Открийте ни и в

Български истории

Българите в Сиатъл с виртуален концерт-спектакъл за Коледа (ВИДЕО)

публикувано

на

В условията на пандемия една от най-сплотените български общност в САЩ, тази в Сиатъл, ще излъчи безплатен виртуален Коледен концерт- спектакъл. Тази година мотото е „Коледа у дома“, защото дори в условията на вирус, душата жадува за култура, казва Елка Русков, съпрезидентът на Българският културен център в Сиатъл. „Ние сме пример затова, че дори тези условия може да се твори, дори у дома“, добавя тя.

Водещ на концерта ще бъде Веселин Марков, който ще разходи зрителите из подбрани спомени от предишни концерт-спектакли на Българският културен център в Сиатъл. Сценаристи на концерта са Боб Юен и Мери Шерхарт, а съвременният дигитален прочит е дело на Иван Ташев. Програмен директор на концертта е Меги Клайн.

Ташев, който също е съпрезидент в Българският културен център, е монтирал специални откъси от изпълнения на сцената в Kirкland Performance Center в Ситъл.

„Тази година имаме възможността да докажем на себе си, че въпреки тежките условия, може да празнуваме заедно.

Можем да отпразнуваме културата и традициите не само на сцена, но и виртуално“, казва Елка Русков, специално за BG VOICE „Може да се сипем една чаша вино и да се насладим на изпълнението, зашото изкуството е вечно“.

В  концерт-спектакъла ще вземат участие танцов ансамбъл „Хопа-Троп“ с ръководител Даниела Македонска, фолкорен ансамбъл „Радост“ с художествен ръководител Сидни Деринг, певческа група „Дунава“ с ръководител Дина Трагесър и “Гласовете на Сиатъл”  с ръководител Майкъл Лоусън.

Участие ще имат и детски и младежки състав „Медена питка“ с ръководител Даниела Найберг и Ана-Мария Георгиева. Разбира се партито не може да е пълно без емблематичните „Сиатъл Чета“, също под ръководството на Найберг и спеално формираната група „Коледари“.

Как може да го гледате: Безплатно в YouTube, в канала на BCHCS Seattle от 9 часа централно време.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено