Открийте ни и в

България

Българите във Великобритания инициират подписка за изборни промени

Те смятат да се обърнат към всички новопостъпващи партии в парламента, за да имат шанс да наложат промени до предстоящия вот за президент

публикувано

на

Сн: nova.bg

Българите във Великобритания инициират изборни промени чрез подписка. Организацията за това е започнала в понеделник вечерта в социалните мрежи. Целта е да се излезе с обща петиция, в която да бъдат очертани исканията.

Те се надяват да получат подкрепа от сънародниците ни по цял свят. Към момента те се очертали три основни искания. Първото е да бъде премахнато ограничението от 35 секции за избори в страни извън Европейския съюз. Второто е да се помисли за електронно гласуване или такова по пощата. Сънародниците ни настояват и да се помисли дали не може да се обособи отделен избирателен район за българските избиратели в чужбина.

Имащите право на вот смятат да се обърнат към всички новопостъпващи партии в парламента, за да имат шанс да наложат промени до предстоящия вот за президент в края на годината.

Дълги опашки от българи във Великобритания, по 100 души пускат вота си на час (ВИДЕО)

„Премахването на тези пречки пред гласуването, които са ирационални и от времето на Викторианската епоха, трябва да бъде приоритет на следващия парламент. Правото на глас на българите зад граница и тези в страната трябва да бъде гарантирано с помощта на модерните технологии. Недопустимо е да се повтори това, което видяхме на тези избори”, това сподели Мария Спирова, един от организаторите на изорните процеси в Оксфорд пред радио Варна.

Мария допълни, че е имало секции пред които опашката от желаещи да гласуват са били един километър. В някои СИК-ове пък гласуващите са били близо 2 хиляди души.

“Обработката на техния вот от комисия, която включва 9 човека, мога да нарека само Троянска война и нищо по-малко. И след като тази обработка приключи нелепите ни премеждия с ЦИК продължиха. След като вече сте готови с протокола, трябва за чакате, колкото време се наложи, докато получите разрешение от ЦИК да разтурите секцията.

При нас в Оксфорд това се случи към 4:30 сутринта, макар че протокола беше готов още към 21 часа. Колеги от Стратфорд в 7:30 на другия ден още бяха там и бяха във физическо и емоционално състояние, което трудно мога да опиша”, допълни тя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено