixabay
БЕАТИРС ДЬОБЮ, Франс прес

Метеорологичните прогнози отново се промениха и няма да има дъжд. Тогава Стив Ботма примирено решава да изпрати още 200 овце в кланицата. В кошарата, брулена от горещи ветрове, неговите работници вече подбират добитъка, който ще бъде убит, под замъгления от сълзи поглед на фермера.

„Това е катастрофа. За 30 години в занаята никога не ми се е случвало подобно нещо“, уверява петдесетгодишният мъж, облечен с бежова риза, панталон в цвят каки и шапка в подходящ цвят – униформата на южноафриканските фермери. „Такава суша е, това е ужасно“, допълва той, обгръщайки с поглед сухата земя. „Обикновено през този период всичко тук е зелено. Но сега дори боровете изсъхват“, разказва Ботма.

В провинция Източен Кап, в югоизточната част на Република Южна Африка, хората не могат да си спомнят кога е валяло за последно. Преди поне пет или шест години.

Цяла Южна Африка, където температурите се повишават два пъти по-бързо от останалата част на света, преживява най-тежката си суша от 35 години според данни на ООН.

През 2018 г. вторият южноафрикански град Кейптаун

едва се размина с „деня нула“

в който чешмите щяха да пресъхнат. Драстичните ограничения на потреблението на вода и дъждът накрая предотвратиха тази катастрофа.

Тази година отново ситуацията е ужасна в пет от деветте провинции на страната, признава президентът Сирил Рамапоса. А последиците са драматични за земеделците, учениците и търговците.

„Започнахме да колим нашето стадо, за да гледаме само овце, които служат за разплод“, казва фермерът Ботма. Той вече се е разделил с две трети от 5000-те си овце, дори и с тези на едва 1 година. „Обикновено ги отглеждам, докато навършат 5 или 6 години“, допълва земеделецът. „Всеки сега продава животните си и пазарът е пренаситен“, казва той.

А и тяхната вълна е с много лошо качество, пълна е с прахоляк и не е солидна, обяснява той. Последствията от това са, че цената на вълната на неговите мериноси, вече засегнати от шапа в северната част на страната, се е сринала с най-малко 40% за година.

По чакълестия път, който води до най-близкия град Аделаида, хълмистият пейзаж е истинска пустош. Огромните пръскачки, инсталирани насред сухите полета, отдавна не работят. В града животните пасат изгорялата трева на голф игрището, а кльощавите крави се мъкнат по улиците. Според жителите на този град с население от 15 000 души подобно нещо е невиждано. Язовирът, снабдяващ града с вода, е пресъхнал от началото на годината. И когато неправителствената организация, наречена Дарът на дарителите, доставя вода в града, настава истинска суматоха. Стотици хора дотичват с бутилки, ведра, бидони от боя, кофи за боклук и хладилни чанти.

Снимка: en24.news

„Пазим водата за пиене и готвене“, обяснява Родни Дъглас, докато бута количка, натоварена с бидони. Няма да има достатъчно вода за миене или за пране. „Когато дрехите ми са прекалено мръсни, ги обръщам наопаки“, разказва той.

„Къщата ни смърди. Рециклираме водата, използвана за тоалетните“, оплаква се майката на няколко деца Асанда Саис, която няма течаща вода от три месеца. „Понякога преподавателите ни карат да оставяме децата у дома“, допълва тя.

„Няма достатъчно вода за готвене, няма вода за тоалетните“, потвърждава и директорът на местното училище Дъглас Хонан.

Отсъстващи ученици

Тук заради сушата учебната седмица отдавна е намалена с половин ден. Много деца често пропускат занятията. „Те трябва да помагат на родителите си да пренасят вода, те не могат да се измият и се оплакват от болки в корема“, казва учителката Зинат Гангат, застанала в задушния контейнер, който й служи за класна стая.

Властите уверяват, че осигуряват вода на всеки втори ден за кварталите на града от резервоар, свързан с водопровод, който обаче е прекалено тесен и който стига до река Фиш, на петдесетина километра оттук. Действителността обаче е съвсем друга. Канализационната мрежа е в много лошо състояние, признава Борнбой Ндиеби, заместник-кмет на Аделаида. А водоноските са повредени, допълва Тандекиле Мнимба, който е начело на община Аматол, в която попада и Аделаида.

Опозицията обвинява градската управа, която е в ръцете на Африканския национален конгрес, ръководещ страната, че не е предвидила тази драматична ситуация. „Местните власти се събудиха едва когато нивото на водата в язовира спадна до 4%“, казва Ерни Ломбард, общински съветник от Демократичния алианс.

Президентът Рамапоса, който през 2018 г. наследи на поста Джейкъб Зума, забъркан в корупционни скандали, също признава: „Лошото управление на водните ресурси и корупцията също допринесоха за настоящата ситуация“.

Самоубийства

Ясно е, че ефектът на сушата е бил влошен още повече от некомпетентността на властите.

„Без драстични мерки достъпът до водата ще стане най-голямото икономическо предизвикателство в Южна Африка“, предупреди държавният глава.

В Аделаида, където безработицата достига почти 70 процента, цената на сушата, съчетана с тази на върлуващата в страната икономическа криза, е вече огромна. Къщите не се продават вече. В хотела в колониален стил се надяват стаите да не бъдат наети по едно и също време. „В противен случай са ни нужни две седмици, за да изперем чаршафите. Това е истински цирк!“, казва собственичката му.

Във фермите авокадовите дръвчета, които дават обикновено по 50 плода, вече раждат само по десет. Малките животновъди пък постоянно броят труповете. Алтън Снер вече е изгубил 9 от 15-те си говеда – своето единствено богатство. „Вече не мога да мигна през нощта“, казва той.

„Ако нещата продължат така, ще затворим стопанството“, предупреждава Стив Ботма, който има седем работници. „Останали без надежда, задушени финансово, фермерите се самоубиват“, допълва той, свеждайки глава.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Сблъсъци на антирасистките протести в Лондон, има ранен полицай (ВИДЕО)

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Полицай е ранен, след като е паднал от коня си по време на многохилядните протести в Лондон по повод смъртта на Джордж Флойд, убит при арест от страна на полицая Дерек Шовин в Минеаполис преди няколко дни.

Инцидентът доведе до масови протести и размирици не само в САЩ, но и в много други страни. В английската столица не се вслушаха в призивите да няма масови събирания заради опасността от зараза с коронавирус и хиляди се събраха пред Парламента.

При сблъсъците между антирасистите и органите на реда са пострадали няколко души, както и въпросният полицай, за чието състояние няма данни.

От лондонската полиция заявиха, че на практика протестът е „незаконен“, но оставиха демонстрантите напълно свободни и не затвориха улици, за да не се създават допълнително условия за струпване на повече хора на едно място.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Епидемиолози от Хонконг: Повечето заразени с коронавирус не го предават на никого

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Повечето коронавирусни инфекции са причинени от „свръхразпространители‘ – хора, които разпространяват заразата върху голям брой други хора, според ново проучване, проведено от група епидемиолози в Хонконг, цитирано от израелското англоезично издание The Jerusalem Post.

„Приблизително 20% от носителите на SARS-CoV-2 (новия коронавирус) са отговорни за 80% от всички случаи на предаване в Хонконг“, отбелязват изследователите. Те също така са открили, че всички инциденти с разпространението се случват на закрито. Освен това, изследователите открили, че 70% от заразените не са разпространили вируса на други.

„Свръхзаразяванията“ се случват повече, отколкото очаквахме, повече от това, което би могло да се обясни случайно. Честотата на „свръхпредаването“ е извън това, което бихме могли да си представим“, казва Бен Каулинг, един от съавторите на проучването, пред Business Insider. „“ Сега знаем кои мерки могат да бъдат най-полезни – ако бихме могли да спрем „свръхпредаването“ да се случи ние ще опазим най-много хора.“

Изследователите са изучили няколко клъстера със заразени в Хонконг, и въпреки че имало няколко причини за разпространението на коронавирус, начинът, по който повечето хора са били заразени с вируса, е бил в определени социални събития с участието на един човек, който е разпространил заразата.

„Като цяло мнозинството (51,9% или 539 / 1,038) инфекции със SARS-CoV-2 в Хонконг са били свързани с поне една от 135 известни групи“, отбелязват изследователите. „Останалите 38,9% заразени се отнасят единствено до внесени случаи, при които не може да бъде идентифицирано по-нататъшно локално предаване.“

Около 1037 случая са възникнали между времето, когато беше потвърден първият случай в Хонконг на 23 януари и 28 април.
Изследването беше публикувано на уебсайта Research Square, публикация, която е предпечатна, което означава, че тепърва предстои проверка и резултатите не могат да се считат за окончателни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada