Около 15 000 души в канадската провинция Британска Колумбия ще бъдат поканени да им бъде направена инжекция с трета доза от ваксина срещу коронавирус. Това са хора, чиято именна система е сметната от лекарите за тежко компрометирана, заяви служителката от здравния департамент на провинцията д-р Бони Хенри.

В резултат на заболяването им, хората, които са некомпрометирани, имат намалена способност да реагират ефективно на която и да било ваксина - каза тя – За тези хора е нужна трета доза, за да им се гарантира такава защита, която останалите получаваме с обикновения график за ваксинация.“

Хората от тази група още през седмицата ще получат покани да се запишат за получаване на третата доза.

Все още тече изследване, което да определи дали други 120 000 души няма да се нуждаят от бустерна доза, каза Хенри. Това са хората, които имат умерени проблеми с имунната система.

Лекарката добави, че още 300 000 души в Британска Колумбия са считани за клинично изключително уязвими от COVID-19.

Хенри коментира, че след като вече в провинцията е въведена ваксинационна карта, ограниченията в проблемния Вътрешен здравен район може да започнат да бъдат премахвани.

Общият брой потвърдени случаи на коронавирусна зараза в Британска Колумбия от началото на пандемията е 173 158, а на активните случаи – 5 850.