Открийте ни и в

България

Българинът и болничните. Джипито ще дава само до 7 дни. Мамим ли – глоба

публикувано

на

Снимка: БГНЕС

Засилване на контрола върху издаването на болнични, намаляване на дните, които общопрактикуващите лекари могат да изпишат накуп и глоба, ако не спазваме предписания режим на лечение. Това са част от мерките срещу ръста на болничните, залегнали в окончателния доклад на комисия към Тристранния съвет, с който bTV разполага.

В 5 заседания комисията обсъди одобрените преди месец от Министерския съвет мерки.

Част от тях отпаднаха, други бяха редактирани, появиха се и нови. Не по всички обаче е постигнат пълен консенсус.

На борба с болничния на българина: Намаляват дните, в които да си с хрема

Разширява се контролът на регионалните съвети към РЗИ-тата. Ще има електронна система за контрол и наблюдение на болничните. Най-много 7, а не 14 дни накуп ще може да дава джипито. Освен това работодателят ще може да иска “второ мнение” от т.нар. “доверен лекар”.

Работодателите ще имат достъп до електронния регистър на болничните. Ще съдействат на контролните органи с допълнителна информация, ако техни подчинени попаднат в извадка за текущ контрол.

Освен това ще имат право да поискат “доверен лекар”, службата по трудова медицина  или лечебно заведение, да участват в установяване на истинността на болничния.

Синдикатите вече обявиха, че не подкрепят идеята за “второ мнение” от друг лекар. Здравето на работника можело да се промени, докато го прегледат пак, а и било съмнително дали “вторият лекар” ще е безпристрастен след като ще има договор с шефа. Против са също да има глоба за неспазване на режима на лечение.

“В крайна сметка е достатъчно този човек да бъде лишен от обезщетението за временна нетрудоспособност – налагането и на административно наказание би било допълнително наказание за една и съща грешка”, каза Ваня Григорова от КТ “Подкрепа”.

При поискване НОИ ще получава информация от граничните служби дали сме напускали страната по време на болничен. Ще бъде разширен и контролът на регионалните съвети към РЗИ.

“Едва ли в РЗИ ще има достатъчно компетентни хора, които да осъществяват тази дейност, даже мисля, че ще навреди на нормалния процес на лечение”, коментира д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар.

Личните лекари искат по-голяма ангажираност от службите по трудова медицина, а те пък обясняват, че нямат капацитета и законовото основание да контролират болничните.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА