Открийте ни и в

Български истории

Българите в Бостън и района ще имат собствена сграда за културен център

Една от българските организации там направи това, което по-рано постигна „Малко българско училище“ в Чикаго

публикувано

на

Сградата на Български център в Нова Англия, сн. Георги Енчев

Районът Нова Англия в Америка включва щатите Масачузетс, Върмонт, Мейн, Кънектикът, Ню Хемпшир и Роуд Айлънд. Най-много българи там има в Масачузетс. Те живеят главно в Бостън. Имат училище, църква, два центъра за културни събития.

Българският център в Нова Англия (БЦНА) съществува от 2012 г. Основно се занимава със събития по честването на българските празници. Негов президент е адвокат Дейвид Флашенбърг, който е женен за българка.

Америка отличи българка за популяризиране на културата ни

„Като организация с нестопанска цел сме регистрирани от януари 2013 г. Най-голямото ни годишно събитие е честването на 3-ти март. Организирали сме и други събития – показвали сме филми, имали сме концерти, провеждаме редовни уроци по български за възрастни“, обяснява Надя Улмън, член на борда на директорите и член на комисията за комуникации. На 12 февруари центърът успя да закупи собствена сграда –

мечта на всяка българска организация в Щатите

Сградата се намира в Билерика, Масачузетс, на кратко разстояние от път № 3 край Бостън. Тя е приблизително 3700 кв. фута, разположена на 1,64 декара земя и има паркинг за поне 60 коли. На първия етаж има голяма зала, която може да побере до 150 души.

„Мисията ни е да създадем дом на българите в района. Няколко години събираме пари. Тази година най-накрая успяхме с общи сили да закупим сграда. Това беше възможно с много дарения, много подкрепа на местното общество тук. Това е постижение не само на българския център, а и на нашите партньори. В нашата организация имат членство българската църква “ Св. Петка“, българското училище „Св.св. Кирил и Методий“, както и център „Мадара“ с основател Вили Желязкова“, отбелязва още Надя Улмън.

„Особено сме благодарни на множеството доброволци, които даряват от своето време, труд и лични средства при организирането на събития и кампании за набирането на средства за сградата. Нека отбележа също, че нямаше да се справим без дългогодишната безвъзмездна работа на ръководителите на българския център“, допълва тя.

Миналата година Българският център в Нова Англия организира връчването на почетен медал „Иван Вазов“ за основателката на център „Мадара“ Виолета Желязкова. Желязкова също така получи почетна грамота от губернатора на Масачузетс Чарли Бейкър, както и конгресмените на щата.

сн. Надя Улмън

Първата задача след покупката на сградата от центъра ни в Нова Англия ще е тя да се оборудва. „Трябва да сме сигурни, че

училището ще може да функционира наесен

да може всички класове да си намерят подходящо място и да организираме занятията така, че да е удобно за всички“, изяснява Улмън. Намерението е голямата зала да се раздели с подвижни стени за училището и да се отваря за църковни и културни функции по всяко друго време. В сградата има още две малки класни стаи и помещение за добавяне на поне още 2 до 3 класни стаи. В момента в училище „Св.св. Кирил и Методий“ учат 171 деца в два клона: 137 в Улмън и 34 в Кейп Код. Директор е Росен Димитров. Основният филиал е под наем в сграда от китайски център, така че със собствения дом ще има възможност за повече свобода за различни дейности.

сн. Мирена Чавдарова

„Освен това българската църква ще започне един преход към новата сграда. Сега тя се помещава в сръбската църква в Кеймбридж. Трябва да направим така, че пространството да е функционално за всички. Сградата не е голяма, но виждаме огромен потенциал как да разпределим всичко“, казва Улмън. Идеята е всички организации да са на едно място за удобство и практичност.

През май тази година “ Малко българско училище“ в Чикаго стана първата българска организация със собствена сграда. Те се сдобиха с нея след повече от двегодишни усилия. Сградата се намира в предградието Дес Плеънс, където живеят много наши сънародници. „Амбицията ни е да положим основите на българо-английско двуезично училище – нещо подобно на езиковите гимназии. Децата ще могат да учат предметите и на български, и на английски“, каза малко след приключване на сделката Живка Петрова, директор на школото.

В сградата „Малко българско училище“ се радва на просторни класни стаи, физкултурен салон, отделен

център „Малката България“

Училището провежда учебни занятия, различни кръжоци, срещи с културни дейци, занимания по народни танци, както и спортни прояви.

„Много се окуражихме, когато разбрахме, че те си купиха сграда. Разбрахме, че е възможно. До този момент бяхме работили много усилено за набиране на средства. Търсенето на сграда в Бостън вече беше започнало. Още веднъж ще кажа, че много се радваме за „Малко българско училище“ и нашите приятели в Чикаго. Бяхме щастливи да чуем за успехите на други българи“, сподели Улмън.

За Великден – Малко българско училище купува сграда

„Водещият принцип на БЦНА винаги е бил, че всеки събран цент и долар е ценен – затова като организация стопанисваме средствата с отговорност към българската общност и често публикуваме отчети на страницата, показващи колко средства са набрани“, уточнява тя.

