Открийте ни и в

Български истории

Българин създава паметник на кирилицата в Лос Анджелис

Сънародниците ни мечтаят монументът да се превърне в един от символите на българската общност в Америка

публикувано

на

Българин създава паметник на кирилицата в Лос Анджелис
Бронислав Ликоманов с генералния консул Бойко Христов и с макета на паметника на кирилицата. Сн.: Личен архив на Бронислав, Сн.: Facebook

Българинът Бронислав Ликоманов напредва в работата си по създаване на паметник на кирилицата, който ще бъде издигнат в Лос Анжелис.

Около инициативата се обединиха представители и организации на българската общност от консулския окръг на задграничното ни представителство в Калифорния.

Целта й е да се акцентира върху приноса на българския народ към универсалните ценности на световната цивилизация, а паметникът да се превърне в място, където българската диаспора да може да отбелязва най-важния духовен празник на България – 24 май.

Българин създава паметник на кирилицата в Лос Анджелис

Брони със съпругата си Роси и дъщерята Ивон. Сн.: Личен архив на Бронислав, Фейсбук

Поставянето на паметник на кирилицата се осъществява по идея на генералния консул, г-н Бойко Христов, а неговата изработка е безвъзмездно дело на българския творец.

Той е роден в София. Всъщност името му е Бронислав, но в кредитите на проектите, по който работи, е Брони. Роден е в семейство, в което

никой не се е занимавал с изкуство

Брат му Йордан, с 11 години по-голям от него, тръгва по стъпките на баща си и става инженер. За малкия син Брони родителите също планират подобно бъдеще, но не и той. Съпругата му Роси също е родена в София и тръгва по стъпките на баща си, кинодокументалистът Михаил Лазаров. Преди заминаването им за Америка, Брони работи в анимационно студио в Унгария, а Роси е научен сътрудник в БАН и офис мениджър в едно малко белгийско студио.

Българин създава паметник на кирилицата в Лос Анджелис

Брони с макета на творението си. Сн.: Личен архив на Бронислав, Фейсбук

Бронислав заминава със семейството си за САЩ преди 23 години, след като съпругата му печели зелена карта през 1999 г. Макар вече да са започнали работа по различни проекти в Европа, двамата решават да отворят нова страница отвъд Океана.

„Към онзи момент се чувствах много добре с работата си в Унгария, а близките контакти, които поддържах с колеги и приятели от България, ми пречеха да си представя

как ще заживея изцяло в Америка

Затова заминах с идеята, че ще поработим известно време там и ще се върнем. Почти веднага обаче и двамата започнахме работа за едно анимационно студио, така че завръщането ни вече не стоеше на дневен ред. Оказа се, че в киноиндустрията зад Океана работят още много българи“, споделя Ликоманов.

Близо година след като започва работа като сторибордист в студио „Класки Чупо“, където среща други талантливи български аниматори, на Брони му предлагат да режисира сериала „Дребосъчетата“, за което по-късно е номиниран за ЕММИ.

Въпреки че остава верен на анимацията и работи по хитовата поредица за Мики Маус, сериалът „Лило и Стич“ и други, Бронислав не изоставя и страстта си към живописта и скулптурата. Наскоро обаче получава

една по-особена поръчка

от представители на българската общност в Лос Анджелис с въпрос дали би работил по проект за изработване на паметник на българската писменост. Веднага прегръща идеята.

„Това за мен е въпрос на чест и удоволствие и го правя безвъзмездно. Първоначалната ми идея беше да направя паметник на братята Кирил и Методий. След разговори обаче решихме, че трябва да се фокусираме по-скоро върху кирилицата. Затова направих макет на паметник, в който централна е фигурата на св. Климент Охридски“, обяснява скулпторът.

 

Така крайният вариант представлява ръка, която държи книга. Половината от книгата се превръща в крило, а отдолу са първите четири букви от азбуката ни – А, Б, В и Г. Макетът е с височина около 60 см.

Все още в ход е съгласувателната процедура с общината и други институции за мястото, на което ще бъде поставен паметникът на кирилицата. Затова за съжаление

той не беше открит за 24 май 2022 г.

„Желанието на нашите сънародници е монументът да се намира в парк и да се превърне в един от символите на българската общност в Лос Анджелис, която наброява над 35 000 души. Сериозна подкрепа за идеята получаваме и от Генералното консулство в Лос Анджелис и консула ни Бойко Христов“, казва Бронислав и пред Радио България.

Повече от две десетилетия след като отварят нова страница в живота си, Брони и съпругата му мислят често за България. Връзката им с България е все така силна. Семейството живее в квартала Студио Сити в Лос Анджелис.

Българин създава паметник на кирилицата в Лос Анджелис

Брони със съпругата си и двете си деца. Сн.: Личен архив на Бронислав, Фейсбук

„Тук много българи

се записват на народни танци

ходят по фестивали, и то хора, които в Родината си дори не са слушали народна музика“, споделя българинът.

„Иска ми се да се връщам в България много по-често, отколкото го правя – веднъж на 3-4 години. Много съм щастлив, че успявам да поддържам връзка с приятели и колеги в България, които работят в родната киноиндустрия. Радвам се и че дъщеря ми, която е на 28 години, владее изключително добре българския език, до степен, че е трудно да разбереш, че е израснала извън Родината“, споделя гордият баща.

Ивон работи като рекрютър във фирма за наемане на висококвалифицирани IT специалисти. Играе много добре тенис и е била в първите 40 ракети на Калифорния. Наследила е атлетизма от майка си. Синът Александър е на 20 години и „животът му е музика, с нея се събужда и с нея заспива“, споделя Брони.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА