Открийте ни и в

Български истории

Българинът, който се готви да прави марсоходи и да стъпи на Марс (СНИМКИ)

Тихомир Димитров се е обучавал в НАСА и се е срещал с най-известните астронавти на САЩ.

публикувано

на

БОРЯНА АНТИМОВА

„С нетърпение дочаках края на този месец“, казва Тихомир. От 30 юли е отворен прозорец до 15 август и в този отрязък от време към Марс ще полети поредният марсоход „Рerseverance“ („Постоянство“), наричан досега Mars 2020. Тихомир следи с интерес подготовката. Обяснява, че следващият покорител на Марс е създаден в JPL (Jet Propulsion Laboratory – „Лаборатория за реактивно задвижване“) в базата на НАСА в Калифорния. „Рerseverance“ е наследник на „Curiosity“ („Любопитко“), изстрелян на 5 август 2012 г. Полет, който променя изцяло живота на Тихомир.

Максимата „Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му“ пасва перфектно на Тихомир Димитров. Астрономът и специалист по аерокосмическо инженерство не се определя като успял човек. Казва, че още не е стигнал до нивото

да участва в създаването на марсоходи

а защо не – и сам да полети като експерт по аерокосмическо инженерство към Червената планета. Но преследва голямата си мечта с дързост, постоянство и непрекъснато усъвършенстване.

„Марс е планета, на която преди 3 милиарда години с голяма вероятност е имало условия за поддържане на живот. Това беше целта на изследванията на „Curiosity“. След като той откри, че има такива условия, сега целта на „Рerseverance“ е да опита да открие този живот. Представяш ли си, че след февруари другата година, когато той ще кацне, в новините се появи заглавие: „Откриха останки от извънземен живот на Марс“, въодушевява се Тишо.

Преди 8 години и през ум не му минава, че ще го погълне страстта по Космоса. Като тийнейджър е запален по компютърните игри и мечтае да ги разработва. Завършва информатика в „един много як“ университет – този в Индианаполис в Щатите. Бъдещето като програмист обаче не го въодушевява, увлича се от графичния дизайн. В България работи като дизайнер на 3D компютърни герои в компания за компютърни игри. И така до 2012-та, когато в един летен ден вижда новината за „Curiosity“, който е кацнал на Марс. Започва да се рови в интернет и да търси всичко за марсохода и Марс.

Буквално за 2-3 месеца на адрес www.humansinspace.org той създава космическия сайт „The Human Adventures in Space; Exploration“ („Приключенията на човека в изследването на Космоса“). Разбира, че в България има сериозна програма – „Космически предизвикателства“ на Райчо Райчев – и се записва като кадет в нея. Тогава вижда на живо и първия астронавт – Паоло Несполи – и научава интересни неща за Космоса, които го надъхват още повече.

През 2015 г. Тихомир е приет с почти пълна стипендия в програмата Space Studies („Космически науки“) на

Международния космически университет и НАСА

Лятото той си взема 3 месеца неплатен отпуск и заминава за Охайо, САЩ, за едно истинско космическо приключение. „Все едно попаднах в една паралелна вселена“, споделя Тишо. Той обикаля всичките центрове на НАСА, запознава се с Чарлз Болдън, астронавт и тогавашен шеф на НАСА, с Бъз Олдрин – втория човек, стъпвал на Луната, с Рик Армстронг, син на Нийл Армстронг, първият астронавт, стъпил на Луната. Курсистите посещават и космическия център във Вашингтон, пътуват до Хюстън, Кливланд и Калифорния. „Когато шефът на „Космически науки“ Джон Конъли ни каза при посрещането, че тази програма ще промени живота ни, не го взех насериозно, но се случи точно така“, споделя Тишо.

Един месец слушат лекции в Охайо на хора от НАСА. Цялата наука за Космоса е представена в 60 лекции. Във втората част всеки от курсистите избира в коя от общо 7 области да съсредоточи усилията си. Тихомир избира Space suit design and functionality („Разработка на космически костюми“). В третата част Тишо е в група, където научава как се защитава земята от астероиди.

Едно от най-вълнуващите неща е било скачането с парашути, пилотирането на малки самолети, при което е държал волана заедно с квалифициран пилот. В космическия център „Джонсън“ в Хюстън, Тексас, пък има огромен басейн с олимпийски размери, но дълбок 12 м, и умален макет на Международната космическа станция. Там астронавтите тренират за космически мисии. Когато човек е във водата, това е най-близкото състояние до безтегловността като симулация, затова тренират в дълбокия басейн, обяснява Тишо.

В Щатите става реалност и една от най-големите му мечти –

да посети SpaceX

космическата империя на Илън Мъск. „Два пъти ме развежда из фабриката главният инженер, който рапортуваше директно на Илън Мъск“, спомня си Тишо. Едни от най-вълнуващите му срещи са в стола на НАСА в Охайо. Там се чуди до кого да седне на една маса – до Чарлз Болдън, до шефа на Planetary Exploration, или пък до някой от водещите инженери. Няма да забрави разговора си с Чарлз Болдън, който му говори как България може да стане космическа държава. Шефът на Европейската космическа агенция пък го надъхва да преследва мечтите си.

„В Тексас влязох в залата, откъдето са контролирали мисиите „Аполо“ до Луната. На горния етаж е залата, откъдето контролират Международната космическа станция. Това бяха все събития, които ми промениха живота, както беше предрекъл Джон Конъли“, споделя Тишо.

Когато се връща от Щатите в края на лятото на 2015-а, напуска работата си като графичен дизайнер и се отдава изцяло на Космоса. По покана на д-р Владимир Божилов, главен асистент в Катедрата по астрономия в Софийския университет, работи няколко месеца в Планетариума на детския научен център „Музейко“.

Надъхан от контактите с астронавти в САЩ, Тихомир Димитров решава да предаде страстта към Космоса на българчетата. За работата с деца го вдъхновява едно 13-годишно момиче – Алиса Карсън, с която се запознава в Щатите. Тя е била на 3 годинки, когато е решила, че ще бъде първият човек, стъпил на Марс. А на 13 години вече изнася презентации за Космоса пред аудитория от 200 души. Тихомир си казва, защо и в България да не се случва това с децата, които мечтаят за Космоса, и го прави.

През 2017 г.

създава програмата „Space Academy

(„Космическа академия“), в която участват деца от 6 до 12 години. Първоначално му предоставят една от залите на „Музейко“. До него вече трета година е неговата партньорка в живота и в работата Диана Иванова. С нея заедно разработват уроците за малките, а Диана му помага занятията да стават по-забавни за децата.

Малките кадети в деня на завършването на „Космическа академия“.

Днес „Космическа академия“ се провежда в един детски учебен център на улица „Сан Стефано“. Мечтата на Тихомир е да имат отделна зала, която да е и като космически музей, и клонове на академията и в други градове, откъдето също са проявили интерес към програмата. Покрай карантината са минали изцяло на видеоуроци онлайн, а Тихомир постепенно е открил предимствата на този вид обучение. Програмата е разделена на 2 части. По „Астрономия и астрофизика“ децата научават всичко най-важно за Космоса. По „Астронавтика и космическо инженерство“ се запознават с това какво правят хората, за да отидат в Космоса – как се става астронавт, как тренират астронавтите, какви качества трябва да притежават, какъв е животът в Космоса, какво е устройството на Международната космическа станция, как летят ракетите, как се прави база на Марс, какво представлява Марс.

„Преди карантината им давахме задачи да правят проекти вкъщи, да построят заедно с родителите си луноход и ракета. После ги изстрелвахме на поляна край София. Представи си какво е на 10 години да изстрелваш ракета, сглобена от теб“, казва Тишо. Дори обличат децата в астронавтски костюми, за да се потопят изцяло в магията. Това лято за пръв път след началото на пандемията се събират за занятия на живо на едноседмичен летен лагер в Трявна.

Тишо е

чувал намеци, че е луд

 и въпроси защо, вместо да наблегне на личната си кариера, се разправя с дечурлига. Казва, че паралелно движи и личното си развитие. За 3 години е завършил 2 магистратури в СУ – по астрономия и по аерокосмическо инженерство. Но това не му е достатъчно. Затова записва трета магистратура, също по аерокосмическо инженерство, в университета в Делфт, Холандия, който е в топ 5 на най-добрите висши училища в света по тази специалност. Дипломата ще му е необходима, за да получи международно признание за експертизата си като аерокосмически инженер, която вече е придобил с двете си магистратури в СУ.

„Моята следваща цел – Марс? Да, така е. Мога да кажа за какво си мечтая и какво може да стане реалност – споделя Тихомир. – Мечтата ми е да участвам в конструирането на марсоходи. Някой ден и аз мога да пътувам до Марс, защо не, още съм на 39 години. На Марс ще им трябват добре подготвени инженери. Преди 5 години астронавтите, с които се срещах, ми казваха: „Живей живот, изпълнен със смисъл и устремен към постигане на целите ти, пък току-виж един ден ти се случило и да полетиш в Космоса. Но не подчинявай живота си само на тази цел“. И аз това го повтарям на децата: „Мечтайте, работете за мечтите си и един ден може и да се случат. Но дори и да се случи нещо друго, може да вперите поглед в звездите, за да стигнете до Луната“.

Тихомир има и съвсем реални очаквания. По време на двете години магистратура в Холандия му предстои 6-месечен стаж. Желанието му, естествено, е той да бъде в „Лабораторията за реактивно задвижване“ в Калифорния, при хората, които реално пращат марсоходи към Марс. Или да поработи в Европейската космическа агенция като аерокосмически инженер. А от там до следващата му цел – Марс, има една малка крачка.

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Български истории

BG топ футболистка в САЩ каза „да“ на US бизнесмен

Евдокия Попадинова се сгоди и сподели щастието си в Instagram

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Instagram и архив

Тя е най-известната футболистка в България и от години бележи гол след гол по терените на Америка. Евдокия Попадинова печели през последните четири години приза за най-добра българска футболистка. Тези дни обаче тя е далеч от емоциите на игрището и футбола, защото е в плен на други емоции – тези на любовта. Евдокия е на върха на щастието, дошло с предложението за брак от страна на любимия й, поискал ръката на брюнетката преди няколко дни.

Американският бизнесмен Кайл Бари, с когото Евдокия има връзка от близо 2 г., зададе големия въпрос в стила на влюбените мъже в холивудските продукции.

Той падна на едно коляно

върху финия бял пясък на плаж в щата Флорида, държейки пръстен, а романтичният му жест бе съпроводен от звука на разбиващите се в лазурния бряг вълни на Атлантическия океан.

Специалният миг, случил се след дипломирането на Попадинова в университета в град Лима, е запечатан в поредица от снимки, които тя сподели със своите почитатели в личния си Инстаграм акаунт. На тях ясно личи огромното вълнение, обзело и двамата, както и силната любов, която изпитват един към друг.

„Казах „Да“, гласи публикацията на нападателката, обявявайки годежа си в социалната мрежа.

Кайл, който е роден в Ню Йорк, но предпочита спокойствието, царящо във Форт Майърс, далеч от космополитния град, също сподели изображенията, само че в своя Фейсбук профил.

„Моето винаги и завинаги! С нетърпение очаквам пътешествията ни по целия свят, множеството предстоящи ни приключения и целия ни съвместен живот“, написа той.

И сякаш с цел да сбъднат думите му, двамата веднага стегнаха багажа си и се отправиха към Европа, където се местят за постоянно. Това стана ясно от пост на Евдокия, придружен с кадри от летището.

„Време е да отворя

нова глава в историята си

Годеж, професионален договор и живот в Дания“, пише тя.

Бъдещите младоженци се запознават, докато Еви е студентка във висшето учебно заведение. В края на миналата година двамата посетиха България, където прекараха коледно-новогодишните празници, пише dir.bg. Освен в родното селище на футболистката – Хаджидимово, те отскочиха и до столицата.

Въпреки безкрайните ангажименти покрай работата си, Кайл винаги намира време да присъства на мачовете на своята половинка, за да я окуражава с присъствието си в трибуната. Попадинова признава, че откакто са заедно, не е имало спортна среща, която той да е пропуснал, независимо от натоварения му график.

Макар и да се мести в Дания, преди време Еви призна, че обича много Америка и футболът много й е помогнал за това. Евдокия коментира пренебрежителното отношение към женския футбол в Родината и обясни, че не я е яд за това, защото то е проблем на тези, които не са информирани за този спорт.

„Надявам се хората да не ми се обидят, но

затова обичам толкова Америка

Там съм чужденка, приемат ме с отворени обятия и се радват на успехите ми. Американците имат най-добрите атлети в почти всеки един спорт. Не разбирам защо в България на женския футбол трябва да се гледа с насмешка. По-скоро трябва да се чудим как да го популяризираме, за да се запалят повече момичета, които един ден могат да прославят нашата страна“, каза тогава Евдокия.

Големите успехи на българката в Америка се изразяват в 14 гола в 19 мача. И 7 асистенции.

„Това е доста трудно, имайки предвид, че повечето мачове побеждавахме с по 1-2 вкарани гола. Който си мисли, че е лесно да се вкарва всеки мач, много се е объркал. Постоянството изисква усилена работа. Силното ми оръжие като цяло е моята бързина. Почти никога

не се задоволявам с направеното

Напротив, старая се да постигам все повече и повече“, сподели преди време българката.

Тя разказва, че след първите й 5 мача всички останали отбори я познавали вече доста добре. „Слагаха повече защитнички около мен. Съперничките ме ритаха и бутаха с цел да ме ядосат и да ми изкарат картон, надявайки се това да ми повлияе и да не отбележа гол. За мое щастие все пак продължих да вкарвам почти във всеки мач“, разказа Евдокия тогава.

Сега предстои да разберем какви ще са поредните й успехи, окрилена и от личното си щастие.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Българин с номинация за най-обичан лекар в Австрия

Д-р Тодор Тошков е родом от Пловдив. Завършил е медицина във Виена. Специализирал е очни болести в Англия и Германия

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: bgmedia.at

За пореден път нашият сънародник д-р Тодор Тошков е сред номинираните в класация, която отличава най-добрите лекари в Австрия, пише bgmedia.at. В класацията “Österreichs beliebteste Ärzte ” на популярния ежедневник в. Куриер участват 1915 лекари.

Д-р Тодор Тошков е родом от Пловдив. Завършил е медицина във Виена. Специализирал е очни болести в Англия и Германия. Работи над 20 години в Австрия и има частен кабинет във Виена. В него той преглежда пациенти с осигуровки във всички здравни каси.

„Най-обичаните лекари” на Австрия за 2020 година е третата класация, в която нашият сънародник е номиниран. Две години поред българският офталмолог е в ТОП5 на очните лекари във Виена на най-голямата австрийска платформа за лекари  DocFinder.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Българин се пребори за титлата „Най-силен мъж в Чикаго“

Николай Митов победи в състезание за издръжливост и здраво тяло

публикувано

на

Виж цялата статия

Макар пандемията в Чикаго да е обхванала града и той да е замрял, група мъже и жени се събраха на открито за ежегодното състезание по калистеникс, в което да покажат красиви и здрави тела, както и издръжливост. В него българинът Николай Митов участва повече от успешно и заслужи титлата „Най-силен мъж“ в Чикаго.

Думата калистеникс идва от гръцкото kallos, която означава

перфектно тяло и физическа сила

Състезанието в Чикаго се казва CHICAGO PULL UP PARK JAM. В Америка надпреварата се нарежда на второ място след тази в Ню Йорк. В Ню Йорк състезанието PULL UP PARK JAM съществува от 1998 г. Пренася се в Чикаго през 2015 г. С тази си история състезанието става най-старото и най-мащабното в света. В Чикаго състезанието и тази година се организира от Омари Джинаки, който беше много впечатлен от българина. И има защо. Денят му рано преди състезанието започва със спукана гума, той пристига буквално в последната минута, състезава се първо в състезание, което предшества основната част от спортната битка, после участва и в главното състезание и грабва титлата за най-силния мъж в Чикаго.

„От много време следя състезанието и прогреса на участниците“, казва Ники. „Тази година реших да се включа, за да сверя часовника си, и изобщо не очаквах да постигна такива резултати, защото

участвах за първи път

добавя той.

Инфарктният момент със спуканата гума изобщо не го изважда от равновесие. Ники бил в Уисконсин, доста далеч от състезанието, и сутринта, докато пътува към Чикаго, пука гума. Да я смени не е проблем, но му трябва ключ, който липсвал в колата. Първо спира една кола, но шофьорът в нея нямал нужния инструмент. Малко след това на помощ се притичва друг шофьор и Ники успява да смени гумата. Пристига за калистеникс упражненията и веднага трябва да започне да се състезава в дисциплината силови набирания с изтласкване до кръста. „Бях много притеснен, че силите няма да ми стигнат за първата дисциплина, след това с нормалните набирания, защото се използват същите мускули, но се справих“, обяснява той.

След като минава силовите набирания и побеждава, Ники трябвало да се състезава на набирания, клекове, коремни преси, „кофички“ и лицеви опори. А самите силови набирания завършва в два рунда, защото първо се класира наравно с друг състезател. „Той беше със счупен крак, но беше много силен конкурент“, обяснява нашенецът. „Първо направихме по 15 силови и трябваше да повторим. Той направи пак 15, аз успях да направя 16“, прибавя той.

След силовите набирания Ники започва с нормалните набирания и завършва наравно с организатора Омари Джинаки.

Финалната битка

между двамата е оставена за накрая. „На дисциплината клякания за съжаление се обади стара травма и не можах да се представя толкова добре“, разказва българинът. Но успява да събере сили за финала при набиранията и завършва на първо място. Ники си спомня, че си е мислил за България, за семейството си, за окуражителните думи, които е чул по-рано от жената, с която се среща, и смята, че това му е помогнало за победата.

Ники се занимава с калистеникс от година и половина. Харесва този спорт, защото при него човек учи тялото си да работи като едно цяло. Чрез калистеникс хората стават здрави, хранят се и живеят здравословно, упражняват се на открито. По принцип Ники работи като механик на камиони. За CHICAGO PULL UP PARK JAM тренирал по два пъти на ден – сутрин преди работа или в обедната си почивка и след работа.

„Няма значение дали буташ или дърпаш, в зависимост от упражнението, което правиш, целта е да отидеш нагоре“, казва за калистеникс Ники. „Най-много ме боли да гледам подрастващото поколение с таблети и телефони в ръце. Всички деца са със забучени надолу към екрана глави. Самата им стойка е подгърбена. Много от тях посягат към наркотиците. Бих искам да им кажа, че по-хубаво е да спортуват. Могат да опитат и с калистеникс. Който се интересува от този спорт, аз съм насреща. Чувството от победата в спорта не може да се сравни с победата от електронната игра или с наркотиците“, казва Ники.

„Винаги когато хвана лоста, гледам към небето, към новите хоризонти, но дори и това не трябва да е граница за мен и за хората. Трябва

да се стремим да надмогнем себе си

и да бъдем по-добри, да вървим напред и нагоре“, констатира Ники.

Ники, който е родом от град Кочериново, недалеч от Благоевград, впечатли организаторите и участниците в калистеникс състезанието в Чикаго не само със силата си. След състезанието той не показал никаква умора и помогнал с разчистването на боклука. „Някак не ми се видя правилно да се стремим към красиво тяло и да тренираме сред природата, а да оставим мръстотия след себе си“, казва той.

Ники не е сигурен кога ще участва пак на състезание по калистеникс, но е сигурен, че ще започнат да го предизвикват и е готов да запази титлата си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА