Открийте ни и в

СВЯТ

Бременна жена от Афганистан роди след кацане в Северна Македония

Жената и бебето са откарани в клиника в Скопие и са в добро състояние

публикувано

на

Бременната жена от групата афганистанци, пристигнала във вторник през нощта в Северна Македония, роди. Тя е първият пътник, слязъл от самолета, след което е откарана с линейка в клиника в Скопие.

Правителството заяви, че жената и бебето са в добро състояние.

В друг случай е оказана помощ на жена, която е паднала при слизането от самолета. Тя е в стабилно състояние и се чувства добре.

„През следващите дни, заедно с PCR тестовете, ще бъдат направени прегледи за оценка на здравословното състояние на гражданите на Афганистан. Планирани са вътрешни прегледи за възрастни хора и педиатрични прегледи за деца. Министерството на здравеопазването ще осигури PCR тест и възможност за ваксина”, обясниха от макиденското правителство.

Доброволците на Червения кръст раздадоха пакети с вода, защитна маска, дезинфектант, основни хигиенни продукти, дрехи, както и флаери за мерките в Македония, свързани с коронавируса. Приветствени пакети с допълнителни количества маски, дезинфектанти, информационни материали за град Скопие, карта на град Скопие, доказателствени листове за специални заявки относно здравословното състояние, телефонни карти на Червения кръст за извънредни ситуации и кутия локум бяха разпределени в хотела, където са настанени бежанците.

От Червеният кръст в хотела има 30 дежурни души, доброволци, организирани в три смени, които са на разположение на гражданите. Те участват в подготовката на детски кът, изготвяне на инфокутия с 10 лаптопа и достъп до интернет. Те ще се грижат за разпределението на допълнителни средства за хигиена, дрехи, обувки. Ще участват в дейности за събиране на семейства и ще предоставят медицински грижи и лекарства за хронична терапия. По желание и нужда на гражданите е на разположение психолог.

Извършени са необходимите гранични процедури и на лицата е издадена виза за пребиваване на територията на Република Северна Македония за период от 90 дни.

След временния си престой в Северна Македония те трябва да заминат за САЩ или трета държава като крайна дестинация.

Правителството на Северна Македония се ангажира да осигури временно настаняване на 780 афганистански граждани, служители и жени и деца от семейства на служители в хуманитарни, демократични и международни миротворчески мисии, активисти за правата на човека, журналисти, преводачи, студенти, стипендианти и граждани, които през последните 20 години години подкрепяха съюзническите сили на НАТО в Афганистан, включително македонската армия.

Разходите за транспортиране и настаняване на тези граждани се поемат от международни организации и САЩ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА