Открийте ни и в

Български истории

Българин бедства на изоставен кораб край Сингапур

Сънародникът ни е главен механик на 333-метровия танкер

публикувано

на

Сн.: Vessel Finder

Българин бедства на изоставен кораб край Сингапур. Той е част от 28-членен екипаж, сред който има моряци от Филипините, Румъния и Руската федерация. Мъжете очакват да бъдат репатрирани от края на месец юли тази година. Те не са получавали възнаграждения, а общият размер на възнагражденията, които трябва да им бъдат изплатени, е $368 598 според данните към 15 октомври.

За кризисната ситуация докладва Международната федерация на транспортните работници (ITF) в съвместната база данни, която поддържат Международната морска организация (IMO) и Международната организация на труда (ILO), съобщи Maritime.bg.

Базата данни не е общодостъпна, но проверка показва, че става дума за плаващия под флага на Маршаловите острови 333-метров танкер CHLOE V (IMO: 9457452) с дедуейт 320 261 тона. Българинът е главен механик на плавателния съд. Справка в системата Equasis показва, че танкерът се менажира от базираната в Пирея, Гърция, „Hermes Marine Management“. Според гръцки източници компанията се контролира от ливанеца Гасан Гандур.

Гръцката компания

спира да изплаща възнаграждения

на екипажа, когато танкерът CHLOE V е арестуван в Сингапур през юли и след спор с „Koch Shipping“. Моряците от екипажа са поставили транспарант на мостика, с който призовават за помощ.

В началото на октомври от екипажа съобщават пред „TradeWinds“, че сред тях има моряци, които са на борда на кораба за повече от година, както и че са изтекли договорите им.

Екипажът предоставя доказателства, че многократно са изпращани искания към офиса на „Hermes Marine Management“ в Пирея за незабавно изплащане на възнагражденията и репатриране. На 13 септември моряците обявяват, че всички прекратяват договорите си с гръцката компания, давайки й срок до 8 октомври да им изплати възнагражденията и организира репатрирането им. Това не се случва.

През октомври от „Hermes Marine Management“ все пак коментират случая. Тогава те заявяват, че юридическият спор с „Koch Shipping“ е свързан със скрубера на CHOE V, който според мениджърите не е изправен.

В края на миналия месец „Credit Suisse“ арестува танкера само час след като като Върховният съд на Сингапур вдига по-ранния арест на „Koch Shipping“. Швейцарската банка арестува танкера за неизплащане по ипотеката в размер на 44,8 млн. долара. Регистриран собственик на кораба, според Equasis, е „Chloe Navigation“, която също има посочен офис в Гърция, който съвпада с този на „Hermes Marine Management“.

Пред местен съд в Сингапур вече са предявени и претенциите на екипажа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА