Открийте ни и в

Български истории

Българин спаси пътник, паднал от ферибот в Канада

публикувано

на

Снимки: Screenshot CTV Atlantic

Българин се превърна в герой в Канада, след като спаси пътник, паднал от ферибот на Halifax Transit.

Инцидентът, разминал се по чудо без жертви, е станал в началото на октомври и е отразен в няколко канадски медии. Фериботът пътувал от Халифакс към Дартмут, когато на близо половината път 31-годишен мъж паднал през парапета.

Един от служителите го видял и задействал алармата, давайки сигнал на капитана, че има човек на борда. Фериботът веднага спрял, за да бъде направен опит да се помогне на мъжа. Той бил бързо спасен от фериботния инженер, пише Globalnews.ca.

Фериботният инженер е Едуард Тавитян. Той е българин, който работи в Канада. Тавитян се хвърлил в студените води, за да извади 31-годишния мъж.

„Видях, че започва да се дави. Нямахме време. Тогава

скочих, за да му помогна

разказа Тавитян пред телевизия CTV Atlantic.

След като бил качен отново на ферибота, пътникът бил транспортиран до спешен медицински център, където установили, че е добре и няма сериозни наранявания.

Членовете на екипажа на ферибота на пристанището в Халифакс признаваха, че ситуацията е била шокова, но и допълниха, че те просто са си свършили работата.

„Такова нещо се случва за първи път от 39 години насам“, каза капитан Гус Милакет.

Директорът на „Халифакс Транзит“ е трогнат от реакцията на екипажа. Той се срещна с участниците в спасителната операция, за да им връчи похвални писма. Шефът им благодари и им призна, че се гордее с тях.

„Екипажът ми каза, че маневрата е била сложна и много фактори влияят на крайния резултат“, сподели той. Трудността била в това, че фериботът трябвало да се приближи достатъчно близо до падналия пътник, без да го нарани.

Българинът, хвърлил се във водата, за да извади падналия зад борда, Едуард Рупен Тавитян, е роден във Варна. Завършва висшето си инженерно образование в България и от години живее и работи в Канада, уточнява affera.bg.

Едуард Тавитян получава и благодарствен сертификат от парламента на Нова Скотия в Канада.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено