Открийте ни и в

Интересно

Бутан – малкото кралство на щастието (СНИМКИ)

Бутан е малко кралство в Хималаите със 770 000 поданици и е най-известно с това, че тук щастието е основно право, гарантирано по конституция. Как живеят хората в това кралство на щастието?

публикувано

на

Бутан е малко кралство в Хималаите със 770 000 поданици и е най-известно с това, че тук щастието е основно право, гарантирано по конституция. Как живеят хората в това кралство на щастието, разказва „Дойче веле“.

 В долината на Пунакха

 Зеленият цвят е може би най-характерният за пейзажите в Бутан. Както в долината на Пунакха, където се отглеждат ориз и зеленчуци. Благодарение на отчасти субтропическия климат земеделците прибират реколта до три пъти годишно. Всички те работят предимно за задоволяване на собствените си нужди. Всеки жител на Бутан има право на парче земя, която да обработва.

 Столица без нито един светофар

 Със своите над 100 000 жители столицата Тхимпху е най-големият град в страната. Но тук няма нито един светофар – движението се регулира от полицаи с бели ръкавици.

Освен с липсата на светофари, Бутан може да се запомни и с друго – тук всички ядат зелени люти чушки. Те са една от най-търсените стоки на пазара в столицата Тхимпху. Лютите чушки са на голяма почит в Бутан – консумират се при всяко ядене. Дори най-малките деца са свикнали с тях.

Но истинските традиции са други. Жителите на Бутан обличат народни носии не само по празници. И в свободното си време, например когато се отдават на националния спорт Куру, те с охота носят традиционните бутански одежди.

 Водата като бестселър

 Със своите високи планини, безброй реки и глетчери Бутан е идеалното място за водни електроцентрали. Централата Чукха с нейните 336 мегавата мощност дълго време беше най-голямата в страната. Днес номер едно е централата Тала с 1020 мегавата. Изграждането й е финансирано от Индия, където отива и цялата електроенергия. Една трета от държавните приходи на Бутан са от износа на ток за Индия.

Въпреки безспорната прелест на малкото кралство, в Бутан не искат туристи. Дорджи Драдхул е на практика министър на туризма на Бутан. А това означава, че отговаря за втория по важност източник на приходи. Всяко туристическо пътуване в страната задължително е предварително организирано, като на ден от туристите се изисква такса в размер на 250 долара, която включва нощувка, транспорт и екскурзовод. Така Бутан предотвратява масовия туризъм.

 Леговището на тигъра

 Кулминацията на всяко пътуване до Бутан е посещението на храма Такцанг, разположен на над 3000 метра височина. „Леговището на тигъра“ представлява комплекс от свързани помежду си сгради и е най-известният будистки храм в Бутан.

Позлатената статуя на Буда в бутанската столица Тхимпху е друго място, което привлича новодошлите. Но преди всичко статуята на Буда е място за поклонение на будисти от цял свят. Тя е с височина 50 метра и е издигната по случай 100-годишния юбилей на управляващата династия Вангчук. В постамента на статуята се намира просторна молитвена зала със 100 000 позлатени миниатюрни статуи на Буда.

В Бутан мистиката среща модерността. Децата носят тениски с ликовете на Барби и Батман, възрастните сърфират в интернет, ядат пица и пият произведената в Бутан драконова бира. А на Запад тази многонационална страна, в която се говорят 20 езика, е провъзгласена за кралство на щастието.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА