Санкциите на ЕС срещу Русия не възпрепятстват доставката на турбини за газопроводи, заяви говорител на ЕС, обвинявайки Москва, че измисля оправдание, за да прекъсне доставките на газ. В сряда руският енергиен гигант "Газпром" заяви, че доставката на турбина, необходима за поддържане на газовия поток към Европа по газопровода "Северен поток 1", е "невъзможна" поради международните санкции.

Ерик Мамер, говорител на Европейската комисия, отхвърли това и обвини Москва, че използва енергийните доставки като лост за изнудване на Европа заради противопоставянето ѝ на инвазията в Украйна, съобщи АФП.

"Няма нищо в санкциите, което да забранява турбината, турбината на Siemens, която в момента е предназначена да отиде в Русия, да отиде там", каза Мамер пред репортери, "Всичко останало, което се казва по въпроса, е чисто и просто погрешно ... и всичко, което руснаците казват по този въпрос, е основно извинение да не предоставят газ на Европейския съюз."

По-рано тази седмица германският канцлер Олаф Шолц обвини Русия, че блокира доставката на ключовата турбина, за да се задушат доставките на газ за Европа. Но "Газпром" заяви, че доставката е невъзможна заради "санкционните режими в Канада, Европейския съюз и Великобритания".

Газпром вече обвини забавеното връщане на турбината от Канада, където агрегатът е бил на сервизно обслужване, за първоначалното намаляване на доставките на газ по газопровода "Северен поток 1" през юни. Сега тя е в Германия, но фирмата все още настоява, че се нуждае от освобождаване от санкции, за да приеме връщането й.

Мамер, позовавайки се на предишни коментари на ръководителя на Европейската комисия Фон дер Лайен, заяви, че "разбира се, че има изнудване от страна на Русия, когато става въпрос за доставка на енергия за Европейския съюз". Европейската икономика, и по-специално германската енергийна и химическа промишленост, е силно зависима от доставките на природен газ от руските находища.

Много други видове руски износ и внос попаднаха под ударите на санкциите на ЕС, откакто Москва започна инвазията си в Украйна през февруари, но Берлин и Брюксел се стремят да запазят потока на руски газ, въпреки че от началото на бойните действия столиците на ЕС харчат стотици милиони евро седмично за руска енергия.

Газпром обаче намали доставките на газ с аргумента, че газопроводът му "Северен поток 1" към Германия не може да работи с пълен капацитет, докато не бъде върната ремонтираната турбина.