Открийте ни и в

Българи в Канада

Българите в Канада отбелязаха Независимостта с изложба “Светлината на буквите”

По груби статистики в Канада живеят над 100 000 български граждани

публикувано

на

Генералният ни консул в Торонто Велислава Панова разказа в ефира на NOVANEWS как празнуват българите в Канада. По думите й те отделят внимание на всички родни празници, подчертавайки, че денят на Независимостта бил много важен за българската общност във Ванкувър.

“Днешният ден е доста вълнуващ за общността във Ванкувър. Тя е на 13 000 километра от България. Организирахме една специална изложба, която се нарича “Светлината на буквите” и за нас е истинска чест да я представим. За жителите на Ванкувър, канадските ни приятели и разбира се ние самите да отбележим независимостта си”, каза Панова.

Тя обясни, че с поемането на дипломатическата служба от нея и екипът й е стартирана организация за провеждане на изнесени консулски дни.

Тръмп: Ако бях президент, ядрени подводници щяха да се движат напред-назад покрай Русия

“Това се оказа в огромна помощ за гражданите ни тук. Особено тези на западния бряг и тези, които са в Албърта. Стараем се два пъти да правим изнесени консулски дни в годината, където хората могат да си направят паспорти, заверят документи и други”, сподели тя.

Като част от дипломатическата работа на консулството новият екип предприема инициатива по даряване на български книги на местни библиотеки.

Криптокралят: Не харча повече от $600 000 за часовник. Конфискуваха му McLaren-и и Lamborghini

“Поетапно започнахме различни инициативи, свързахме се с отделни библиотеки, най-вече в Онтарио и тук в Британска Колумбия. Преди два дни имах среща с мениджърите на библиотеката във Ванкувър и ще започнем нашата инициатива. Имат нова секция и се надявам догодина да се похвалим с наша собствена секция български книги”, допълни генералният ни консул в Канада.

По отношение на подготовката за изборите на 2-и октомври, Панова обясни, че в Канада ще бъдат разкрити 14 изборни секции.

Тайните знаци на кралица Елизабет II: Какви сигнали е изпращала с чантата си

“Хората във Ванкувър, Албърта, Онтарио и Квебек имат възможност да гласуват. Тези, които са с изтекли документи и вече са подали заявления за паспорти при нас могат да се явят – издаваме специален документ за гласуване. Много хора проявиха интерес, изтекли са им документите и са направени съответните заявления, за да могат да гласуват.

В Канада по груби статистики живеят над 100 000 души български граждани, но официална статистика държавата не води. Има хора с български паспорти и такива, които нямат. Най-голямата част от тях живее в Торонто – провинция Онтарио.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено