Открийте ни и в

Вашите пари

Бутон “Отказ”: Как да прекратите бързо договор за услуги в Германия

Новият закон в Германия има за цел да улесни прекратяването на договори онлайн. Всичко ще става само с един бутон

публикувано

на

Бързо прекратяване на договори в Германия Снpixabay.com:

Да прекратите своите договори с мобилният оператор или други доставчици на услуги само с един бутон е мечта за повечето потребители в Германия. Скоро това ще бъде възможно.

Независимо, че дигитализацията и смарт договорите набират сила в Европа от години, потребителите на различни услуги в Германия, например се сблъскват с непреодолими пречки по прекратяване на договорите си с мобилни оператори, онлайн търговци и др.

До сега перкратяването на договори беше обвързано с писмена кореспонденция между двете страни, опити за връщане на клиенти с непопулярни продукти или намаления, които не винаги са желани от клиента.

Facebook премахва достъпа до лични съобщения през мобилния си сайт

Въвежда се бутон „Отказ“

Бутонът “Отказ” става задължителен: какво означава това за потребители на услуги и компании? Нов закон има за цел да улесни прекратяването на договори онлайн. Законът обаче, който има смисъл от гледна точка на защитата на потребителите, има няколко изключения. Въпреки това скоро може да позволи на клиентите да анулират договорите си без предизвестие, ако закона не е приложен правилно.

В бъдеще договорите трябва да могат да се прекратяват чрез бутон на сайта или платформата на компанията – поне когато става дума за договори, които могат да се сключват и онлайн. В интерес на защитата на потребителите договорите трябва да бъдат толкова лесни за прекратяване, колкото и за сключване.

Какво казва немският закон за бутона за отказ?

Законът, който беше приет в края на последния законодателен период от тогавашния министър на правосъдието и защитата на потребителите Кристин Ламбрехт (сега министър на отбраната), постановява, че прекратяването на договори онлайн трябва да бъде толкова лесно, колкото и сключването на тези договори. Това се отнася за договори, сключени на уебсайтове, както и чрез приложения. Раздел 312k от Гражданския кодекс беше преработен за тази цел.

От една страна, вече не трябва да е необходимо да се обаждате на доставчика за анулиране, да му изпращате писма или други формуляри или анулирането да бъде потвърдено по телефона. Всичко това бяха популярни начини и средства в миналото, свързани с много стрес –  телефонни доставчици, стрийминг услуги, интернет доставчици и други компании, работещи на базата на абонамент, са преговаряли умело с клиентите, винаги с цел искането за анулиране да бъде забравено.

Данъчна реформа в Германия: Нови налози за българите в страната

До сега клиентите се отчайваха от дългото време на чакане на горещата телефонна линия за анулиране, безкрайната кореспонденция и дори съдебни процеси, свързани с не малко разходи.

Как точно да бъде внедрен бутонът за отказ?

По-конкретно, бутонът трябва да бъде лесен за намиране, свързан с разбираем текст, като например „Отказ от договор тук“. Вероятно обаче през следващите месеци ще има много спорове за това колко лесно може да бъде намерен, дали бутонът трябва да бъде достъпен през началната страница и на колко видно място.

Необходими са в най-добрия случай две стъпки и да се дефинират елементи като „момент на прекратяване“ или точен договор. След това се извършва действителното прекратяване с текст като „Най-накрая прекратете“. Накрая клиента трябва да получи потвърждение по имейл през следващите няколко дни.

Договори сключени в миналото

Бутонът за отказ важи и за договори, които са сключени в миналото, т.е. преди влизането в сила на този закон. Трябва да се предлага и за договори, които не сте сключили онлайн, но да може да ги прекратите и по този начин. Между другото, всичко това не ограничава старите права – все още да можете да прекратявате по имейл, телефон или по друг начин.

Какво се случва с доставчиците, ако бутонът липсва?

Някои търговци и доставчици на услуги, например всички мобилни и интернет доставчици, но също и Amazon по отношение на членството в Prime, въведоха съответния бутон през последните няколко дни или дори го обявиха официално. В повечето случаи, разбира се, той не е толкова изпъкнал и ясно видим на страницата, колкото законодателят предполагаемо си е представял или се е надявал. В бъдеще ще трябва също да се изясни дали бутонът трябва да е истински забележим бутон или е достатъчна връзка с подходящ текст.

,,Амазон” реши да не приема биткойни

Операторите на уебсайтове, които предлагат услуги в Германия, за които новият бутон е задължителен, трябва да вземат мерки най-късно сега, за да предотвратят предупреждения и глоби. Има голям брой бели книги с техническа или правна основа по темата, например от Еко асоциацията на интернет индустрията и асоциацията на ИТ индустрията Bitkom. Но цялата работа отива много по-далеч: ако компанията не предлага такъв бутон „отказ сега“, това може да доведе до възможност клиентите да прекратят съществуващ договор без предизвестие.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА