Открийте ни и в

Интересно

Българин направи шопска салата на Тина Търнър

публикувано

на

Българин направи шопска салата на Тина Търнър, а тя, очарована от нея, му поиска рецептата. Майсторът на вкусната храна е шеф-готвач Александър Мартинов, който години наред преследва американската си мечта. Сред звездните клиенти на неговите ястия в САЩ освен Търнър са им Мохамед Али, Денис Родман, Ролинг Стоунс, Шакил О’Нийл и Дрийм тиймът на НБА.

Историята на българина от Провадия е странна смесица от “Одисея” и “Пепеляшка”, в която героят успява да пребори трудностите, да срещне принцесата и да постигне американската мечта. Мартинов живял от 1996 г. до 2011 година в Детройт. Прекъснал престоя си там за три години, за да замине за Париж, където завършил престижния университет Le Cordon Bleu. Две години бил управител на верига ресторанти в Швейцария.

Именно в Детройт българинът готвил за звездите на сцената и на ринга. Но за да стигне дотам, животът му се развива като в приказка.

След промените през 1989 г. младият Мартинов отива с туристическа виза в Гърция, където се хваща като черноработник в един хотел. Там съдбата се намесва и се появява красивата принцеса от Америка. Един ден край хотела, в който работи,

минава младо момиче

и пита за свободни места. Собственичката веднага решава, че работникът й ще спи на терасата, а в стаята му ще бъде настанена туристката. Младото момиче моли българина да го заведе до плажа и през следващите две седмици непрекъснато търси услугите му. На въпроса как са се разбирали, след като не е знаел английски, Мартинов казва, че са си говорели на езика на любовта и с пантомима, разбира се. В края на почивката си Джулия му заявява, че ще се омъжи за него.

“Всъщност аз не разбрах съвсем какво ми казва, но се съгласих, само мир да има”, обяснява със смях Мартинов.

Признава, че бъдещите му тъст и тъща – с доходи доста над средните за САЩ, надали вой. Но Джулия беше категорична и отстоя решението си, спомня си Мартинов. Двамата насрочват дата за сватбата, той остава в Гърция, а тя заминава за Франция да си довършва дисертацията. Малко след това обаче се обажда и го вика при себе си. След дълги перипетии Мартинов пристига в Лион, където се събира със своята Джулия, дори успява да я доведе до България през 1995 г., за да сключат брак, и в началото на следващата заминават за САЩ, където заживяват в Детройт.

Започва работа в мексикански ресторант. Три месеца по-късно талантът му е оценен и мениджърът го вика, за да го повишат. Така попада в кухнята на „Детройт Пистънс“ – баскетболния отбор на града. Тогава тръгва на интензивни езикови курсове, записва се и в колежанска кулинарна програма. За този период от живота спомените му са доста смътни, тъй като спи само по 2-3 часа на денонощие. “Днес говоря свободно не само английски, но и френски, гръцки, турски, но тогава беше ужасно”, спомня си Мартинов.

След шест месеца усилията му дават плод и той вече

готви за ВИП гостите

на баскетболния отбор. Най-яркият му спомен е за Големия Шак. “Един ден подготвих огромна телешка рибица около 9 килограма, печена цяла в продължение на 8 часа. Тръгвам да режа първите парчета, пред масата застава някой и ми казва нещо. Вдигам глава и виждам Шакил О’Нийл, който дружелюбно избоботва да му подам по-дебело парче”, спомня си Мартинов.

Впоследствие той прекъсва престоя си в САЩ за три години и заминава за Франция, за да учи в престижния Le Cordon Bleu. Дипломира се с правото не просто да работи като шеф-готвач или шеф-сладкар, но и като мениджър на цял курортен комплекс или верига заведения.

След завръщането в САЩ започва работа в елитни ресторанти. Сред клиентите му са „Ролинг стоунс“, Арета Франклин, Барбара Буш, Ана Курникова, Мохамед Али. Особено топли спомени храни за срещата си с Тина Търнър. При посещението си в ресторанта тя си поръчва гръцка салата. Мартинов обаче го ударя на патриотизъм и решава, че може да я изненада с българска шопска салата, която оценява като по-хубава. Прави я както му е редът – с печен, а не със суров пипер, с настъргано сирене, маслина и люта чушка отстрани. Накрая

Тина Търнър го вика

и му благодари за изненадата, като иска рецептата.

Успехите му далеч не се изчерпват с ВИП клиентите, които обслужва. Явява се и печели кулинарни състезания. Преподава. Успява да създаде и патентова собствени сосове. А първият му съвет към всеки, който ще готви, е да приготвя храната така, все едно я прави за себе си. Ако готвачът е доволен, и хората ще са щастливи, казва майсторът.

Сред десертите, които приготвя за специални гости, фигурира един, който е бил сервиран само на хората, пътували в първа класа с „Титаник“. Става дума за кексче със стафиди, орехи, сушени плодове и бита сметана, приготвена по особен начин, повдига леко завесата на професионалните си тайни Мартинов. Друго лакомство, което приготвя с удоволствие, е било любим десерт на богаташите в средновековен Рим – комбинация от биволско мляко с шафран, мед и кадаиф.

Днес 50-годишният Мартинов се е завърнал в Родината си и ръководи кухнята на един от най-престижните хотели в курорта Св. св. Константин и Елена край Варна. Приготвя с еднакъв мерак както храната за туристите, така и гурме вечери за ценители.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА