Открийте ни и в

Твоят глас 2022

Българинът гласувал над 10 000 минути за 10 г. В неделя пак избори

По нови правила ще гласуват на 2 октомври карантинираните с COVID-19

публикувано

на

Българинът гласувал над 10 000 минути за 10 г. В неделя пак избори

Поредният вот чука на вратата. В неделя ще има избори. Българинът ще застане отново пред урната, за да определи народните представители за 48-то Народно събрание. Любопитна справка показа, че за последните 10 години сме прекарали цели 10 140 минути в гласуване. Човек би си казал – Време на вятъра. Но е важно да се гласува и всеки трява да упражни това свое право.

Според изборното законодателство

изборният ден започва в 7 сутринта и приключва обикновено в 20 часа.

Има възможност за удължаване с 60 минути по решение на Секционната избирателна комисия.

За десетилетието след 2012 година са се провели 11 гласувания – за народни представители, кметове и общински съветници, представители в Европейския парламент и президент и вицепрезидент.

ДАНС: Българи служат на Русия, донасят за армията ни. Техни бойци минават през страната

Някои от проведените избори са „2 в 1“ –

през 2013, 2015 и 2016 година успоредно с избори за президент и местна власт се провеждат и референдуми. През ноември 2022 година се проведоха успоредно избори за народни представители и президент. Важно е да се отбележи, че изборите за президент през 2016 и 2022 са провеждани в два тура – гласуването е два дни. Тук не се включват частичните местни избори.

Внучката на Сталин - татуирана пънкарка от САЩ, която мрази Русия

На изборите на 2 октомври ще гласуваме в 11 845 секции в цялата страна. 48 часа преди вота ще бъдат разкрити още секции и в социални заведения и места за задържане.

„6 милиона и 600 хиляди са всички български граждани, които имат избирателни права, във всички части на света.

Ако сравняваме с преброяването – в  него участват всички граждани на територията на България“. Това заяви Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК.

Номерът на украинката: Как Ирина отмъкна $250 000 на Джеймс

„Не можем да съпоставяме преброените с регистрираните в избирателните списъци“, добави тя.

„За да се успокои обществото ще се броят контролните разписки от машините. Резултатът от изборите е това, което е записано в машините. ЦИК реши, че е добре да се направи 100% преброяване, за да няма поводи да се говори срещу изборния процес. Един от ефектите на машинното гласуване е бързата обработка на резултатите“, уточни говорителят на ЦИК.

Вече се извършва инсталацията на софтуера на машините,

които ще бъдат използвани в изборния ден а 2 октомври.

Новата мутация на Омикрон вече в България. Разпространява се адски бързо

„От всичко, което чуваме, не се очаква висока избирателна активност. В последната седмица на предизборната кампания очаквам избирателите да преценят, че това е техен дълг, а начинът, по който се управлява държавата, зависи от нас“, подчерта Матева.

Съвети за гласуването

„След гласуването хората бързат да издърпат картата или разписката от машината. Картата и разписката се изваждат след звуков сигнал от устройството. Пред изборните помещения има плакати с информация как се използват машините“, посочи Матева.

Бюлетината е на две страници. Хубаво е преди да влезе в изборното помещение да провери името на кандидата, който иска да подкрепи с преференция, допълни тя.

По нови правила ще гласуват на 2 октомври карантинираните с COVID-19. За целта пак ще има подвижни секции, но – при нужда гласуването ще започва по-рано, в 5 сутринта.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено