Открийте ни и в

Български истории

Българин се пребори за титлата „Най-силен мъж в Чикаго“

Николай Митов победи в състезание за издръжливост и здраво тяло

публикувано

на

Макар пандемията в Чикаго да е обхванала града и той да е замрял, група мъже и жени се събраха на открито за ежегодното състезание по калистеникс, в което да покажат красиви и здрави тела, както и издръжливост. В него българинът Николай Митов участва повече от успешно и заслужи титлата „Най-силен мъж“ в Чикаго.

Думата калистеникс идва от гръцкото kallos, която означава

перфектно тяло и физическа сила

Състезанието в Чикаго се казва CHICAGO PULL UP PARK JAM. В Америка надпреварата се нарежда на второ място след тази в Ню Йорк. В Ню Йорк състезанието PULL UP PARK JAM съществува от 1998 г. Пренася се в Чикаго през 2015 г. С тази си история състезанието става най-старото и най-мащабното в света. В Чикаго състезанието и тази година се организира от Омари Джинаки, който беше много впечатлен от българина. И има защо. Денят му рано преди състезанието започва със спукана гума, той пристига буквално в последната минута, състезава се първо в състезание, което предшества основната част от спортната битка, после участва и в главното състезание и грабва титлата за най-силния мъж в Чикаго.

„От много време следя състезанието и прогреса на участниците“, казва Ники. „Тази година реших да се включа, за да сверя часовника си, и изобщо не очаквах да постигна такива резултати, защото

участвах за първи път

добавя той.

Инфарктният момент със спуканата гума изобщо не го изважда от равновесие. Ники бил в Уисконсин, доста далеч от състезанието, и сутринта, докато пътува към Чикаго, пука гума. Да я смени не е проблем, но му трябва ключ, който липсвал в колата. Първо спира една кола, но шофьорът в нея нямал нужния инструмент. Малко след това на помощ се притичва друг шофьор и Ники успява да смени гумата. Пристига за калистеникс упражненията и веднага трябва да започне да се състезава в дисциплината силови набирания с изтласкване до кръста. „Бях много притеснен, че силите няма да ми стигнат за първата дисциплина, след това с нормалните набирания, защото се използват същите мускули, но се справих“, обяснява той.

След като минава силовите набирания и побеждава, Ники трябвало да се състезава на набирания, клекове, коремни преси, „кофички“ и лицеви опори. А самите силови набирания завършва в два рунда, защото първо се класира наравно с друг състезател. „Той беше със счупен крак, но беше много силен конкурент“, обяснява нашенецът. „Първо направихме по 15 силови и трябваше да повторим. Той направи пак 15, аз успях да направя 16“, прибавя той.

След силовите набирания Ники започва с нормалните набирания и завършва наравно с организатора Омари Джинаки.

Финалната битка

между двамата е оставена за накрая. „На дисциплината клякания за съжаление се обади стара травма и не можах да се представя толкова добре“, разказва българинът. Но успява да събере сили за финала при набиранията и завършва на първо място. Ники си спомня, че си е мислил за България, за семейството си, за окуражителните думи, които е чул по-рано от жената, с която се среща, и смята, че това му е помогнало за победата.

Ники се занимава с калистеникс от година и половина. Харесва този спорт, защото при него човек учи тялото си да работи като едно цяло. Чрез калистеникс хората стават здрави, хранят се и живеят здравословно, упражняват се на открито. По принцип Ники работи като механик на камиони. За CHICAGO PULL UP PARK JAM тренирал по два пъти на ден – сутрин преди работа или в обедната си почивка и след работа.

„Няма значение дали буташ или дърпаш, в зависимост от упражнението, което правиш, целта е да отидеш нагоре“, казва за калистеникс Ники. „Най-много ме боли да гледам подрастващото поколение с таблети и телефони в ръце. Всички деца са със забучени надолу към екрана глави. Самата им стойка е подгърбена. Много от тях посягат към наркотиците. Бих искам да им кажа, че по-хубаво е да спортуват. Могат да опитат и с калистеникс. Който се интересува от този спорт, аз съм насреща. Чувството от победата в спорта не може да се сравни с победата от електронната игра или с наркотиците“, казва Ники.

„Винаги когато хвана лоста, гледам към небето, към новите хоризонти, но дори и това не трябва да е граница за мен и за хората. Трябва

да се стремим да надмогнем себе си

и да бъдем по-добри, да вървим напред и нагоре“, констатира Ники.

Ники, който е родом от град Кочериново, недалеч от Благоевград, впечатли организаторите и участниците в калистеникс състезанието в Чикаго не само със силата си. След състезанието той не показал никаква умора и помогнал с разчистването на боклука. „Някак не ми се видя правилно да се стремим към красиво тяло и да тренираме сред природата, а да оставим мръстотия след себе си“, казва той.

Ники не е сигурен кога ще участва пак на състезание по калистеникс, но е сигурен, че ще започнат да го предизвикват и е готов да запази титлата си.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Български истории

Соня, която заряза Vogue заради „дивия“ Северозапад в България

Вижте историята на красавицата и на мъжа й Филип, който държал ресторант №1 в Норвегия, но я последвал в Стакевци

публикувано

на

от

Соня Валериева Виж цялата статия
Лонгиербиен - март 2020 г. „Един от първите залези на острова, без слънцето да се е показало. Цветовете са точно такива!“. Сн: Филип Захариев
БОРЯНА АНТИМОВА

„Вчера Филип ме снима как цепя дърва“, смее се Соня. Не е снимка като снимка – красавицата е с домашни дрехи, но с предизвикателен грим… Една много секси „дърварка“, в позата на жената вамп. А нейният любим Филип с удоволствие хваща фотоапарата, за да реализира шантавите им общи идеи, разказва „Труд“.

Впечатляваща е самоиронията на двамата млади българи, които зарязват успешни кариери в чужбина, за да се заселят в белоградчишкото село Стакевци, в „дивия“ Северозапад. „На снимките на село няма да ме видиш обикновена, те са именно такива – нетрадиционни – смее се Соня. – Защото

Новите селяни“

(групата, която двамата създават – б.а.) са модерни селяни. Те се обличат фешън дори и на село. Не е задължително човек да зарязва нещата, които е правил в големия град, може да ги пренесе и на село, особено когато то е в кръвта му…“

При Соня Валериева нищо не е „като хората“. Само преди няколко месеца тя е била успешен фотомодел по модните корици и страници на списанията в Торино, Италия. Днес копае в градината, прави ремонти, вари сладка, готви автентични турлашки ястия, които си записва от местните баби. От света на най-голямата суета – модния бизнес, решава да се пренесе в един друг свят – на идилията, спокойствието, хармонията и здравословния начин на живот на село. Филип се шегува, че на село тя е „позагладила косъма“, а Соня се смее, че напълняването не я притеснява. „Приключих с кариерата на модел и съм щастлива с избора си“, казва тя.

„Детството ми беше прекрасно – спомня си Соня. – Аз съм дете на 90-те години, имах щастието да играя на воля навън, тогава технологиите не бяха напреднали.“ Като малка мечтае да стане актриса. В училище винаги участва във всичко – рецитира, соло в детския хор, водеща на училищните празненства… Общо взето – артистична натура. Завършва гимназията за моден дизайн във Видин, с диплома за моделиер конструктор на облекло.

Соня Валериева

Проект със Стефано Гай за дипломна работа в университета за мода в Торино. Снимка, одобрена за проекта The Italian finest.

За модата й отваря вратите един кастинг на конкурс за красота през 2002 г. Записва се с една приятелка ей така, на шега. „Не харесвам конкурсите за красота, не виждам смисъла да се състезават девойки коя е най-красива. Но пък ни харесаха“, разказва Соня. Продължават напред и след регионален кастинг в София и се явяват на конкурса. Малко след него Соня се отказва да се занимава с това. Невъзможно й е да отсъства по три пъти седмично от училище, за да пътува до столицата за кастинги. Иска първо да завърши средното си образование.

Соня Валериева

Като модел в Торино.

В Торино се установява през 2010 г. и работи като PR в музикална компания – организира музикални събития. Работи и в ресторантьорската сфера. Успоредно с това получава много предложения за

сесии за списания, реклами

музикални клипове, късометражни филми, сериали, филми. Участва и в ревюта, но по-рядко, тъй като не е достатъчно висока за модния подиум. Но затова пък ангажират Соня Валери, както е известна в модния свят, като фотомодел за италианския „Vogue“ и за марки като „Sister Jane“, „Kuboraum Berlin“, „Obay“, „Lazy Oaf“, „Dr Martens“, Jeffrey Cambel“ и много други, търсят я и дизайнери от Торино.

Свикнала е да я обявяват за луда заради това, че след „лъскав“ живот е избрала Стакевци. „В един момент стресът, работата на три места ме изтощиха и ме накараха да копнея за по-спокоен живот – споделя Соня. – Изборът ми да дойда да живея на село е наистина в другата крайност, но той е повлиян именно от това. Светът на модата, музикалните ивенти и ресторантьорството ме измориха до такава степен, че имах нужда от драстична промяна. Нуждаех се силно от друг начин на живот, далеч от суетата, хората и градския шум. Разбрах, че на човек не му е нужно всичко това, за да се чувства добре. Имах крещяща нужда от промяна, затова избрах спокойствието, тишината и идилията. Живеем в XXI век и винаги мога да отида до града, когато ми липсват развлечения.“

Соня Валериева

Първият им проект с Филип, който ги среща, с идеята да представят другата страна на България и Видин – една щастлива горда българка на фона на изоставените места.

Соня открива за Филип чара на Стакевци, където ходи при роднини. „Когато му показах селото, той се влюби в него от първия миг. Плениха го природната красота, чистият въздух, прекрасната планинска вода и храната. Оказа се, че се продават къщи за гости и намерихме това за прекрасна идея, появила се в подходящия момент в животите и на двама ни. Решихме да инвестираме в тях, да съчетаем живеенето на село с бизнеса“, разказва Соня.

Соня Валериева

Докато тя е във „въртележката“ в Торино, Филип Захариев се вихри като шеф готвач в най-северната точка на света – Свалбард, известен още като Шпицберген. Там българинът жъне успех след успех, като предлага няколкостепенни менюта fine dining, а

ресторантът му е номер едно в Норвегия

посещаван дори и от кралски особи.

Двамата видинчани се запознават в родния си край. Филип е любител фотограф, предлага й да я снима за един родолюбив проект във Видин и тя приема, защото идеята е доста нестандартна. Продължават с още проекти и „както често се случва, покрай това се заражда любовта“.

И двамата са влюбени в родния си видински край. Спонтанно се ражда и идеята да създадат групата „Новите селяни“ във фейсбук. Искат да покажат в снимки и текст как двама млади зарязват големите градове, как живеят и как се развива животът им на село. Как се грижат за градините, за животните, по какъв път минава храната, докато стигне до масата. „Искахме да сме по-близо до дома ни – Видин, а и защото Северозападът се нуждае толкова много от млади хора. Напоследък забелязвам такава тенденция младите да се завръщат в България, но и да избират селата“, коментира дамата.

В момента тече усилен ремонт на къщите за гости, които двамата реновират, и на специалния ресторант на Филип с елитни ястия. „Искахме освен да освежим къщите, и да им придадем различен стил – казва Соня. – Ние сме млади и модерни хора и искаме къщите да са отражение на нас.“ Различното при техните къщи за гости е, че ще бъдат с домакини. Двамата ще се грижат за гостите си през цялото време. Закуската и обядът ще са изненада за гостите, а вечерята ще е специална, с дегустационно пет- или седемстепенно меню.

Това ще е първият ресторант за fine dining не само на село, но и в цялата страна. Освен български ястия, преобразени и представени по различен и модерен начин от Филип, гостите ще опитват всякакви чуждоземски вкусотии. „Филип е обиколил света и има такъв богат репертоар с

рецепти от различни култури

че няма как да не ги внедри в кухнята си тук“, хвали любимия си Соня. Тя ще се грижи за къщите и ще сервира храната, тъй като има опит в това. „Да говоря за храна ми е страст, още повече след като съм живяла в Италия, където научих много“, споделя Соня.

Соня Валериева

Двамата с Филип в най-северната точка на света – Свалбард, при -30 градуса по Целзий.

В момента тя се е развихрила в ремонтите на къщите и ресторанта. Казва, че интериорният дизайн я влече и изпитва удоволствие да обзавежда, както повечето жени. Освен храната, с която Филип смята да плени гостите, двамата искат да предложат на хората незабравимо изживяване с алтернативен туризъм – походи в гората и планината за билки, горски плодове и гъби, яздене на коне и оф роуд, велопоходи. Убедени са, че рано или късно хората ще „намерят пътя“ към техния рай, където могат да опитат ястия, които никъде другаде не се предлагат, освен в най-северната точка на света – при Филип.

Планират и работилници и курсове, като рисуване на открито, йога в планината, декориране на бутикови бисквити, керамика, тъкане на пана, курсове по фотография, готвене и др. В работата си ще си сътрудничат само с артисти и занаятчии от Северозапада, за да подпомогнат завъртането на икономиката в този регион, който има крещяща нужда. Продуктите за ястията ще набавят само от местните ферми, дребни земеделци, рибарници, винарни, пивоварни със същата цел – да дадат едно рамо на местния бизнес.

Денят на Соня в Стакевци започва рано сутрин – двете кучета Мишо и Бард и котката Сречко я посрещат с любов. Закусва и се занимава с техници и майстори. После копае в градината,

боядисва, сглобява мебели

и „какво ли още не“. А късно вечерта си ляга уморена, но доволна.

Соня Валериева

„По пътя за Стакевци, най-красивият на света, винаги има крави, пасящи на свобода, и спирам да им се радвам“.

От бабите взима всякакви полезни съвети за сладка, компоти, сиропи, туршии, лютеници. Често е при съседите да гледа как се правят нещата. Сприятелила се е с 85-годишната баба Ленка и двамата с Филип са си направили тетрадка с рецепти за местни турлашки ястия. А шеф готвач Захариев ще им придаде нов живот, като ги преобрази и модернизира през своя поглед.

„В началото хората ме гледаха странно, но аз поздравявам всеки с усмивка. Виждам, че експериментът ми с усмивката действа безотказно. Обожавам да го правя и има винаги положителен ефект. Днес съселяните ме приемат добре заради отношението ми към тях. Радват се на желанието ми да живея на село, колкото и странен да им се струва моят избор. Виждат обаче, че имам голямо желание и работя усърдно“, разказва Соня. Обича да рисува, да шие, да пише и с всичко това тя смята да се занимава в Стакевци.

Соня Валериева

„Дървосекачката“ Соня в престилката и забрадката на баба Веска.

Твърди, че се е отказала без излишни емоции от кариерата си в Торино. Смята да се отдаде изцяло на новите си креативни занимания, за да превърне в рай това кътче от запустелия Северозапад. Любовта към модата все още е жива в нея, но фотосесиите не й липсват. Когато й идват идеи за снимки, застава пред обектива на Филип, а той винаги е готов да снима своята красавица като оригинална и нестандартна „нова селянка“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Българка готвила на звездите от „Реал“ Мадрид

Наталия Михайлова споделя каква е любимата храна на топ звездата Кристиано Роналдо

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Наталия Михайлова, кадър Нова телевизия

Българка е била готвачка в един от ресторантите на „Реал“ (Мадрид) на стадион „Сантяго Бернабеу“. Софиянката Наталия Михайлова прекарала 4 години там и имала близки срещи със звездите на отбора по това време Кристиано Роналдо, Карим Бензама, Лука Модрич и др.

В този отбор всичко е най, най, най. Наричат ги Кралете заради всичко постигнато от 1902 г. досега. Те са рекордьори по спечелени титли в Шампионската лига, номер 1 са в испанското първенство и са коронясани за най-успелия футболен клуб.

Михайлова разказа пред Нова телевизия, че всъщност те били много мили и позитивни хора.

Кристиано Роналдо Сн. Уикипедия

„Виждаш ги как минават покрай теб и ти се

иска да ги пипнеш за късмет

но това, разбира се, е забранено. Истината е, че това са изключително земни момчета, които по никакъв начин не парадират с богатството и славата си. За Кристиано Роналдо мога да кажа, че е луд фен на рибата“, разказва Наталия и добавя, че в топ 10 на храните му са лаврак и сардини.

„Трябва да се има предвид, че говорим за звезди от световна класа и като такива те си имат личен готвач, който отговаря за тяхната диета. Аз бях изненадана от тяхното отношение към храната. Да, държат на качествената храна, но като цяло не са претенциозни клиенти“, споделя още тя.

Мечтата на Наталия като дете била да стане „дебела леля готвачка“. Осъществява я едва 22-годишна, когато започва да се занимава професионално с кулинарство. Припомня си, че попаднала при топ готвачи по онова време,

които буквално държали ръката й

докато я учат на майсторлък в професията.

Тя като на шега решава да замине за Испания и още по-случайно се озовава в кухнята на ресторанта, който често е посещаван от играчи и шефове в испанския гранд. Не знае и дума испански, но успява да научи езика за едва 4 месеца.

Стадион „Сантяго Бернабеу“ Сн. Уикипедия

Точно когато е свикнала с обстановката на стадион „Сантяго Бернабеу “, опитната готвачка решава да се върне в България. Тя не само сменя работната среда, но се впуска в начинание, което на пръв поглед изглежда отдалечено на километри от готвенето. В момента Наталия е студентка четвърти курс в Богословския факултет, а едновременно с това върти свой ресторант в столичния квартал „Младост“.

„Защо са ти всички пари и готвене на всички звезди, когато не можеш да сготвиш на семейството си“, завършва философски Наталия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Ген. консул Иван Анчев прощално: За мен беше чест! Няма да забравя нито един от вас (ВИДЕО)

Вижте още ключови моменти от четирите години на Иван Анчев в Чикаго и последното му обръщение към българите тук

публикувано

на

Виж цялата статия
Иван Анчев се сбогува със сънародниците си в Средния Запад с видео обръщения в последния си ден в Чикаго

Отиващият си генерален консул в Чикаго Иван Анчев отчете един успешен мандат в прощално видео към българите от средните щати на САЩ, за които отговаря през последните 4 години.

Като най-голям успех Анчев отчете включването на българския език в програмата за двуезичност на щата Илинойс. „Аз не пестих сили и време за тази кауза, защото съм твърдо убеден в изключително важната роля на българските съботно-неделни училища за идващите поколения. Това ще бъдат деца, родени извън България, но които трябва да носят България в сърцето си, да говорят свободно български език с баба и дядо. Деца, които да казват с гордост „Аз съм българин“, „Аз съм българка“, заяви Анчев.

Той припомни, че заради работата на „сърцати учители“ българският език е вече признат и в Минесота, Мичигън, Охайо. „Именно от нас, тук в Илинойс, тръгна искрата и по другите щати, за да бъде българският език и по двете крайбрежия на Америка“, зааяви Анчев.

Пети изпит за печата за двуезичност в Чикаго

Един от проектите на Анчев, който не успя е въвеждането на българския език като свободно избираем в училищата в райони с големи български общности. Въпреки, че след серия срещи това беше уредено, не се събраха достатъчно българчета, които да запълнят нужната бройка за паралелка.

Без интерес – пропадна ученето на български език в гимназиите на Чикаго

Той припомни и друг голям успех за българската общност в Чикаго – преименуването на улица в центъра на града на името на Алеко Константинов.

Алеко Константинов вече показва пътя и в Чикаго (ВИДЕО, СНИМКИ)

За четирите години тук Анчев разви отношенията със щатските и градски власти в района. Той се среща с кметовете на Чикаго Рам Емануел, Лори Лайтфут, губернаторът Джей Би Прицкър, председателя на Кук каунти Тони Прикуинкъл, конгресмени и сенатори, както и с други местни лидери.

Анчев беше един от най-откритите и достъпни генерални консули в САЩ. През 2018 г. той застана за първото в историята живо предаване „Питай консула“ и отговаряше на въпросите на българите. През 2019 г. Министерството на външните работи обаче не му разреши отново да участва в това предаване въпреки неговото желание.

Питай консула - какво попитахте вие Иван Анчев (ВИДЕО)

Иван Анчев благодари на всички, с които се е срещнал и работил през последните няколко години. „Аз и моето семейство оставяме част от сърцата си в Чикаго, Синсинати и Колумбус, Детройт и Минеаполис, в Сейнт Луис и Денвър.“,  каза Анчев и включи дъщеря си Анна-Мария, която беше неотлъчно с него на всички български събития тук. „Обичам ви! Ще ми липсвате“, каза тя.

Чикаго празнува Деня на България (ВИДЕО)

„За мен беше чест да ви служа като генерален консул на Република България в Чикаго. Няма да забравя нито един от вас!“, завърши Анчев

Ето още ключови моменти от мандата на Иван Анчев в Чикаго:

Българският ще се учи и в американските училища (ВИДЕО) Генералният консул Иван Анчев се срещна с кмета на Чикаго Лори Лайтфут Генералният консул Иван Анчев се срещна с конгресмен Брад Шнайдър Кръстиха американска улица на Освободителя на българите Макгахан В четвъртък – трета среща на BG бизнеси в Чикаго Нов алманах на българите в Северна Америка – „Любослов“ идва година след кончината на Георги Витанов-Богат Българска библиотека в чикагско предградие В Чикаго отбелязаха 75-годишния юбилей на Националната спортна академия BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в BG успехи, newsletter, Николай Митов
Динко, Ловецът на мигранти, с обвинение: Пребил италианец

Прокуратурата го разследва и за участие в престъпления като сводничество, обири и побои

Затвори