Открийте ни и в

Балкани

Братята македонци потрошиха българския клуб в Охрид (ВИДЕО+СНИМКИ)

Инцидентът се е случил на 21 ноември около 2:00 ч.

публикувано

на

Българският културен клуб „Цар Борис III” в Охрид отново стана обект на атака от братята македонци.

Клубът е с разбити прозорци вследствие на хвърляне на камъни по тях. Инцидентът се е случил на 21 ноември около 2:00 ч.

Кадри от вътрешността на клуба показват множество стъкла по пода, съобщи БГНЕС.

Шефът на спасителите: Сашко се е крил от тези, които го търсят (ВИДЕО)

Това не е първото посегателство срещу български клуб в Северна Македония.

На 12 октомври тази година бе потрошен надписът, който се намира над входната врата в сградата. А само няколко дни след официалното откриване на клуб „Ванчо Михайлов“ в Битоля, входната врата беше опожарена, като нарушителят Ламбе

Аламбаковски получи условна присъда.

За инцидента властите в РСМ обвиниха България – за случващото се около сдруженията, които са създадени и регистрирани от местни македонски граждани.

Клуб „Цар Борис III” в Охрид беше открит на 7 октомври сред скандирания от обидни думи срещу България – татари, фашисти, цигани, като срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския флаг.

Македонските политици, както от управляващата коалиция, така и от опозицията, не осъдиха протеста, а определиха откриването на клуба като

„провокация срещу македонската идентичност“.

Жена прати четирима в болница: Отказала да кръсти сина си на свекър си

На 17 октомври депутатите от парламента на РС Македония одобриха да се внесе по съкратена процедура предложеният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите. Предложението бе прието с пълно единодушие от всички присъстващи 84 депутати без нито един „против“ или „въздържал се“.

Миналата седмица лидерът на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски съобщи, че е внесъл в парламента на РСМ предложение да бъдат затворени незабавно българските клубове в Северна Македония като реципрочна мярка заради затварянето на македонския културен клуб в Благоевград.

След импровизираното „отваряне“ на клуба в присъствието на генералния секретар на президента Стево Пендаровски и лидера на опозиционна партия ВМРО-ДМПНЕ Християн Мицкоски в Благоевград, въпросният въобще не е заработил и оттогава е заключен.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено