Открийте ни и в

България

Брутният вътрешен продукт на България нараства

През първото тримесечие на 2022 г. спрямо предходното тримесечие БВП по сезонно изгладени данни нараства с 1 процент

публикувано

на

Брутният вътрешен продукт на България бележи ръст
Сн.: БТА

През първото тримесечие на тази година брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 4,5 на сто спрямо съответното тримесечие на предходната година и с 1 на сто спрямо четвъртото тримесечие на 2021 година според сезонно изгладените данни, съобщи Националният статистически институт.

Според експресните оценки на НСИ за първото тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт в номинално изражение достига 30 402,3 млн. лева. Реализираната добавена стойност през първото тримесечие на 2022 г. е 25 856,0 млн. лeвa.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление с 86,5 на сто, което в стойностно изражение възлиза на 26 310,6 млн. лева. През първото тримесечие на 2022 г. бруто капиталообразуването е 4 812,9 млн. лв. и заема 15,9 на сто относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

През първото тримесечие на 2022 г. спрямо предходното тримесечие БВП по сезонно изгладени данни нараства с 1 процент. За същия период брутната добавена стойност нараства с 0,8 на сто.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през първото тримесечие на 2022 г. причина за регистрирания икономически ръст по сезонно изгладени данни спрямо предходното тримесечие е увеличението на крайното потребление с 1,7 на сто.

През първото тримесечие на 2022 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност нараства с 4,5 на сто.

Крайното потребление регистрира ръст от 6,6 на сто, докато бруто образуването на основен капитал намалява с 6,1 на сто през първото тримесечие на 2022 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година по сезонно изгладени данни. Износът на стоки и услуги се увеличава с 11,8 на сто, а вносът на стоки и услуги нараства с 13,6 на сто.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА