Открийте ни и в

Вашите пари

Британски компании експериментират с четиридневна работна седмица

Компаниите, участващи в проекта, са се ангажирали да осигурят на служителите си 100 процента от тяхното заплащане срещу 80 процента изработено време, но срещу 100 процента продуктивност

публикувано

на

Британски компании експериментират с 4-дневна работна седмица

Над 3000 служители на 70 компании във Великобритания се включват от понеделник в рамките на следващите шест месеца в експеримент с четиридневна работна седмица, предаде ДПА. Те ще получават през това време пълните си възнаграждения, а според организаторите това е най-големият подобен пилотен проект в света.

Компаниите, участващи в проекта, са се ангажирали да осигурят на служителите си 100 процента от тяхното заплащане срещу 80 процента изработено време, но срещу 100 процента продуктивност.

Зад проекта стои глобалната инициатива “Четиридневна седмица” в партньорство с мозъчния тръст “Отономи” (Autonomy), британската секция на глобалната инициатива, както и учени от университетите в Кеймбридж, Оксфорд и Бостън.

Компаниите, участващи в проекта, работят в различни сфери от образование до консултантски услуги. Учените ще работят с всяка от тях, за да изследват продуктивността и състоянието на работниците, както и въздействието на експеримента върху околната среда и равенството между половете.

Според главния изпълнителен директор на “Четиридневна седмица” Джо О’Конър “Великобритания е на върха на вълната за налагането на четиридневната работна седмица”. По думите му след пандемията все повече компании осъзнават, че новата битка е за качеството на живота, а по-кратката работна седмица е важен инструмент в тази битка.

Джулиет Шор, професор по социология в Бостън и водещ учен в проекта, казва, че изследователите ще анализират как служителите реагират на допълнителния свободен ден по отношение на стрес, удовлетвореност от работата и живота, здраве, сън, използване на енергия, пътуване и други аспекти на живота.

“Смята се, че четиридневната работна седмица е от полза и за компаниите, и за служителите, и за климата. Нашите усилия ще бъдат съсредоточени да изследваме това в подробности”, казва тя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено