Британска Колумбия се очаква да стане първата канадска провинция, която ще декриминализира притежанието на малки количества незаконни наркотици. Наркозависимите, адвокатите и главният медицински специалист на провинцията предупреждават, че прагът от 2,5 грама, определен от федералното правителство, пренебрегва тежките реалности за това как хората купуват и употребяват наркотици в провинцията.
Канадците на 18 и повече години ще могат да притежават до 2,5 грама опиоиди, кокаин, метамфетамин и MDMA в рамките на Британска Колумбия след 31 януари 2023 г.
Провинцията кандидатства за освобождаване по Закона за контролирани наркотици и вещества през ноември 2021 г. с праг от 4,5 грама. Федералното правителство намали прага до 2,5 грама, позовавайки се на обратна връзка от служители на правоприлагащите органи в цялата Британска Колумбия.
Кевин Яке, вицепрезидент на Мрежата на употребяващите наркотици във Ванкувър (VANDU) и употребяващ наркотици от 40 години, каза, че много наркозависими употребяват повече от 2,5 грама на ден и че политиката, макар и важна, " ги настройва за провал."
„При 4,5 грама смятах, че това е ниско. 2,5 грама, мисля, че това е нелепо“, каза той. "Имам нужда от това, за да се събудя сутрин. За хората с по-високи толеранси това изобщо не е от значение", каза Яке.
Той твърди, че много зависими купуват на едро или с партньор, за да спестят пари и да сведат до минимум броя на транзакциите, които ги излагат на риск.
Райън Макнийл, директор на изследванията за намаляване на вредите в Йейлската програма по медицина на зависимостите заяви, че прагът не отчита много от динамиката на употребата на наркотици, специфична за центъра на Ванкувър, Ийстсайд, където силно токсичното лекарство фентанил принуждава хората да използват все по-големи количества.
„Една от динамиките на фентанила е, че той е опиоид с по-кратко действие от хероина, така че с течение на времето виждаме хора, които го използват в по-големи количества, отколкото биха правили преди“, каза той. "В това отношение това наистина е политика, която представлява полумярка."
Планът за декриминализация няма да направи много за спиране на смъртните случаи от токсични наркотици, казва главният медицински специалист Каролин Бенет, федерален министър на психичното здраве и зависимости, каза, че решението на правителството да намали прага за притежание от 4,5 на 2,5 грама се основава на информация от правоприлагащите органи в цялата страна.
Тя каза, че прагът е "отправна точка", която може да се коригира според нуждите. Бенет каза, че данните на правоприлагащите органи разкриват, че 85% от конфискуваните наркотици са за количества, по-малки от два грама, въпреки че не е посочено за коя времева рамка и регион са специфични тези данни.
Асоциацията на шефовете на полицията в Британска Колумбия заяви, че средното количество твърди наркотици, конфискувани в отделите, варира от средно 1,9 грама за полицейските управления на Ванкувър и Абътсфорд, до 1,6 грама за полицейското управление на Виктория и 1,3 грама за Северния окръг RCMP . Някои измервания вземат предвид теглото на опаковката на дрогата, докато други не.
Полицията на Ванкувър заяви в изявление, че подкрепя мерките за намаляване на вредите и чака от провинцията и полицейските служби насоки как служителите ще наложат прага.
Макнийл каза, че е ключово да се знае колко свобода на преценка ще имат правоприлагащите органи и какви инструменти ще използват, за да определят как се прилага прагът.
Яке, който каза, че VANDU ще продължи да се застъпва за по-висок правен праг, каза, че вярва, че федералното правителство е трябвало да се консултира с употребяващите наркотици и здравните работници, а не с правоприлагащите органи от цялата страна.