Даренията за сградата не се използват за административни или оперативни цели на организацията. Всяко събитие или програма се финансира чрез продажба на билети, членски такси, спонсори и често лични средства на членовете на борда на директорите на БЦНА.

Освен че е в борда на директорите, Надя Улмън е преподавател по български за възрастни.

Учениците са в по-голямата си част американци

които имат някаква връзка с България – дали са женени за българи, пеят в хорове за българска или балканска музика, или техните баба и дядо са били в България. Надя с вълнение разказва, че те идват при нея с различно ниво на владеене на езика, но учат усилено и се радват да узнаят различни неща за България.

Относно закупуването на сграда тя казва, че най-важното е българското общество да си изясни къде ще е сградата и какви функции ще изпълнява. „Този процес е сравнително сложен. Естествено, че много българи ще искат тази сграда да е близо до местата, където живеят. Естествено, че ще искат сграда, която да не е скъпа. Оттам се пристъпва към оглеждане и оценка на това, което се предлага на пазара.

Голям плюс за Българския център в Нова Англия е, че новата сграда е била църковна. Също така тя се намира в зона, която позволява да бъде използвана и за училище, и за църква. Така няма да се изискват допълнителни разрешения от общината. Церемонията за „рязане на лентата“ ще се състои през март, датата ще бъде обявена допълнително.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Български истории

С US пари спасяват мозайките на Бузлуджа

От близо 30 години мозайките в „чинията“, дело на най-добрите български художници от 70-те години на миналия век, са изоставени и се рушат, но въпреки това една трета от тях все още са в добро състояние и могат да бъдат съхранени за поколенията

публикувано

на

от

Бузлуджа Виж цялата статия
Залата тъне в руини, сн. Уикипедия

На 3 август започна реставрацията на мозайките в бившия Дом-паметник на БКП на връх Бузлуджа. Специалисти от четири държави – България, Германия, Швейцария и Гърция работят по консервацията им в сегашното им състояние.

Ръководител на международния екип е проф. Томас Данцъл от катедрата по консервационни науки в Техническия университет в Мюнхен, а консервацията на паната става възможна благодарение на нов грант в размер на $ 60 000, който американската фондация Getty. Парите са отпуснати в рамките на инициативата „Запазване на съвременността“, обясни арх. Дора Иванова от фондация „Проект Бузлуджа“.

Бузлуджа

Проф. Томас Данцъл от техническия университет в Мюнхен е ръководител на обекта. Сн. Ваньо Стоилов/24 часа

От близо 30 години мозайките в „чинията“, дело на най-добрите български художници от 70-те години на миналия век, са изоставени и се рушат, но въпреки това една трета от тях все още са в добро състояние и могат да бъдат съхранени за поколенията.

Във вътрешността на бившия дом-паметник са използвани 2 275 000 камъка с размери 2 на 2 сантиметра, за да се направят 937 квадратни метра мозаечни пана във вътрешния и външния кръг на постройката.

Бузлуджа

Екипът събира нападали камъчета от мозайките.Сн. Ваньо Стоилов/24 часа

„Досега тук всичко се е рушило. Първият ден на нашата работа – 3 август, е повратната точка, от която на Бузлуджа започва стабилизация“, каза пред „24 часа“ проф. Данцъл. Той намира този проект за истинско предизвикателство. Преди това е консервирал фасадни пана от времето на социализма по сградата на някогашен културен дом в Дрезден, но смята, че обектът насред Стара планина е много по-труден и интересен.

От българска страна, в проекта участва ръководителят на катедра „Реставрация“ в Националната художествена галерия доц. Стефан Белишки. И той смята консервацията на мозеаечните пана за едно от най-големите предизвикателства в кариерата му по реставрацията на обект от ХХ век.

Бузлуджа

Екипът трябва да е готов преди зимата.Сн. Ваньо Стоилов/24 часа

Проф. Данцъл признава, че все още няма точен план как ще протече работата по консервация. В момента 14 души, сред които и студенти доброволци от Художествената академия в София, правят първите проучвания на състоянието на паната и събират нападалите от тях камъчета, с които са били направени.

Изследват площта им сантиметър по сантиметър, за да проверят къде материалът се е надигнал и е готов да падне, за да започнат от тези места укрепването.

„Тепърва ще изясним как ще стабилизираме мозайките, но вече е ясно, че ще приложим различни технологии, тъй като самите мозайки са правени по различни способи. Много от тях са били толкова напредничави за времето си, че се използват и днес“, каза още проф. Томас Данцъл.

През септември екипът ще достигне 20 души, които трябва да изградят предпазни съоръжения, подобни на покриви, над всяко пано, за да бъдат предпазени от атмосферните влияния, които повреждат мозайките. След това ще бъде взето решение как да бъде затворен целият обект и така да бъде защитен от външни влияния.

Целта на реставраторите е да запечатат паната в сегашното им състояние, а не да ги реставрират. Обмислят обаче възможността като изключение да върнат на мястото им камъчетата от образа на Фридрих Енгелс на една от мозайките, за които се знае, че са паднали от студа през последната зима.

Преди време фондация Getty отпусна $ 185 000 за проучване на състоянието на паметника. То вече започна и показа, че обектът може да бъде опазен за поколенията от конструктивна и техническа гледна точка, тъй като основната му конструкция е запазена. По нея няма необратими дефекти и повреди.

Консервацията на паната в „чинията“ трябва да завърши преди началото на зимата.

За да стигнат до този извод, експертите, сред който и студенти от УАСГ, са направили задълбочено конструктивно обследване, при което са сканирани близо 7 млрд. точки по цялата повърхност на сградата – на практика на всеки сантиметър. Благодарение на това е изготвен детайлен дигитален модел на паметника, базиран на 3D лазерното сканиране.

Отделно са проучени множество архивни документи, като е отделено специално внимание на ВиК и елинсталациите, на това как са функционирали вентилацията и отоплението на дома.

Бузлуджа

Дом-паметник на връх Бузлуджа, сн. Уикипедия

В рамките на същия проект предстои да бъде изготвен и бизнес план за опазване и управление на обекта на Бузлуджа така, че той да заживее самостоятелно и да започне да се самоиздържа. Всичко това се осъществява от международен екип.

 

Паметникът е една от 10-те сгради на световната модернистична архитектура, които получават безвъзмездна финансова помощ от Getty. В нейно прессъобщение от лятото на м.г. се казва: „Новите грантове на Getty ще помогнат да се запазят 10 скъпоценни камъка от модернистичната архитектура по света. С тях се финансират необходимите изследвания, тестове, анализи, планиране и/или лечение за иновативни сгради от ХХ век.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG Училища САЩ&Канада

Българчетата от училищата в чужбина могат да се върнат да учат в България без приравнителни изпити, дори да са учили български дистанционно

39 български училища в САЩ и 6 в Канада са вписани в списъкана МОН за училищата в чужбина.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Заради пандемията МОН позволява на българските деца в чужбина да се върнат да учат в България без да полагат задължителни изпити по български език, история и география.

„На учениците, които завършват електронно обучение без присъствени часове, досега не можеха да се издава удостоверение за завършено обучение по стандарта на МОН, а само да сертифицират онлайн знания“, казва Наталия Михалевска, директор на Дирекция „Образование на българите зад граници и училищна мрежа“ в МОН, пред БНР.“Сега ще могат да получат това удостоверение, с което могат да се завърнат в България, без да полагат приравнителни изпити“, добавя тя.

39 български училища в САЩ и 6 в Канада са вписани в списъкана МОН за училищата в чужбина. Те могат да избират присъствено или дистанционно обучение, но в предвид ситуацията с коронавируса мнозинството, ако не и всички вероятно ще изберат електронното обучение, за да гарантират здравето на децата и учителите.

Кандидатстващите в български университети българчета от чужбина могат да се възползват от онлайн кандидатстването. български език вече е признат и включен в програмата „Сертификат за двуезичност“ в САЩ, припомнят от МОН. Българският език в САЩ чрез сертифициране е признат в щатите Илинойс, Минесота, Мичиган, Мериленд, Масачузетс, Вирджиния, окръг Колумбия и Северна Каролина. Полученият сертификат ще дава допълнително предимство на учениците от българските неделни училища при кандидатстване в университет, тъй като много от висшите училища в САЩ признават доказаното с документа двуезичие на кандидата.

Сертификатът за ниво на владеене на български език носи преференции и за младите българи от чужбина, желаещи да продължат образованието си в България. Изменена е Наредбата за прием на студенти в държавните висши училища. Предвидена е възможност оценката от сертификата, с минимално ниво не по-ниско от В2, да бъде зачитана по решение на Академичния съвет на висшето училище като балообразуваща оценка за отделни специалности.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Призиви за оставка на Борисов и от Монреал и Торонто

Сънародниците ни в Торонто са изпратили писма до президента на Европейския парламент и до Европейската комисия

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българите в Монреал участваха във втория световен протест срещу правителството в България. Освен това те посветиха недоволството си от днешнияден на свободните медии. „Нека се обявим заедно срещу насилието над журналисти, на което станахме свидетели миналата седмица“, казва Мария Монева. „Всяка неделя ще е така, до победата над наглостта“, заявява Мария Динева.

Сн.: фейсбук, Мария Динева

В Торонто също имаше протест против управлението в България. Някои от българите предлагат да се изпрати писмо до всички институции в България с искане за оставка из а коснтитуционни промени. То би могло да се връчи чрез българското консулство казват те. В момента върви онлайн петиция със същите искания, в която могат да се включат българи от не само от Торонто, но и от Монреал и Ванкувър. Българите в Торонто се организираха на протест и в петък, което показва колко са надъхани да изразяват мнението си, докато не получат това, което искат.

Протестът в Торонто от петък, сн.: фейсбук, Анна Спилман

Сред сънародниците ни в Торонто има и такива, които са изпратили писма до президента на Европейския парламент и до Европейската комисия, с които се надяват да предизвикат вниманието на еверопейските и световните лидери върху ситуацията в България.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА