Открийте ни и в

България

Бременните може да се ваксинират срещу COVID-19 след 12-ата гестационна седмица

Според здравните власти на бременните жени се препоръчват иРНК ваксините на Pfizer и Moderna

публикувано

на

Бременните жени могат да се ваксинират срещу COVID-19 след 12-та гестационна седмица, препоръчва Експертният съвет по акушерство и гинекология към Министерството на здравеопазването.

Експертите са установили, че:

  • Натрупаните до момента научни данни не показват неблагоприятни ефекти на ваксините върху бременните, а напротив, свидетелстват за предпазващ ефект на ваксините, в т.ч. и за известна защита на плода.
  • Ваксинацията срещу коронавирус може потенциално да предпази новороденото от инфекция чрез майчините антитела, образувани от ваксинацията и предадени трансплацентно или чрез кърмата.
  • Бременните жени са изложени на по-висок риск от тежко протичане на COVID-19 в сравнение с жените в репродуктивна възраст, които не са бременни.
  • Жените, които боледуват от COVID-19 по време на бременност, са с повишен риск от преждевременно раждане (преди 37-ата гестационна седмица) и тромбози.
  • Основни заболявания като сърдечно-съдови заболявания, диабет, болести на дихателната система, на черния дроб или бъбреците, онкологични заболявания или рискови фактори като затлъстяване и тютюнопушене също увеличават риска от тежко протичане на COVID-19, като тази вероятност се увеличава с възрастта на бременната жена.

На бременните жени се препоръчват иРНК ваксините на Pfizer и Moderna. Ваксините не съдържат съставки, които са вредни за бременните или за развитието на бебето, не водят до усложнения при бременност, нямат негативно отражение върху здравето на бъдещите майки и новородените, категорични са специалистите.

Препоръката на здравното министерство е жените, които планират да заченат и правят инвитро опити, също да се ваксинират срещу COVID-19. Ваксинацията по никакъв начин не повлиява шансовете за забременяване – сега или в бъдеще.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА