Открийте ни и в

СВЯТ

Българите в Македония с апел: Никакви отстъпки за членството й в ЕС!

Българската позиция, относно членството на съседката ни в ЕС, трябва да продължи да бъде твърдо и категорично отстоявана

публикувано

на

Сн. БТА

Ние, македонските българи, нашите права, идентичност и история не могат да бъдат предмет на двустранни преговори между София и Скопие! Позицията, защитавана досега от България, трябва да продължи да бъде твърдо и категорично отстоявана.

Така с редица искания организации на македонските българи се обърнаха към президента Румен Радев, премиера Кирил Петков, председателя на Народното събрание Никола Минчев и партиите, представени в парламента.

Организациите Културен център “Иван Михайлов” – Битоля, сдруженията “Трибуна” – Прилеп, “Македонско-българско приятелство” – Скопие, “Коридор 8″ – Скопие, “Интеракция” – Скопие, “Единство” – Кочани и политическа партия “Гражданско демократичен съюз” призоваха още конституционната процедура за вписването на македонските българи да започне веднага, а целта на това е българите да бъдат “изрично, равноправно споменати сред останалите части от народи в Конституцията на РС Македония, защото обратното би означавало продължаване на десетилетната политика и практика на дискриминация”.

"Македония е българска" - предизборното видео на Джамбазки ядоса Северна Македония (ВИДЕО)

Сънародниците ни в югозападната съседка недоумяват как държавите членки на ЕС не могат да разберат и подкрепят подобно искане, въпреки че именно равенството е една от основните европейски ценности на гражданите. Организациите изразяват и увереност разговора за интеграцията на РСМ към Съюза да продължи, а политиците и обществата от двете страни на границата да проявят мъдрост и смирение, за да продължи общия европейски път.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА