Открийте ни и в

СВЯТ

Германия и Франция обмислят да върнат визите за Западните Балкани

Причината е в зачестили случаи на злоупотреби с условията за пребиваване и получаване на убежище

публикувано

на

Германия и Франция повдигат въпроса за връщане на визовия режим за гражданите на страните от Западните Балкани, както и на Украйна, Грузия и Молдова. Причините са зачестили случаи на злоупотреби с условията за пребиваване и получаване на убежище в ЕС. Това разкрива вътрешен документ на Европейския съюз.

Той е публикуван от базираната в Брюксел агенция EU Observer.

Документът се появи ден преди обиколката на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по Западните Балкани.

Въпросът за връщане на визите на Северна Македония е повдигнат само от Белгия, в която през лятото имаше нарастващ брой молби за убежище.

Гражданите на Северна Македония, Черна гора и Сърбия имат право да пътуват до ЕС без виза до 90 дни от декември 2009 г., а гражданите на Албания и Босна и Херцеговина от следващата 2010 година.

Европейската комисия счита безвизовото пътуване за значително постижение в отношенията между ЕС и Западните Балкани съгласно политиката си за Източно партньорство. Но не всички са щастливи. Според вътрешния документ на ЕС Сърбия и Албания са сред 10-те най-проблемни държави по отношение на спазването на безвизовия режим, поради което Германия смята, че Европейската комисия трябва да напомни, че стартирането на механизъм за спиране на безвизовия режим е реалистичен вариант.

Според официални германски данни за нарушения на закона за чужденците през 2020 г. Албания е на второ място, Украйна на пето, Сърбия на седмо, Молдова на девето и Грузия на десето. Повторното въвеждане на визи изисква повече от 50% увеличение на незаконното пребиваване или нисък процент на приемане на молби за убежище.

Холандия е първата и единствена членка на ЕС, която изисква безвизово пътуване.

Искането й беше насочено срещу Албания през 2019 г., но Европейската комисия я отхвърли.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА