Открийте ни и в

Крими

Българин, осъден за изнасилване и заловен в Малта, се съпротивлява срещу екстрадация

Българските власти издадоха втора европейска заповед за арест на Тенчо Господинов Тенев

публикувано

на

Осъденият за изнасилване Тенчо Господинов Тенев, който се издирва в България за изтърпяване на присъда лишаване от свобода, отново се съпротивлява срещу издадената срещу него нова европейска заповед за арест.

Българските власти издадоха втора европейска заповед за арест на 47-годишния мъж, след като съдия разпореди незабавното освобождаване на Тенев от ареста през август миналата година, предвид неуспеха на малтийските власти да предприемат необходимите мерки да го върнат обратно в предвидения от закона 10-дневен срок.

Иска се връщането на 47-годишния български гражданин в родината му, за да изтърпи присъда от три години лишаване от свобода, която получи по присъда за изнасилване през 2013 г.

Смазан от насилието: Бит и измъчван за 290 лв., дядо Димитър не дочака справедливост

Тенев бе заловен в Малта в края на май по силата на европейска заповед за арест.

Тогава инспектор Марк Галеа обясни в съда, че за 47-годишният Тенчо Господинов Тенев има предупреждение в Шенгенската информационна система и европейска заповед за арест, издадена от българския прокурор Антон Петков Иванов през юли 2020 година.

Тенев има да излежава присъда от три години в България.

От ревност: Красимира излезе от манастира и преби до смърт любимия си с гира

Малтийската полиция е открила, че Тенев живее в Забар и го е задържала.

Тенев е осъден за изнасилване от съда в Свиленград през 2013 година. Българинът възрази на искането на прокуратурата за задържане, тъй като ставало дума за случай отпреди над 10 години.

Той не се съгласи да бъде екстрадиран в България и адвокатът му поиска пускане под гаранция.

Прокурорът на изслушването възрази, че в случая не важи презумпцията за невинност, тъй като арестантът вече е осъден от българския съд.

Защитата пък изтъкна, че макар и това да е съществен аргумент, българските власти 9 години са бездействали и са предприели мерки чак на десетата. През това време Тенев е изтеглил и семейството си в Малта и живеел от 6 години там като примерен граждани и според законите.

IQ 300! Историята на най-умния човек на Земята

В крайна сметка съдът прецени, че в условията на издадена присъда арестантът е беглец от правосъдието, въпреки че живее от много време в Малта, и отказа пускане под гаранция.

Съдът нареди материалите по случая да се предадат за започване на съдебно изслушване за екстрадиране на Тенев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено