Открийте ни и в

Новини

Буяр Османи от Скопие: Настояваме България да спазва чл. 2 от Договора

В интерес и на Република България е целият регион да се интегрира в Европейския съюз, смята той

публикувано

на

Външният министър на Северна Македония Османи се изказа за отношенията с България Сн.: БГНЕС

Няма да използвам негативен речник и червени линии по отношение на България, заяви днес външният министър на РС Македония Буяр Османи. Предизвикателствата и възможностите от предстоящата среща на върха в София в рамките на съвместното председателство на Северна Македония и България с Берлинския процес бяха най-важните теми, обсъдени на днешната работна среща между Османи и генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС) Майлинда Брегу.

На съвместна пресконференция в Министерството на външните работи министърът на външните работи на Северна Македония заяви, че договорът с България определя рамката и инструментите за сътрудничество и преодоляване на различията и че най-добрият начин за решаване на проблемите е комуникацията.

„Не трябва да унищожаваме комуникацията. В интерес и на Република България е целият регион да се интегрира в Европейския съюз“, подчерта външният министър. Османи заяви още днес, че е оптимист, че съвместната македонско-българска комисия по исторически и образователни въпроси ще намери решение на въпроса с Гоце Делчев.

„Вярвам в професионалния и научния капацитет на нашите историци да намерят общ текст в тази част“, каза той.

На въпрос ако Комисията не стигне до решение на въпроса с Делчев, как политиката ще се справи с искането на България, чието условие е въпросите да бъдат затворени до началото на преговорите, Османи отговори:

„Не бих говорил предварително, бих оставил възможността на комисиите да се срещат и да се опитат да намерят общ език, т.е. да съгласуват тези различия в тълкуването. Нито пък искам да бъда песимист, че няма да успеят. Както успяха да намерят общ текст, който е приемлив и за двете страни за много важни исторически фигури, мисля, че ще намерят и общ текст, който да интерпретира тези различия и за другите исторически фигури в този списък“, каза Османи.

Той повтори, че цялата комуникация по въпросите с България ще се осъществи съгласно плана в Договора за добросъседство, като подчерта, че комуникацията между двете страни е най-добрият начин за преодоляване на различията.

„В този план в член 2 е записано, че Република България ще подкрепи евроатлантическата интеграция на Северна Македония и ние ще настояваме да се спазва този план и това споразумение. Затова настояваме цялата комуникация да се осъществява в рамките, предвидени в споразумението, тъй като е от общ интерес за двете страни“, каза Османи.

Той подчерта, че докато двете траектории се сблъскват, няма да има резултати относно преодоляване на различията в интерпретацията на историческите фигури, нито напредък в политическата и икономическата комуникация между двете страни.

Външният министър каза, че вече има съгласуван текст за няколко исторически фигури, за няколко исторически периода, които вече са предложени като текст на двете правителства, за да може да се хармонизират текстовете на учебниците.

„От нас зависи да създадем предпоставки въз основа на Договора комисиите да работят безпроблемно, да достигнат до добра воля на паритетна основа, да измислим решения за намиране на точки на свързване и точки на общо отбелязване, защото бъдещето е в съвместното сътрудничество между държавите от региона“, каза Османи.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Новини

Алибегов: Ние предложихме намалено работно време на заведенията

„Няма бизнес, който да издържи 6 месеца без да работи“, категоричен е Ричард Алибегов

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: nova.bg

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов твърдо заяви, че няма бизнес в България и изобщо в Европа, който може да издържи шест месеца без работа. Алибегов сподели още пред Нова телевизия, че предложението за намалено работно време на заведенията у нас е дошло от браншовите организации.

„Сега разбрахме защо има ограничения в чужбина. Вирусът “не излиза” след 23.00 ч. Не сме много наясно, защо първо затварят нас, при условие, че имаше доклад на РЗИ, че заведенията са на 10-о място по възможност за заразяване. Преди това има много други места– като офиси, фабрики и училища“, каза още собственикът на верига заведения у нас.

Близо 2,900 с коронавирус в петък в България

През първия уикенд, в който нощните барове и дискотеки останаха затворени, хората пак намериха начин да се забавляват, въпреки ограниченията.

От утре влиза в сила новото работно време на заведенията за хранене. То ще бъде до 23:30ч. за срока на действие на заповедта на министъра на здравеопазването (12 ноември). Това обсъди и реши Софийският оперативен щаб за борба с разпространението на COVID-19.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Коледният базар в София ще бъде на площад Славейков

На базара ще се спазват строго всички мерки срещу разпространение на COVID-19, обещават от Общината

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: БТА

Тазгодишният коледен базар на София ще бъде на оживения площад „Славейков“. Всички публични пространства в града ще бъдат използвани за тематични събития, съобщиха от НАГ в социалните мрежи.

Идеята на общината е публичните пространства да бъдат припознати като център за социален и културен живот, както и за забавления. Разбира се от „Архитектура и градоустройство“ напомнят, че всички събития ще се проведат при строго спазване на всички мерки срещу разпространението на COVID-19.

Първи коледни тържества в българските училища в Америка

Базарът е под егидата на кмета на града Йорданка Фандъкова, като традиционно такива има и в другите европейски столици. На ремонтирания площад ще бъдат разположени дървени къщички с богата украса придружена със зона за забавление, кът за Дядо Коледа и разбира се – голяма коледна елха.

Гражданите ще могат да се насладят на вкусни храни и напитки, както и коледни сувенири. За празничното насторение на посетителите от местното управление са планирали културна програма за малки и големи. Фермерски пазар пък ще има в пешеходната зона пред Съдебната палата, който ще бъде седмичен.
Знаете всичко за Коледа... Дали? BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Продължете по-нататък

Новини

Инкубационният период на вируса на COVID-19 може да продължи и над месец

Инкубационният период на COVID-19 може да се окаже много по-дълъг отколкото се смяташе

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Изследователи от Trinity College Dublin предоставиха актуализирана оценка на инкубационния период на вируса SARS-CoV-2, агентът причиняващ COVID-19.

Първоначалните оценки, направени през ранните етапи на пандемията, варират от около 4 до 7 дни. Оттогава обаче се появяват множество доклади, в които се изчислява инкубационен период до цели 34 дни.

В момента правителствата планират своите стратегии за смекчаване на последиците въз основа на максимален инкубационен период от 14 дни.

Пракашини Банка и Катрин Комиски обаче проведоха проучване за моделиране, подчертавайки променливостта през този период, включително потенциала за инкубация, който надхвърля 14 дни.

Точната оценка на разпределението на инкубационния период за SARS-CoV-2 е от съществено значение за моделиране на разпространението на вируса и ефективността на контролните мерки.

Банка и Комиски предупреждават, че тъй като инкубационният период може да е по-дълъг от първоначално изчисления, сега е необходимо подробно наблюдение на периодите на самоизолация и други защитни мерки.

Когато епидемията доведе както до симптоматични, така и до асимптоматични заразени, става трудно да се установи разпространението и предаването на болестта.

„Математическото моделиране на ефективното репродуктивно число R на епидемията, разпространението на инфекцията и последващите решения за планиране и смекчаване е напълно зависимо от точните и актуални оценки на ключовите параметри за моделиране“, казват изследователите.

На база подобренията в наблюдението, откакто са идентифицирани първите случаи, учените сега са извършили общ преглед и мета-анализ на параметрите на глобалния инкубационен период на COVID-19. Целта беше да се предостави актуализирана оценка на разпределението на инкубационния период, която ще спомогне за подобряване на моделиращите оценки на ефективното репродуктивно число R и от своя страна, оценки на разпространението на асимптоматичните случаи.

Екипът анализира пет бази данни, включително CINAHL, MEDLINE, PUBMED, EMBASE, ASSIA и Global Index Medicus за проучвания, публикувани между 1 януари 2020 г. и 27 юли 2020 г.

След скрининг на статиите бяха включени 64, обхващащи общо 45 155 души на възраст от 0 до 90 години, със средна възраст от 43 години.

Минималният инкубационен период варира от 1 до 9 дни, а максималният инкубационен период варира от 4 до 34 дни. Средният инкубационен период (въз основа на 30 проучвания) е 6,71, вариращи от 1 до 12,4 дни.

Банка и Комиски казват, че това проучване е установило, че средният инкубационен период може да бъде значително по-дълъг, отколкото е било изчислено по-рано.

„Констатациите подчертават променливостта в средния период и възможността за по-нататъшна инкубация след 14 дни“, пишат те.

Изследователите казват, че е от съществено значение е да се поддържа точна и актуална оценка на инкубационния период на SARS-CoV-2, тъй като вирусът продължава да се разпространява, така че мерките за смекчаване и съветите за широката общественост могат да бъдат правилно планирани.

„Също толкова важно е стратегиите за смекчаване на последиците от засегнатите общности и изискванията за планиране на болници, които се определят от сценариите за моделиране, да се основават на надеждни и точни глобални оценки на инкубационния период“, добавят те. „Налице е постоянна необходимост от подробно наблюдение на сроковете на периодите на самоизолация и свързаните с тях мерки за защита на общностите, тъй като инкубационните периоди може да са по-дълги“, заключава екипът.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в България, ЕС
Сакскобургготски: Управляващите да не заблуждават Европа за ставащото у нас

Бившият премиер обаче призова управляващите да се вслушат в исканията на протестиращите

Затвори