В Бургас още няма окончателно решение за създаване на COVID болница. От Областния щаб са изпратили становище до здравното министерство, че в областта няма как да се обособи една болница само за пациенти с COVID-19, която да осигури нужния брой легла. Те обаче предлагат "чисти" от COVID-19 да станат три болници. На този етап се водят преговори с три частни болници.

Говорителят на Областния щаб за борба с COVID-19 доц. д-р Цветан Велинов категорично отхвърли идеята най-голямата многопрофилна болница в Бургаско да бъде превърната в изцяло COVID болница, защото по този начин се поставя на изпитание цялата област при спешна ситуация. По негови думи над 260 пациенти с коронавирус се лекуват в УМБАЛ-Бургас, защото там условията за това са най-добри. Велинов обясни, че при дифузно разпространение е невъзможно да се запази една болница чиста, защото вирусът има дълъг инкубационен период.
"Когато приемем един пациент с основно заболяване, той може да развие COVID-19 на третия ден и болницата вече не чиста, посочи той и допълни, че понеже половината от УМБАЛ-Бургас е заета от болни с коронавирус, идеята е да се отворят чисти болници, които да поемат останалата патология. В случая това са специализираните болници - за кардиологичните и очните заболявания", споделя още той. Припомняме, че през последните няколко дни морският град бе помрачен от новини за починали пациенти. Тази сутрин 75-годишен мъж скочи от прозорец на осмия етаж на COVID отделение в УМБАЛ-Бургас. Той загуби битката за живота си малко след скока. Мъж на 36 години пък не успя да се пребори с двустранната пневмони след дълго обикаляне на близките му за търсене на помощ в болниците. Часове след смъртта му PCR тестът е излязъл положителен. След местене от болница в болница обаче място му намират в Меден рудник. Но предвид напредналото състояние на пневмонията лекарите не са успели да се преборят за живота му.